4. Teama de esec si de riscuri
Oamenii sunt in general sceptici in fata a ceea ce nu cunosc si, fireste, se tem ca un lucru nou sau o structura noua s-ar putea sa nu mearga. Orice schimbare implica un anumit grad de risc, pentru ca oricand si in orice se poate intampla ca un aspect sau altul sa decurga prost. De exemplu, ti-ai cumparat o noua oglinda care s-a spart in timpul transportului.
In plus, s-ar putea chiar sa crezi ca nu faci fata. Suntem oameni, la urma urmei, si competentele variaza, dar sunt si limitate uneori. Asadar, ideea ca s-ar putea sa nu reusesti sa fii la inaltimea cerintelor schimbarii te poate determina sa renunti la ea.
5. Ideea de pierdere
In momentul in care schimbi ceva, apare senzatia de pierdere. Ti-ai schimbat postul cu unul mai important si ti-ai mai pierdut din libertate sau lejeritate. Ai o noua tunsoare - cativa centimetri de par mai putin. Si exemplele continua. Poate nici macar nu e vorba de ceva concret. Doar de senzatia disparitiei unui aspect familiar, indiferent daca era util sau nu, bun sau rau.
6. Obisnuinta
Suntem niste creaturi ale obisnuintei, fie ca ne place sau nu: suntem obisnuiti sa facem lucrurile intr-un anume fel, obisnuiti cu anumiti oameni, cu anumite activitati, cu anumite obiecte, cu anumite preferinte. Cum obisnuinta este a doua natura, e destul de dificil sa-ti schimbi propria fire, nu? Mai ales daca vrei sa schimbi o obisnuinta mai putin sanatoasa; de exemplu, sa renunti la fumat.
7. Lipsa de sustinere din partea altora
Adesea ne gandim prea mult la ce vor sau fac altii, la circumstantele exterioare, si prea putin la ce vrem sau putem noi face. Desi ne surade o schimbare, e mai dificil s-o implementam atunci cand nu avem sustinerea celor din jur, mai ales a persoanelor dragi. Daca iti doresti sa-ti schimbi cariera si cei din jur cred ca nu este bine pentru tine sa faci acest pas, va fi mult mai greu sa te aduni si sa incerci de unul singur, fara nici un fel de sprijin moral - sau chiar financiar, in functie de imprejurari.
8. Prea multe analize
Cateodata analizam atat de mult un aspect sau altul, incat, cum se spune, nu mai vedem padurea din cauza copacilor. Si de multe ori ne impiedicam de detalii, de cateva lucruri care se transforma in piedici, fie pentru ca ne e greu sa renuntam, fie sa acceptam unele aspecte ale unei schimbari.
Bineinteles ca schimbarile de dragul schimbarii nu sunt de dorit. Dar nici stagnarea de teama schimbarii nu reprezinta o optiune. Cum natura este creata asa incat sa evolueze, nici noi nu facem exceptie. Am prezentat cateva motive pentru care in general e greu sa accepti o schimbare sau sa te hotarasti sa o initiezi chiar tu. Sunt piedici mai mici sau mai mari, dar peste care se poate trece, cu putina vointa, daca respectiva schimbare este necesara, utila sau atragatoare.
Intr-un material viitor vom vorbi si despre moduri in care poti trece de obstacolele care stau in calea schimbarii, atunci cand aceasta este una dorita.
Posteaza comentariu