Furia - "nebunia scurta"

Tuturor ni se intampla din cand in cand sa ne supere ceva atat de mult incat sa simtim nevoia de a striga sau de a reactiona intr-un fel mai putin pasnic fata de situatia in cauza.
Tuturor ni se intampla din cand in cand sa ne supere ceva atat de mult incat sa simtim nevoia de a striga sau de a reactiona intr-un fel mai putin pasnic fata de situatia in cauza. In primul moment ai impresia ca vei exploda. Ce se intampla mai departe?

Pe langa faptul ca ne face sa fim extrem de subiectivi, furia duce si la schimbari fiziologice: creste ritmul cardiac, adesea se schimba culoarea fetei - unele persoane se inrosesc, altele devin mai palide - si implicit trupul intra in starea de alerta asemanatoare celei declansate de frica.

La urma urmei, furia este starnita tocmai de o senzatie inconstienta de teama, din cauza careia devenim agresivi. Ne este teama de ceva si reactionam mai mult sau mai putin violent in incercarea de a reduce la minimum efectele atacului pe care il percepem. Si nu este tocmai cea mai buna idee... Nu doar in plan social, personal sau profesional, cand poate distruge relatii, cariere (sau obiecte), ci si in ce priveste sanatatea. Izbucnirile nestapanite de furie pot duce, pe termen lung, la probleme cardiace si respiratorii serioase.
Si cine isi doreste asa ceva?

Cand te enervezi, tendinta naturala este sa izbucnesti, sa-ti descarci furia intr-un fel sau altul. Cel mai adesea, aceasta se manifesta prin atacuri verbale la adresa persoanei sau situatiei care a starnit senzatia. Fie ca te exprimi, fie ca nu, enervandu-te consumi inutil mult prea multa energie si permiti ratiunii sa se intunece. Cum sa gandesti limpede atunci cand esti pe cale sa faci explozie pe dinauntru?

Un prim mod constructiv de a reactiona in cazul furiei este comunicarea. Si asta nu prin descarcarea avalansei de emotii negative pe care le simti in acea clipa, ci prin descrierea, cat mai calma posibil, a ceea ce iti doresti si a ceea ce ai nevoie. Asta fara a ofensa pe nimeni! Fie ca a fost vorba de o neintelegere sau de o problema, izbucnind nervos probabil ca nu vei rezolva nimic. Comunicarea, explicita si pe un ton cat mai moderat cu putinta, poate face mult mai multe decat simpla descarcare de moment a nervilor.

Un alt mod de a reactiona este ignorarea supararii pe care ti-a provocat-o o situatie sau o persoana.
Chiar daca simti nevoia sa izbucnesti, poti incerca sa ignori senzatia de manie, sa iti retii tendinta de a o exterioriza. Incearca sa te gandesti la altceva pentru cateva momente, sa te concentrezi asupra unui alt aspect, pozitiv, si sa treci astfel peste clipa in cauza. Dupa ce ti-ai luat gandul, chiar si pentru cateva minute, de la motivul supararii, cu siguranta vei vedea putin altfel lucrurile, iar senzatia de furie se va mai diminua.

Daca ai timpul necesar la dispozitie, indeparteaza-te putin de locul respectiv. Fa o plimbare si limpezeste-ti putin ideile. S-ar putea sa incepi sa le vezi diferit dupa ce a trecut primul moment al supararii, in care simteai nevoia sa spui cat de mult te-a deranjat un lucru sau altul, si sa le poti analiza mai obiectiv.

Daca totusi nu ai timp pentru un respiro atat de lung, incearca cel putin o varianta clasica: numara pana la 10, sau 20 (sau cat crezi ca e nevoie pana ce esti din nou stapana pe tine) inainte de a spune ceva, mai ales daca ai in minte ceva taios sau rautacios.
Desi ar putea parea un cliseu, metoda este destul de eficienta!

Cea mai indicata atitudine fata de furie este... opusul ei. Calmul nu este chiar usor de obtinut atunci cand simti ca iti arde sangele in vine, dar nici imposibil. Nu este vorba doar de controlul reactiei vizibile, exterioare, ci si a impulsurilor interioare, de canalizarea gandurilor negative si de transformarea lor in ceva constructiv, sau cel putin in ceva inofensiv.

Un mod de a realiza acest lucru este ca, in momentul in care esti furioasa dintr-un motiv sau altul, sa te intrebi ce element anume din situatia in cauza a reprezentat declansatorul furiei. Ce anume te-a enervat atat de mult? In momentul in care ai identificat sursa supararii, esti cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei. Si asta nu e tot.

In general, exista anumite modele, anumite detalii care sacaie pe cineva. Atunci cand iti dai seama ce anume te supara, este mult mai usor sa te gandesti la un mod de a evita ca situatia sa se repete. Atunci cand, de exemplu, te scoate din minti faptul ca nu-ti gasesti niciodata telefonul si pierzi astfel apeluri importante, constientizarea acestul fapt te va determina sa gasesti o solutie practica de a-l tine la indemana.
Daca te enerveaza felul in care abordeaza prietena ta un anumit subiect, il poti evita sau gasi un alt mod de a-i explica parerea ta. Si metoda se poate aplica in numeroase alte cazuri.

Per ansamblu, controlul furiei este necesar tocmai datorita efectelor sale distructive in toate planurile vietii fiecaruia dintre noi. Rareori se poate obtine ceva concret (decat poate cel mult probleme!) prin eliberarea ei necontrolata. Prin urmare, data viitoare cand simti ca erupi in interior, incearca, pentru o clipa, sa te gandesti care vor fi consecintele pe termen lung, si daca merita sa izbucnesti, pentru o senzatie de usurare de cateva secunde, cand ai cu siguranta mult mai multe de pierdut.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei pe 12 Mai 2013, 12:45
    Furia

    Am tot timpul momente de furie in care devin un pericol pentru mine si persoanele din jur. LITERAMENTE! Pur si simplu cand ma infuri fie distrug cu mainile goale usha din lemn fie dau cu umnii in pereti de cade tencuiala jos de pe ei. este a 3-a usha pe care o inlocuiesc anul acesta.

    0
    0

  • Cristi pe 4 Mai 2012, 13:18
    Nervii

    Comentariile scrise anterior in acest articol,sunt adevarate.Eu de exemplu atunci cand ma enervez ma retrag undeva intr-un loc mai retras;stau cateva minute singur iar supararea imi trece.Acest lucru functioneaza sigur,v-a recomand aceasta solutie.

    0
    0

  • Andreea pe 6 Feb 2012, 17:43
    nebunia scurta

    buna...este un subiect foarte tare de didcutat ...cred k tuturor n-i s-sa intamplat sa spunem vorbe vare dor mai rau decat faptele sunei persoane dragi si mai apoi sa regretam...la fel ca eliana...nici eu nu mai pot contraola furia si asta m-a facut sa ma cert cu toata familia mea...simt ca nu ii mai suport sau ca ei nu ma mai suporta..k nu le convine nimic din ce fac...ma simt plina de nervi si mereu knd imi atrage cineva atentia "imi buseste capul"..va rog...am nevoie de un sfat...ce pot sa fac k s imi controlez excesele astea de nervi...

    0
    0

  • eliana pe 14 Iun 2011, 11:08
    furie

    eu nu mai pot controla furia.m-am certat cu toata familia, cu sotul si fetele mele.sunt furioasa tot timpul.cred ca sunt o frustrata de fapt.imi lipseste caldura familiei. toata familia ma uraste.

    1
    0

  • marina pe 15 Apr 2011, 03:40
    stari de nervi

    eu nu pot sa ma mai abtin sub nici un fel..ma ia nervii foarte repede si nu pot sa ma controlez imi e teama sa nu patesc vreun accident vascular stie cneva pastile de nervi sau tb sa merg la medic??

    0
    0

  • lAzLEy1 pe 18 Nov 2010, 09:44
    controlul furiei

    CA sa scapi de furie trebuie sa te gandesti ca esti intr-o camera izolata goala (alba) 5 min si apoi trece !!!;)

    0
    0

  • Messy pe 5 Nov 2010, 11:52
    foarte tare

    foarte tare ma ajutat foarte mult multumesc mult

    0
    0

  • ares pe 26 Mai 2010, 18:40
    furia

    eu unul (sunt baiat) sincer -deabea ma abtin ..simt ca pe moment (in general ma jigneste careva sau face o gluma proasta pe seama mea) imi vine sa ii ''sar la gat'' persoanei respective sau sa o ..ofensez la randul meu ff urat,iar in alte cazuri incerc sa ma abtin -pe moment merge dar dupa aceea devin ff nervos si sunt ff distant fata de prieteni,metodele de mai sus nu prea functioneaza in cazul meu,o sa incerc insa varianta cu numaratul poate da rezultate :D

    0
    0

  • anonim pe 13 Nov 2009, 10:58
    abtinere d3 la furie

    doamna de nai sus are dreptate ........................nu dati atentie persoanei respective!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    0

  • mihaela pe 18 Sep 2008, 14:20
    dragele mele...

    O CLIPA de manie inseamna UN SECOL de regrete...... si si nu uitati k vorba rea are aripi de soim si dinti de otel....

    0
    1

  • Munteanu Alberto pe 15 Aug 2008, 16:53
    furia"nebunia scurta"

    sunt de acord cu tot ce scrie in acest articol,pt ca nervii sunt de moment si dupa parerea mea majoritatea oamenilor regreta dupa asemenea izbucniri sau descarcari ale centrului nervos.

    1
    0

  • sonia pe 11 Mai 2008, 16:48
    tot despre furie

    e un mare adevar in ceea ce s-a spus despre controlul furiei. Acum 2 zile am simtit inca o data efectele nedorite ale reactiei de moment. Incerc de ceva vreme sa cunosc pe cineva fata in fata iar aceasta intalnire se tot amana din motive se pare legate de timp. Desigur, nu timpul meu lipseste...Am intrebat inca o data daca acest week aduce in sfarsit intalnirea mult-asteptata iar raspunsul a fost 'nu". Impulsul interior m-a facut sa spun ceva destul de ironic si suparator cred, pt ca de atunci nu mai da nici un semn...Asa ca...daca taceam...filosof ramaneam! Mare grija la cuvinte si reactia de moment! Cu drag.

    0
    0

  • elena pe 9 Mai 2008, 22:49
    controlul furiei

    AR FI FOARTE BINE SA NE ABTINEM,SA NU FIM FURIOSI DAR SI AICI INTERVIN MULTE SI MULTE.... ORI SANTEM PREA OBOSITI SI CINEVA NE SUPARA, TACI SI TACI SI-I SPUI FRUMOS DAR EL TOT NU INTELEGE. SANT CAZURI SI CAZURI....OAMENII SANT TARE RAI. CAUTA MEREU PE ORICE CALE SA TE ATACE...

    0
    1

  • daniela pe 6 Mai 2008, 10:26
    controlul furiei

    sunt total deacord cu acest articol..eu cand sunt furioasa incerc sa ma gandesc la altceva frumos si sa incerc sa nu dau atentie vocii care incearca sa ma doboare...din cauza ca stiu sa ma stapanesc la furie si la orice ma deranjeaza,multe persoane m-au catalogat drept o persoana foarte calma...e important pentru sanatate acest lucru

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod