Invinge-ti fobiile! (I)

Tuturor ne este din cand in cand teama. Este o emotie fireasca, inevitabila, inscrisa in codul genetic si functioneaza asemanator unui instinct. Fiecare o simte altfel...

Tuturor ne este din cand in cand teama. Este o emotie fireasca, inevitabila, inscrisa in codul genetic si functioneaza asemanator unui instinct. Fiecare o simte altfel, in functie de ceea ce ne provoaca teama si de alti factori. Este o senzatie de multe ori utila. De exemplu, un om care nu stie sa inoate se va teme de ape adanci. Astfel, teama il va mentine in siguranta.

Fobia, pe de alta parte, este o teama irationala, intensa, fata de o situatie, obiect, persoana, activitate, ori fata de mai multe. Persoanei in cauza ii este excesiv de frica de ceva, desi stie ca, in realitate, obiectul temerii sale nu ii poate face atat rau pe cat i se pare.

Trebuie facuta diferenta intre fobie si teama (sau neplacere). De exemplu, in copilarie ne este frica de intuneric, de monstri, de singuratate, dar, in timp, invatam ca nu avem de ce sa ne fie teama si ne obisnuim sa stapanim asemenea spaime, pana in momentul in care nu le mai simtim. Apoi, ne este instinctiv neplacut sa privim un sarpe sau un sobolan; este un impuls aproape genetic, dictat de instinctul de supravietuire. Reactia in cauza nu este insa atat de puternica precum in cazul fobiei, care implica o reactie anormala sau ilogica a creierului.

Cele mai multe fobii apar in copilarie, cand ne este mai greu sa facem fata stresului decat la maturitate. Unele fobii dispar de la sine dupa o perioada de timp, altele raman intiparite in psihic. Statisticile arata ca femeile sunt de doua ori mai predispuse la fobii decat barbatii.

De regula, un eveniment specific este cel care provoaca trauma, declansand un mecanism de aparare de fiecare data cand esti pusa din nou in situatia respectiva.

Unele fobii pot fi genetice - s-a constatat predispozitia de a avea o anumita fobie in cadrul aceleiasi familii, indiferent daca membrii ei traiesc impreuna sau separat.

Din punct de vedere fizic, conform wikipedia.org, fobiile sunt legate de o zona a creierului localizata in spatele glandei pituitare, care secreta hormonii fricii si ai agresiunii. Odata eliberati in trup, acestia comanda, de obicei, reactia de a fugi. Persoana care sufera de o fobie simte o frica intensa, dorinta de a se indeparta, un tremur necontrolat, greata, atac de panica; reactiile pot duce pana la pierderea cunostintei.

Fobia se manifesta, in primul rand, printr-o dorinta puternica si nerezonabila de a evita obiectul fobiei, adesea cu impact negativ asupra vietii de zi cu zi, a carierei, a posibilitatilor de a face un lucru sau altul. Refuzi sa fii avansata pentru ca aceasta avansare presupune discursuri sau prezentari si ti-e teama sa le faci. Iti doresti sa ai copii, dar iti este groaza de sange si de durere. Iti plac calatoriile in locuri noi, dar ti se taie picioarele cand te gandesti la zborul cu avionul.

Suna cunoscut? Daca acesta este cazul, vorbim despre fobie si trebuie tratata inainte de a face mai mult rau decat a facut deja. Chiar daca ti se pare ca nu-ti poti tine sub control teama, exista procedee care te pot ajuta s-o faci. Din pacate, nu toata lumea isi trateaza fobiile si, ca atare, sufera foarte mult din cauza lor. De ce s-o lasi sa-ti strice viata si sa te impiedice sa faci atatea lucruri, cand poate fi tratata?

Psihologii impart fobiile in trei categorii principale:

  •   fobii specifice - declansate, in general, de un singur element, precum paianjenii, cainii, ascensoarele, apa, zborul, inaltimile, teama de anumite boli etc.
  •   agorafobia - teama de spatii deschise sau de mari multimi de oameni
  •   fobia sociala - teama ce implica alti oameni sau situatii sociale, precum vorbitul in public, teama de a fi judecata, ce duce pana la aversiunea de a manca, bea, dansa sau chiar scrie in public.
    Poate fi fobie sociala generala sau fobie sociala specifica, ce se declanseaza numai in anumite situatii.

Multe dintre fobiile specifice sunt extensii ale unor temeri pe care le au cei mai multi oameni - frica de paianjeni, de serpi, de caini, de inaltimi si asa mai departe. Cei care au asemenea fobii evita cat de mult pot obiectul care le cauzeaza atacul de panica.

Teama de diverse imprejurari sociale este destul de raspandita intre cei care au o parere proasta despre propria persoana si care isi fac foarte multe griji in privinta felului in care sunt perceputi si judecati de cei din jur. Acest gen de fobie se manifesta prin anxietate extrema, cu simptome precum roseata puternica in obraji, transpiratie, tremur, ameteala, palpitatii, gura uscata etc.

O persoana din zece sufera de aceasta fobie si aproximativ jumatate dintre acesti 10% au fobie sociala generala, in timp ce, in cazul celorlalti, se manifesta in situatii anume, precum discursuri in public sau prezentari, afirma ABC.net.

Aproape toata lumea are o senzatie de incomoditate la un moment sau altul in situatii sociale. Cum stii insa ca e ceva serios, care necesita ajutor?

In principiu, daca teama de a nu fi ridiculizat te impiedica sa vorbesti cu altii si sa te comporti normal, daca eviti cu inversunare activitatile in care tu esti in centrul atentiei, daca a nu fi luata in ras este una dintre cele mai mari temeri ale tale, probabil ca este un caz mai mult sau mai putin sever de fobie.

Ce faci cand ai o fobie?


Exista mai multe metode de a trata fobia. Cea mai indicata este cea prin terapie, sub supravegherea unui specialist, cu rezultatele cele mai bune.
Si terapiile sunt de mai multe feluri. Site-ul ABC.net.au descrie cateva modalitati:

Terapia cognitiv-comportamentala (TCC)


Este un mod de a-ti modifica perceptia asupra elementului care provoaca fobia, astfel incat sa il privesti mai rational si sa simti mai putin acut teama. Modalitatea se bazeaza pe logica, pe sublinierea si intelegerea a ceea ce este mai probabil sa se intample decat pe ce iti este tie teama ca se va intampla.

De exemplu, in loc sa te gandesti: "Sunt atat de nervoasa, de emotionata, nu ma voi descurca deloc, vor rade de mine!", esti conditionata sa inveti sa iti spui: "Pot sa fiu emotionata, ceilalti se asteapta la asta, dar pot sa ma descurc, ei vor sa auda ce am de spus, imi voi gasi cuvintele."

Terapia prin expunere


Este tot un tip de terapie cognitiv-comportamentala, utila mai ales pentru fobiile specifice, precum teama de paianjeni. Presupune ca persoana, instruita si supravegheata de un specialist, sa se expuna in mod treptat si repetat obiectului de care ii este frica.

De exemplu, la inceput pronunta numele fobiei, pana cand nivelul de stres asociat devine suportabil, apoi priveste o fotografie si asa mai departe, pana la infruntarea directa a fobiei, precum prezenta unui paianjen in apropiere. Ideea de baza este ca, atunci cand esti (intr-un mediu controlat) in prezenta obiectului, fiintei sau situatiei de care ti-e teama, panica incepe sa scada prin constientizarea faptului ca prezenta respectiva nu ti-a facut rau, asa cum te indemna fobia sa crezi.

Tehnici de relaxare


Este vorba despre metode de a respira si de a relaxa progresiv muschii, cu scopul de a elibera anxietatea simtita atunci cand se manifesta teama asociata fobiei.

Medicamente


Exista mai multe tipuri de medicamente care amelioreaza starea de tensiune in momentul in care stii ca vei avea contact cu obiectul sau situatia care-ti starneste teama. Majoritatea se elibereaza doar cu reteta.

Hipnoza


In acest caz, specialistul in hipnoza poate afla cauza, intamplarea care a starnit fobia, si iti poate influenta teama la nivel subconstient, astfel incat aceasta sa slabeasca si sa dispara cu totul in timp.

Exista si moduri de a-ti tine sub control, cel putin in parte, fobia; vom vorbi despre acest lucru in articolul urmator.