Gasirea unui echilibru intre ceea ce dai si ceea ce primesti in relatiile tale este esentiala pentru fericirea, sanatatea psihica si bunastarea ta.
Exista doua tipuri de sacrificii: nesanatoase (care nu te fac sa te simti bine) si sanatoase (care iti ofera o stare de bine). Exista persoane care se folosesc de sacrificii nesanatoase pentru a salva casnicii - in prima faza totul pare sa fie bine, dar cum dragostea si lipsa de incredere sunt greu de dobandit, ajung sa se zbata intre respingere si durere. Gandeste cum ar fi sa concepi un copil doar din egoism, crezand ca aceasta miscarea va aduce relatia pe linia de plutire.
In schimb, sacrificiile sanatoase functioneaza, duc in directia buna. Pentru a fi fericita intr-o relatie, de exemplu, va trebui sa-ti sacrifici teama de dragoste, independenta pentru intimitate, sa inveti sa ierti etc. Pentru a avea succes la locul de munca, trebuie sa fii dispusa sa-ti sacrifici tendinta de a fi mereu in control. Sacrificiile sanatoase te ajuta sa renunti la ceea ce nu functioneaza cu adevarat in scopul de a accepta ceea ce functioneaza.
Cate sacrificii nesanatoase faci in acest moment? Ai fi dispusa sa renunti la sacrificiile nesanatoase pentru a fi impacata cu tine insati si pentru a fi fericita? Dupa o analiza simpla a sacrificiilor pe care le faci pentru colegi de job, prieteni si familie, poti identifica motivele cheie din spatele acestora.
In 10 pasi, dr. Robert Holden te va ajuta sa renunti la statutul de martira si sa inveti sa spui "Da" unei vieti minunate, in care sa te simti fericita.
1. Sunt sincera cu mine insami?
Mediteaza mai mult asupra faptului de a fi cat mai sincera cu propria persoana. In primul rand, adreseaza-te tie insati: "Ce inseamna cu adevarat sa fiu sincera cu mine?" In al doilea rand, analizeaza cat de bine te simti atunci cand iti asculti inima, cand iti traiesti bucuriile, cand ai incredere in tine. In al treilea rand, cauta-ti cele mai adanci temeri si analizeaza-le daca sunt adevarate sau sunt doar niste simple temeri. Invata sa fii dispusa sa iti dai liber la fericire, la o viata mai buna.
2. Ma simt vinovata atunci cand sunt fericita?
Pentru a te convinge ca sacrificand fericirea ta ii face pe toti ceilalti mai fericiti, intocmeste o lista cu toate persoanele care sunt cu adevarat recunoscatoare pentru sacrificiul tau. Aceasta lista ar trebui sa fie completa in doua secunde, nu mai mult! Apoi, ia in considerare afirmatia: "Fericirea mea este darul meu pentru altii!". Reflecta asupra faptului cum fericirea te poate ajuta sa ii iubesti pe ceilalti mai mult. Renuntand la frica potrivit careia fericirea ta este egoista iti creezi noi posibilitati de a te bucura de cei din jurul tau, de ceea ce simti.