Ia nastere astfel o stare sufleteasca deosebita, resimtita negativ, sub forma unui fenomen destul de des intalnit - anume, frustrarea. El se poate manifesta in anumite situatii in care interactionezi cu ceilalti, cu oricine intri in contact social, in general.
Crezi ca te afli in imposibilitatea de a primi, a simti si chiar insusi ceea ce-ti doresti si crezi ca neaparat cineva este vinovat de acest lucru. Ti se genereaza astfel o tensiune emotionala de intensitate mai mare sau mai mica, in functie de situatie, in consecinta aceasta implicand nevoia de descarcare - in functie de context, efectele fiind destul de diferite de la o persoana la alta.
Starea psihica resimtita este practic aceea de traire a unui conflict interior, care genereaza suferinte cauzate de privare, uneori chiar anxietati, iar reactiile comportamentale sunt fie imediate, fie amanate si de durata.
Dintre reactiile proprii frustrarii, frecvent poti resimti, de asemenea, o stare de agresivitate ce poate fi orientata asupra obiectului frustrarii sau persoanei care ti-a produs aceasta frustrare - sau, prin comutare intamplatoare, asupra oricarui alt obiect sau persoana.
Situatiile cele mai importante in care poti fi expusa frustrarii in mod frecvent sunt:
1. Exigenta exagerata
Aceasta se refera la calitatea si intensitatea relatiilor afectiv-emotionale, adica la faptul ca uneori iti doresti prea mult, in raport cu necesitatile tale.
As vrea sa iau in discutie urmatoarea situatie, analizand-o din punct de vedere al frustrarii:
La un moment dat, te simti atrasa in mod irezistibil de un alt barbat, fara sa vrei, chiar daca sotul tau este corect cu tine si in familia ta nu exista nicio problema deosebita. Te framanti, nu-ti poti scoate din minte persoana, desi esti constienta ca nu este bine. Ceea ce simti este ca ai devenit frustrata de posibilitatea de a avea o relatie cu, hai sa-l numim "intrusul". Unele femei nu pot scapa de acest sentiment si de tot ceea ce presupune el; numai daca lasa la o parte, pe moment, faptul ca au o familie iubitoare si aleg sa-si tradeze partenerul de viata. Dupa aceea, pentru acestea se stinge sentimentul de frustrare, dar isi face loc sentimentul de vinovatie si asa mai departe... sau situatia ia o alta intorsatura, mai mult sau mai putin placuta.
Comentarii (6)
Face foarte bine participarea la taina Sfantului Maslu, spovedania,si sa vorbesti deapre starile tale cu un prieten mai apropiat..
Mai are cineva vre o sansa de vindecare ca sa zic asa daca este frustrat si arata asta in tot ce face si tot ce zice?????
Sunt invidia si ura legate de frustrare? Comportamentul unei persoane care te jigneste zi de zi intr-un colectiv si nu ca sa te imbarbateze si sa te incurajeze ci pur si simplu stiu eu de teama (frustrare), ca sa te indobitoceasca sau cine stie ce alte motive (stiu eu ca ai aceleasi studii, ca poti sa-i iei locul etc.), care iti spune in fata "te urasc" pt ca esti bine pregatita, pentru ca tu ai ai facut scoala la timp si ea nu, cum te poti sugetiona, cum sa rezisti, cum sa faci fata cind nu esti dorit la locul de munca din cauza frustrarii si invidiei celorlalti care te mai si sapa? Cum sa supravietuiesti mai ales dupa ce toate astea s-au adunat si s-au adunat si oarecum ai cedat psihic? Ce metode de refacere recomandati?
Cat de mult de autosugestionezi si incerci sa iesi din starea de frustrare,totul cade cand cei din jurul te jignesc,chipurile sa te faca sa fi mai barbata si nu iti dau voie sa -ti exprimi ideile considerand ca nu sunt bune.Vorba aceea: cand doi iti spun ca esti beat,desi nu ai baut nimic,du-te la culcare,pentru ca tu nu contezi decat pentru unele munci si nevoi .
Cat de optimist ai fi,cat te-ai autosugestiona si cat curaj iti faci singur,in momentul in care mergi la un interviu si-ti spun: sti,nu angajam persoane in varsta,du-te in alta parte sa incerci,iti vine sa urli.In comert au aceleasi criterii,sau te tin maxim doua luni si afli ca angajeaza pe altcineva.
retete anti frustare gandirea pozitiva un remediu clasic plus rugaciune da vreun rezultat ?
Posteaza comentariu