Fii puternica in fata esecului!

Cu siguranta, fiecare dintre noi pune pe primul plan dorinta de a reusi in ceea ce intreprinde si prefera sa alunge posibilitatea unui esec, precum un gand urat, sacaitor.

Cu siguranta, fiecare dintre noi pune pe primul plan dorinta de a reusi in ceea ce intreprinde si prefera sa alunge posibilitatea unui esec, precum un gand urat, sacaitor. Insa daca acesta a avut loc, si cum "in fiecare rau exista si un bine", conform proverbului, efectele esecului nu sunt doar de factura negativa, iar noi putem gasi forta interioara de a ne autodescoperi, de a ne corecta defectele sau lipsurile si a invata din greseli.

Pana la urma, ce este esecul? De unde provine ideea de esec si cum poate fi combatut acest sentiment? Specialistii afirma ca termenul de "esec" a fost initial utilizat odata cu aparitia si in corelatie cu domeniul business sau organizational. A trecut ceva timp pana cand acest cuvant a depasit granitele instituite de cele doua domenii, pentru a fi apoi utilizat in descrierea unei situatii cand ceva nu a mers conform planului unei persoane.

Iata cateva sfaturi, care au rolul de a-ti diminua mustrarile de constiinta si de a te ajuta sa treci mai usor peste perioada post-esec.

In primul rand, nu te demoraliza!


De regula, motivele unui esec sunt infinite si pot fi cauzate de orice lucru sau intamplare cu care te confrunti intr-un anume moment al zilei. Fie ca este vorba despre o intalnire ratata, un job pe care nu l-ai primit sau o promovare care a mers catre un alt coleg, sentimentul unei batalii pierdute - un amestec de frustrare, deziluzie si disperare - este acelasi.

In acest moment, este esential sa intelegi ca orice parcurs, fie ca este emotional sau profesional, este format din suisuri si coborasuri.
De asemenea, orice succes este mai intens savurat, odata ce calea i-a fost batatorita de multa munca, dar si de multe "frecusuri".

Cunosti o persoana pe care o admiri si care, in opinia ta, este expresia reusitei in cariera sau in viata personala? Trebuie sa constientizezi ca a reusit sa ajunga la acel punct in care sa castige respectul si admiratia celorlalti, doar printr-un solid exercitiu de vointa, pentru a trece cu bine peste esecurile care i-au aparut in cale. Asta, deoarece nu exista persoana care sa nu fi cunoscut cel putin o data in viata esecul; iar cel care spune ca nu a esuat niciodata, in nicio situatie, esueaza chiar in momentul in care o spune, pentru ca nu are discernamantul de a admite ca i s-a intamplat si lui.

Evita sa te invinovatesti fara rost si sa iti pierzi increderea in propria capacitate de a evolua. De asemenea, nu cauta sa gasesti vina in afara si sa adopti atitudinea lasului. Analizeaza cat mai calm motivele care au condus catre esec, reactia celorlalti la esecul tau, cine a fost alaturi de tine, cine te-a indrumat si ti-a dat un sfat bun, dar mai ales, ce ai avut tu de invatat din aceasta experienta si cum ai proceda daca ai putea da timpul inapoi.

Daca ai pe cineva de incredere care sa te ajute si cu care sa poti discuta liber, nu ezita sa o faci - poate o alta persoana are o perspectiva diferita asupra modului in care s-au petrecut faptele si iti poate da indicii cum ai fi putut proceda sau cum poti proceda intr-o situatie similara in viitor.

Invata din experienta esecului


Ai incercat cu incapatanare, ai depus efort, ti-ai pus toate sperantele in reusita, dar cu toate acestea... ai pierdut! Sentimentul de frustrare si neajutorare pune stapanire pe tine si, instinctiv, incepi sa te subestimezi si sa te invinuiesti.
Ceea ce ai facut nu a fost bun, pentru ca: "Nu am insistant indeajuns", "Nu am fost suficient de convingatoare", "Ar fi trebuit sa procedez si eu ca X" sau "Nu sunt la fel de valoroasa ca Y".

Din moment ce nu mai poti schimba nimic din trecut, un mod constructiv de a trece peste nereusita este acela de a o accepta mai intai si a analiza apoi motivele care te-au condus catre aceasta situatie. Abilitatea ta de a intelege si a accepta faptul ca lucrurile nu au iesit asa cum ti-ai fi dorit reprezinta unul dintre cele mai importante elemente care iti contureaza profesionalismul. In plus, vei constata cu surprindere ca ai invatat mai multe lucruri din aceasta experienta neplacuta, decat ai fi invatat dintr-un eventual succes.

Discutand despre asa-zisele "efecte secundare pozitive" ale unei nereusite, Thomas Watson, fondatorul companiei IBM, sustinea cu tarie: "Daca vrei sa-ti maresti sansele de a avea succes, dubleaza-ti esecurile". Faptul ca ai intampinat neplaceri in a-ti realiza un vis te face mai puternica si mai inteligenta, deoarece din fiecare esec poti invata ceva. Identifica unde anume ai esuat si ai grija sa nu repeti aceleasi greseli.

Nu te da batuta!


Exista doua modalitati generale in care o persoana procedeaza atunci cand a cunoscut esecul: se desconsidera si refuza sa mai incerce, sau continua sa incerce, dar ezitant si fara a avea acelasi suflu de energie.

Faptul ca te invinovatesti (pe tine sau pe altii) pentru esecul suferit nu face decat sa te traga inapoi si sa iti slabeasca increderea in propriile forte. Vei capata teama sa mai incerci si iti vei reduce, astfel, sansele de a evolua profesional sau personal, ramanad condamnata la mediocritate.
Pe multe dintre noi, esecul ne ambitioneaza si ne determina sa fim mai bune cu fiecare incercare, atat timp cat este un sentiment pasager. Daca ajunge sa ne obsedeze, acest sentiment se instaleaza si isi pune amprenta si asupra incercarilor viitoare, ducand, inevitabil, la un nou esec.

Orice reactii ai starni, nu renunta sa incerci sa iti duci planurile la indeplinire. Daca renunti dupa fiecare esec, vei crea un cerc vicios, incercand si apoi renuntand la infinit. In final, fiecare poveste de succes ascunde si mari esecuri; singura diferenta este aceea ca oamenii care au avut succes nu s-au dat batuti. In schimb, au incercat din nou, cu mai multa energie si entuziasm.

O capcana care te-ar putea determina sa renunti este lipsa de rabdare. Este binecunoscut faptul ca, dupa un esec, ai nevoie de timp pentru a te reface psihic si a-ti aduna fortele pentru a incerca din nou. Nu te lasa descurajata de acest lucru si gandeste-te: cu cat ai mai mult timp la dispozitie pentru a te reface si pregati, cu atat vei avea mai multe sanse sa izbutesti. Pastreaza-ti entuziasmul, realizand ca esti cu un pas mai aproape de succes, datorita cunostintelor pe care le-ai asimilat.