Mai mult si mai bine - ecuatia stresului la timpul prezent

Stresul este vazut ca o conditie importanta pentru o serie de afectiuni cum sunt: oboseala cronica, tulburarile de somn, anxietate, depresia, bolile cardio-vasculare, problemele digestive, etc.

Vorbim mai ales despre stres profesional, in declansarea caruia un rol deosebit il joaca suprasolicitarea si cultul autodepasirii, care ii impiedica pe foarte multi sa mai vada munca in sine ca pe un obiect de satisfactie. Anxietatea de performanta se regaseste in domenii extrem de variate ca sportul sau actul sexual.

Ce se intampla cand la locul de munca functionati dupa logica performantei? Va spuneti ca sunteti un bun profesionist si va asteptati ca la urmatoarea intrevedere cu seful, care va evalueaza rezultatele, sa va propuna ca obiectiv sa va imbunatatiti performantele cu 20%.

Ce se intampla? Organismul dumneavoastra declanseaza "o reactie la stres" care intr-o prima faza consta in semnale ca: batai rapide ale inimii, muschii sunt incordati, glicemia creste. Toate aceste reactii care apar in faza de alerta ajuta organismul pentru a da un raspuns de tipul "lupta sau fugi".

Dar in zilele noastre, aceasta reactie se dovedeste inutila pentru fiinta umana la locul de munca: a fi prins intr-un ambuteiaj cand ai o intalnire urgenta sau a fi criticat de patron in timpul unei intrevederi de lucru sunt niste situatii care nu pot fi rezolvate nici prin actiuni de lupta si nici prin fuga.


In fata oricarei situatii stresante, reactionam mai curand automat si rapid si de aici un grad mai mare de subiectivitate in evaluarea situatiei. Gasim adesea in rationamentele noastre afirmatii de tipul "Nu voi reusi", "Nu am mijloacele de a face fata". De cele mai multe ori, gandurile noastre sunt cele care ne declanseaza reactia de alerta la stres.

Un timp acordat unei analize a stilului personal fata de stres ne arata ca fiecare dintre noi avem si evenimente solicitante carora am reusit sa le raspundem intr-o maniera mai adaptativa.
In functie de strategia fiecaruia de a face fata, putem sa gasim raspunsuri emotionale adaptate cum ar fi: optimismul, solicitarea de sprijin din partea celor apropiati, dorinta de a nu ne lasa coplesiti de problema. Altii preferam o strategie de tipul rezolvarii de probleme: cerem un sfat unei persoane competente, ne gandim cum am procedat intr-o situatie asemanatoare, cautam solutii pas cu pas.

O buna utilizare a stresului inseamna a avea reactia fiziologica, emotionala si psihologica necesara actiunii, urmata de suficienta recuperare pentru a dispune de aceasta cantitate de energie in caz de nevoie sau cand este de dorit.