Apropo de semnificatiile personale stresante acordate situatiilor, se poate spune in acest sens ca stresul este de fapt o situatie pe care fiecare o interpreteaza in felul ei, acesta dobandind o noua denumire, de" stres interpretat". Deci: o anumita situatie pentru o persoana ar putea fi stresanta, iar, in acelasi timp, pentru altcineva nu ar fi la fel. In acest sens, as vrea sa-ti retin atentia asupra unei probleme mai putin cunoscute, si anume, la structurile de personalitate asertive si nonasertive, in legatura cu reactia acestora la stres.
Personalitatea asertiva se caracterizeaza prin incredere mare in fortele proprii, capacitate ridicata de exprimare energica, dar si adecvata, a sentimentelor, apararea argumentata a convingerilor, abilitati dezvoltate de negociere. Daca esti asertiva, iti faci cunoscute mult mai liber dorintele si nevoile, exprimi mai multe opinii si pui mai putine intrebari.
Personalitatea nonasertiva are caracteristicile respective la un nivel foarte scazut de intensitate, de dezvoltare.
Intre personalitatile asertive si nonasertive exista diferente in manifestarile comportamentale descrise in functie de mai multe variabile, printre care si dimensiunea extraversiune - introversiune, desi exista structuri mai mult sau mai putin pure ale acestora. Poti avea in vedere insa faptul daca ai o inclinatie mai mare sau mai mica spre introversiune sau extraversiune, totusi.
Esti asertiva extravertita?
Atunci iti exprimi opiniile cu tarie, esti energica, dornica de amuzament si profund implicata in relatiile umane. Reactionezi rapid la situatiile nou create, privesti cu nerabdare - si uneori cu usoara ingrijorare - viitorul. In situatii stresante, poti deveni nervoasa si destul de critica la adresa modului de de actiune al altora. Accepti insa solutiile lor atunci cand ideile proprii nu au dus la un rezultat rapid. Daca nu poti avea initiativa, devii prost dispusa si retrasa.
Esti asertiva introvertita?
Esti hotarata, practica si eficienta. Tinzi sa pui pret mai mare pe detinerea controlului actiunii decat pe protejarea unor relatii personale pe care le cultivi doar in mica masura. Nu dezvalui atat de mult despre persoana ta pe cat ar face-o ceilalti. Preferi sa lucrezi singura sau sa fii sefa. In perioadele de criza, daca esti sefa, le spui destul de rapid celorlalti ce au de facut, chiar si atunci cand nu ai analizat serios situatia. Daca activitatea nu se desfasoara corespunzator, incerci sa te informezi mai bine. Sub stres, recurgi la atac la persoana numai daca nu reusesti sa preiei initiativa. Accepti cel mai greu planul de actiune al altcuiva. Poti fi convinsa numai daca ti se demonstreaza riguros solutia propusa.
Esti nonasertiva extravertita?
Esti preocupata mai mult de promovarea relatiilor interpersonale si evitarea conflictelor decat de impunerea unor proceduri noi si necesare de actiune. Nu te grabesti, esti amabila, gata sa acorzi sprijin, faci primul pas in stabilirea contactelor cu ceilalti. Nu-ti place sa vorbesti in public, in sedinte, fiind mai dornica de actiune. Accepti cu usurinta solutiile si ideile celorlalti, dar daca acestea nu dau rezultate, devii stresata, te revolti si le reprosezi ca asteapta prea mult de la tine. In situatiile care o impun, iti asumi raspunderea.
Esti nonasertiva introvertita?
In general esti precauta, analizezi cu grija problemele si iti organizezi meticulos activitatea pentru rezolvarea lor, desi, adeseori, iei deciziile cu destula dificultate. Esti logica in tot ceea ce faci, bazata pe principii ferme si clare. Cultivi mai putin relatii interpersonale si ai un comportament mai putin spontan. In situatii de criza, sub stres, incerci sa amani deciziile sau actiunile pentru a castiga timp de gandire si a obtine mai multe informatii. Urmatorul pas este incercarea de a construi un plan bine gandit: daca acesta nu reuseste, vei acepta solutia furnizata de altii, dar cu destule autoreprosuri in caz de esec.
Sper ca te-ai regasit intr-unul din comportamentele de mai sus si poate ai gasit explicatia mult cautata a anumitor reactii personale la stres.