Shopping-ul, remediu in criza

Femeile au propriile metode care le ajuta sa faca fata problemelor emotionale datorate crizei financiare. Intre ele, shopping-ul, potrivit unui recent studiu britanic.

Femeile au propriile metode care le ajuta sa faca fata problemelor emotionale datorate crizei financiare. Intre ele, shopping-ul, potrivit unui recent studiu britanic.

Surprinzator, scrie Live Science, in vremuri grele din punct de vedere economic, femeile sunt mai dispuse la reprize intense de shopping decat in timpuri normale.

Consum in compensatie


Situatia economica nu pare sa justifice un asemenea comportament. Studiile arata ca aproape jumatate dintre femei sunt speriate de recesiune, iar 45% spun ca o duc mai prost in aceste vremuri de criza.
Nu mai putin de 75% au declarat ca incearca sa cheltuie mai putin sau vor fi nevoite sa stranga cureaua in viitorul apropiat.

Si totusi, 79% dintre cele 700 de femei chestionate in Marea Britanie au declarat ca unul dintre modurile de a se insenina in aceste vremuri grele este shopping-ul.

Pentru 40% dintre participantele la sondaj, criza economica este o scuza pentru a cheltui mai mult.
Iar 60% au spus ca pentru a se lansa intr-o repriza sanatoasa de shopping e suficient motivul "ma simt cam trista".

Specialistii numesc acest tip de comportament "consum in compensatie", iar rolul acestor cheltuieli este sa niveleze emotiile si sentimentele puternice, dupa cum spune Karen Pine, profesor la Universitatea din Hertfordshire, citata de Live Science.

Nici barbatii nu sunt imuni


Shopping-ul, sustin unii cercetatori, este, in anumite cazuri, o dependenta, similara consumului de alcool sau de droguri. Unele persoane nu se pot abtine, le mananca palmele sa cumpere, fie din simplu materialism, fie in compensatie pentru probleme emotionale.

Alti cercetatori puncteaza faptul ca nevoia de shopping ar fi rezultatul valorilor promovate de societatea moderna de consum.

Nu doar femeile sufera de aceasta problema.
Live Science mentioneaza un studiu din 2006, realizat in SUA, care a descoperit ca 6% dintre femei sunt atat de pasionate de shopping incat pentru ele acest obicei a devenit o manie. Dar acelasi lucru se poate spune si despre 5,5% dintre barbati, potrivit respectivei cercetari.

Comportamentele compensatorii (adica cele care ajuta la depasirea unor probleme emotionale) pot aparea in mod mai pronuntat atunci cand economia e in recesiune, spune Pine. Consumul de droguri si de alcool reprezinta tot comportamente in compensatie, dar profesorul britanic crede ca la femei se manifesta din ce in ce mai mult shopping-ul ca instrument de a depasi o criza emotionala.

Lipsa de bani poate afecta sanatatea mintala


In plus, conteaza si obisnuinta. Daca te folosesti des de shopping ca supapa de eliberare de stres si alte probleme, vei continua sa cheltuiesti, in ciuda crizei economice, a spus prof.
Pine publicatiei Live Science. Si mai rau ar fi ca, din cauza crizei, femeile sa nu mai poata sa-si permita sa cheltuiasca la fel ca altadata. In acest caz, e posibil sa asistam la o crestere a numarului de persoane afectate de probleme mentale precum anxietatea si depresia, avertizeaza specialista britanica.

Din pacate, insa, viciile nu au intotdeauna efectul scontat. Cca 25% dintre femeile intervievate pentru sondaj au spus ca au regretat ca s-au lasat luate de val, s-au simtit vinovate sau rusinate.

Asa ca, daca va ganditi sa compensati angoasele legate de criza economica printr-o excursie prin magazine, asigurati-va ca va raman destui bani de intretinere. Si, oricum, pastrati bonul, ca sa puteti returna produsele, odata ce va vor cuprinde regretele.