Primul ajutor acordat dependentului de alcool

Alcoolul este substanta de abuz cea mai larg disponibila si cea mai acceptabila cultural. Intr-un anumit moment al vietii consuma alcool 90% din oamenii din majoritatea societatilor vestice, iar problemele legate de alcool apar la aprox 30% din bautori.

Alcoolismul se refera la dovezi de afectari repetate datorate alcoolului, in domenii multiple ale functionarii, in pofida carora persoana revine la consumul de bauturi alcoolice.

Efectele alcoolului asupra organismului

Alcoolul se absoarbe bine din tractul gastrointestinal, in special din intestinul subtire. Varful concentratiei in sange se atinge in 3 pana la 90 minute. Consumul rapid de alcool si consumul pe stomacul gol cresc absorbtia si descresc timpul pana la atingerea varfului alcoolemiei. Organismul metabolizeaza in jur de 1 5ml de alcool absolut pe ora, adica 350 ml bere, sau 120 ml vin sau 30 - 45 ml bautura distilata de cel mult 40 grade.

Efectul sedativ si disponibilitatea larga fac din alcool substanta cea mai frecvent folosita impotriva anxietatii, depresiei, insomniei, fara a se sti ca utilizarea repetata poate cauza depresie, iar sevrajul la persoanele dependente poate cauza anxietate.

Ce poti face pentru a ajuta un alcoolic?

1.
Inceteaza orice "misiune de salvare" pe cont propriu. Auzim spunandu-se: "Las' ca-l schimb eu!".  Pentru ajutor exista specialisti in domeniul dependentelor. Deseori membrii familiei incearca sa-l protejeze pe alcoolic de consecintele negative ale consumului (inventeaza scuze, motive, le platesc datoriile acumulate la bar, le indeplinesc sarcinile in locul lor, etc.). Este imperativ necesar sa se opreasca toate aceste actiuni, astfel incat dependentul de alcool sa experimenteze singur (sa simta pe propria-i piele) efectele propriului consum. Acest lucru il poate ajuta, il poate motiva pe alcoolic sa constientizeze situatia sa si sa-si doreasca sa se opreasca din consum.

2. Nu-i crea "conditii optime" pentru baut, nu fii indiferent fata de bautul lui. De obicei familia celui dependent tolereaza in exces comportamentul consumatorului. Familia, incetul cu incetul, il scuteste de aproape orice responsabilitate: in acest fel visul alcoolicului este implinit, acela de a fi lasat in pace, sa nu dea nimanui socoteala cand si unde a fost, cat si cu cine a baut.

3.
Planuieste cu atentie o discutie cu persoana consumatoare. Este recomandat sa porti aceasta discutie cu persoana in cauza, atunci cand este treaza si cand tu esti intr-o stare de dispozitie calma.

4. Fii clar si specific in exprimare, ca sa nu dai prilej de intrepretari gresite a ceea ce spuneti. Precizeaza clar persoanei dependente ca esti de partea lui si ca atare esti ingrijorat de consumul sau. Aceste precizari pot fi sustinute si intarite de exemple de situatii sau incidente in care alcoolismul lui/ei te-a afectat direct. (Ex. "M-am simtit umilita cand a trebuit sa cer bani imprumut ca sa cumpar paine, asta pentru ca ultimii bani din casa s-au dus pe bautura!")

5. Spune-i clar care sunt pentru tine consecintele consumului de alcool sau ca esti gata sa le suporti doar daca el/ea accepta ajutor spre a se lasa de baut. Nu face promisiuni sau amenintari pe care nu le poti indeplini. Ideea de baza este sa-l faci pe alcoolic sa-si traiasca propriile consecinte ale bautului.
De exemplu: daca a baut si hainele-i sunt ude sau murdare de urina, nu-l schimba, lasa-l sa se trezeasca in ele. Rusinea il poate determina sa faca ceva si sa nu mai bea.

Pentru tine!
 
Pentru tine, pentru neveste, soti, parinti, rude, prieteni:

 

  • Cei care tolereaza raul, comportamentul intolerabil sunt in aceeasi masura responsabili pentru asta;
  • Problema alcoolului nu este singura problema in familie, desi e deseori considerata astfel;
  • Problema consumului de alcool este a alcoolicului, si numai alcoolicul poate face ceva in legatura cu asta;
  • Problema ta reprezinta sentimentele si reactiile tale fata de alcoolic si fata de problema lui /ei legata de alcool - si poti face ceva pentru ele;
  • Acceptarea problemei alcoolicului ca fiind o boala si acceptarea faptului ca tu nu poti vindeca personal aceasta boala iti va permite sa te ocupi de problema ta, de sentimentele tale si de reactia ta fata de alcoolism;
  • Esti responsabil si raspunzator pentru problemele tale, pentru sentimentele tale si pentru reactiile tale ca si pentru dezvoltarea ta personala;
  • Abilitatea ta de a obtine o dezvoltarea proprie, pace si siguranta nu depinde de nimeni altcineva, dar totusi ii poate afecta profund pe ceilalti (copiii sau alcoolicul);
  • Poti motiva alcoolicul prin recuperarea controlului asupra proprii vieti, tu fiind responsabil numai pentru tine insuti;
  • Te iubesti pe tine insuti si iubesti alcoolicul, incetand sa mai acuzi pentru alcoolismul lui /ei si acceptand responsabilitatea.

De psiholog Anca Dumitrescu, Clinica Aquamarin