Mania latenta

In anumite momente ale vietii noastre, mania se poate declansa manifestandu-se intr-un mod vizibil, dar exista si forme mascate ale maniei, in spatele unui comportament aparent civilizat.

Studiile de specialitate au demonstrat ca oamenii fericiti traiesc mai mult si au o existenta plina de satisfactii, in timp ce supararea prelungita are efecte nocive asupra sanatatii, uneori putand fi chiar ucigatoare.

"Furia sau mania este o reactie puternica declansata de o alta emotie negativa, avand ca rezultat un atac de intensitate variabila care nu intotdeauna este justificat." (T.Murphy si L.H.Oberlin - "Agresivitatea pasiva").

Spre deosebire de mania agresiva care se manifesta prin tipete, amenintari, lovituri, mania latenta este mai dificil de observat, fiind o forma ascunsa de agresivitate, cu consecinte distrugatoare in timp.

Cei ce nutresc un sentiment de manie permanenta intampina dificultati relationale atat la locul de munca, cat si in relatiile amoroase si isi compromit starea de sanatate a organismului.

Mania latenta are urmatoarele caracteristici:

  •  Este o comportare evitanta, incongruenta si contraproductiva.
  •  Se manifesta prin actiuni sau lipsa de actiune cu o finalitate subtila si manipulatoare.
  •  Este constient planuita, intentionat pusa in aplicare sau viclean vindicativa, dar poate fi si inconstienta.
  •  Face parte dintr-un tipar disfunctional de comportament in relatiile cu ceilalti.
  •  Ii permite faptuitorului sa nege orice responsabilitate pentru consecintele ei si, adeseori, chiar sa para ca i-a cazut victima.
  •  Perpetueaza impasul, pentru ca nu evolueaza spre rezolvare, ci o blocheaza.
  •  Are ca motiv intentia de a rani, de a indispune sau de a distruge.
  •  Este declansata de nevoi care n-au fost satisfacute sau care au la baza temeri/ credinte irationale.
  •  Nu este niciodata pozitiva, din cauza naturii ei manipulatoare si indirecte.
  •  Are un efect nociv asupra relatiilor si a grupurilor de oameni, mai ales daca este perpetuata in timp.
  •  Se autoalimenteaza, este intensa si rareori justificata.

Cand un apropiat isi revarsa asupra ta mania ascunsa, de multe ori vei fi tentat sa crezi ca tu esti de vina, caci iti va cere scuze intr-un mod cat mai politicos cu putinta.
Sunt situatii in care sentimentul de manie poate fi folositor, caci te ajuta sa te exprimi direct, nu prin manipulare sau pasivitate.

Este dificil sa-ti dai seama daca cineva este pur si simplu uituc sau daca isi manifesta fata de tine mania latenta - doar un comportament repetat de-a lungul timpului al celui in cauza te ajuta sa stabilesti daca este vorba de manie indreptata asupra ta.

Moralul scazut al unui angajat la locul de munca sau indeplinirea sarcinilor in mod defectuos intentionat pentru a-si infuria seful, reprezinta exemple de manie ascunsa.

Cei cu manie ascunsa nu-si asuma nici o responsabilitate, raman pasivi, isi cer scuze si, in acelasi timp, au sentimente de putere asupra celor din jur pe care ii manipuleaza in mod perfid.

Ei nu-si recunosc adevaratele sentimente, isi ascund ostilitatea in spatele unor scuze ticluite din timp si se bucura pe ascuns ca s-au razbunat pe tine fara ca tu sa-ti dai seama, iar ei nu suporta consecintele.

O persoana cu manie latenta se recunoaste dupa urmatoarele manifestari:

  •  toleranta scazuta la frustrare;
  •  impulsivitate;
  •  trasaturi de caracter mult diferite intre ele sau o tulburare de personalitate;
  •  violenta emotionala sau de limbaj;
  •  mimica sau gesturi care denota ca persoana "isi iese din fire" sau mai are putin si explodeaza intr-un atac de ostilitate;
  •  o relatie disfunctionala cu altcineva, din care nu se poate desprinde;
  •  iritabilitate cronica;
  •  lipsa de energie si pasivitate, precum si resentimente fata de cei care nu manifesta aceleasi simptome;
  •  grad scazut al stimei de sine;
  •  dificultati cu care se lupta de-o viata si nefericire.

Daca cineva apropiat tie manifesta aceste semne de manie ascunsa, e cazul sa intelegi ca nu va fi dispusa sa se schimbe pentru tine, avand in vedere ca acest comportament are rezultate bune pentru el.
Ceea ce poti face tu este sa-ti schimbi modul de abordare, sa refuzi sa devii victima lui si sa inveti sa nu te simti vinovat pentru lucruri pe care nu le-ai facut.

Cei ce s-au obisnuit sa-si ascunda mania in spatele unui comportament pasiv considera ca nu au nici o problema de rezolvat si nu este nimic de discutat, din punctul lor de vedere, pentru ca sunt perfect antrenati sa nu-si arate adevaratele sentimente.

Astfel de persoane ajung sa-ti ridice tensiunea arteriala si gradul de anxietate si sa te faca sa te simti stors de puteri in plan emotional. De aceea, este important sa comunici clar ce este si ce nu este admisibil din punctul tau de vedere si sa te mentii ferm pe pozitie.

In spatele maniei latente se ascunde teama de a intra sub controlul altcuiva sau de a fi prins intr-o confruntare, si evitarea dusa la extrem de a se exprima in mod direct, pentru a nu ajunge la un dezacord cu cei din jur.

Cei care-si ascund mania nu se vor schimba decat atunci cand a inceput sa le fie prea greu sa ramana maniosi si atunci cand au ceva de castigat de pe urma schimbarii.

Tolerandu-le ostilitatea si incercarile de a te manipula, nu faci decat sa le intaresti acest comportament care va duce in timp la destabilizarea relatiei voastre.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona marcu pe 14 Mar 2008, 13:13
    cer o parere/ajutor

    interesant articolul...mi-am recunoscut in acest tip de comportament fiul ,in varsta de 11 ani.frustrarea lui vine din lipsa afectivitatii tatalui,acum plecat in strainatate dar care si cand era aici practica mai mult ironia si era destul de indiferent la nevoile emotionale ale copilului sau.desi are conditii de viata peste medie ,e iubit de mine si bunicii din ambele parti,are asemenea accese de furie si negativism,delasare la scoala .doar cand face ceva neimpus se comporta normal.e rebel mai ales fata de mine si de cele doua bunicute.uneori sunt atat de descumpanita,disperata chiar.desi e un copil f. inteligent si simpatic atunci cand vrea,pt. mine ca mama e aproape imposibil de abordat si modelat...ati putea sa ma sfatuiti cum ar trebui sa il ajut,corectez...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod