Evaluarile cognitive pe care le facem in diverse situatii pot aparea atat la nivel constient, cat si inconstient. Avem doua moduri diferite de gandire, unul mai automat si neintentional, deseori neconstientizat, si altul mai controlat si deliberat, de care suntem deplini constienti. Atunci cand evaluarea se face la mod inconstient, oamenii pot sa aiba diverse sentimente fara sa stie de ce. Cele doua moduri de gandire diferite pot influenta comportamentele pe care le avem.
Pentru a reusi sa procesam cat mai multe informatii odata facem apel la schemele deja avute in minte. Fara acest lucru am putea fi coplesiti de informatii.
In general, prima informatie pe care o primim are cel mai mare impact asupra impresiilor noastre generale. Atunci cand incercam pentru prima data sa ne formam o impresie despre o persoana, cautam in memorie scheme sau stereotipuri care se potrivesc cel mai bine cu datele primite.
Astfel, cand ne formam impresii despre ceilalti, nu primim pur si simplu informatia disponibila despre ei si o procesam intr-un mod nemijlocit, ci din contra, noi filtram informatia prin stereotipurile deja existente si ne construim perceptiile. Efectele stereotipurilor asupra gandirii raman deseori neobservate. Se poate intampla ca, odata activate, stereotipurile sa puna in miscare un lant de procese comportamentale care servesc la activarea in ceilalti a comportamentelor care confirma stereotipul initial.
Prin urmare, stereotipurile pot influenta gandirea si comportamentul in moduri care de fapt activeaza comportamente care confirma stereotipul despre noi si despre ceilalti. De aici, reiese intrebarea fireasca: Mai putem cunoaste o alta persoana asa cum este ea? Uneori putem trece peste efectele stereotipurilor si ne putem forma pareri mai personalizate si mai apropiate de adevar in privinta celorlalti.
Pentru aceasta avem nevoie de un mod de gandire mai controlat si mai profund. Acest lucru este posibil prin evaluarea calitatilor unui individ pe baza unei relatii de tip persoana-cu-persoana : adica, atunci cand informatia mai detaliata despre o persoana este disponibila si atunci cand suntem motivati si capabili sa dam mai multa atentie acelei informatii si cand judecam oamenii "asa cum sunt ei". Printr-un efort constient putem sa eliminam efectele stereotipurilor pentru a ajunge sa tratam oamenii corect, in functie de ceeea ce sunt ei cu adevarat.
Posteaza comentariu