Vrei ca 2014 să fie un an al schimbărilor pentru tine, un nou început care să te propulseze într-o direcţie pozitivă a vieţii tale? Probabil că ai simţit acelaşi lucru şi pentru 2013, însă ţi-ai pierdut pe parcurs motivaţia să pui în practică rezoluţiile stabilite anul anterior. De data aceasta, fă-ţi un plan realist pentru noul an şi propune-ţi să îl transformi în realitate, cu adevărat!
Orice moment al vieţii poate fi transformat în startul cursei către schimbări pozitive în existenţa ta, însă începutul unui an nou aduce întotdeauna o însufleţire aparte, care te mobilizează puternic să transformi lucrurile mai puţin bune, în unele excepţionale. Profită de sosirea lui 2014 pentru a-ţi face un plan nou-nouţ, suficient de realist încât să nu ai nicio scuză să nu îl realizezi.
Reflectează asupra anului trecut
Înainte să treci pe hârtie rezoluţiile pentru noul an, trebuie să ştii unde eşti acum, astfel încât să afli unde vrei să ajungi. Reflectează asupra greşelilor făcute în 2013, neglijenţelor cu care nu te mândreşti deloc şi lucrurilor pe care nu ai mai apucat să le faci, deşi ţi-ai fi dorit acest lucru. Unde ai fi putut să te descurci mai bine? Unde vezi că ar fi loc de o schimbare pentru tine?
Acest exerciţiu nu trebuie să te demoralizeze, ci doar să îţi dezvăluie care sunt punctele-cheie în jurul cărora să îţi construieşti rezoluţii realiste, pe care să le poţi îndeplini la un nou început de an.
Notează-ţi obiectivele
Nu este niciodată suficient să ai în minte o serie de obiective pentru a le îndeplini. Atunci când le poţi vizualiza din când în când, conştiinţa ta reacţionează şi te impulsionează să îţi onorezi angajamentele. Notează-ţi undeva obiectivele şi lasă-le la vedere. Vei fi mai motivată să le iei în serios.
Ia-ţi liber în ianuarie
Un plan realist pentru 2014 va putea fi pus în practică, doar dacă te concentrezi pe componenta timpului. În general, priveşti luna ianuarie ca fiind startul cursei contracronometru în care îţi demonstrezi că eşti determinată să te schimbi şi vrei să bifezi totul din lista rezoluţiilor. Inevitabil, până în februarie oboseşti, iar până la vară obiectivele tale sunt deja uitate.
Dacă rezoluţiile tale merită să fie puse în practică, vor avea nevoie de timp pentru a fi materializate. Pune spaţiu şi timp între ele, programează-le pe luni, nu pe zile. Oferă-ţi răgazul necesar să faci lucrurile aşa cum trebuie. Dedică luna ianuarie acomodării, odihnei şi relaxării.
Fă-ţi obiectivele fezabile
Cea mai sigură cale către eşecul respectării unui plan pentru următorul an este să stabileşti obiective foarte mari. Chiar dacă îţi propui lucruri îndrăzneţe, fă-le să fie şi fezabile. Cum? Împărţindu-le în mai multe obiective mici, pe chiar le poţi atinge.
De pildă, să spunem că vrei să scrii prima ta carte. Gândindu-te că ai de terminat cel puţin 200 de pagini este ca şi cum ai sta în faţa unui munte foarte înalt, ştiind că trebuie să-l urci. În schimb, dacă îţi propui să scrii 6 pagini în fiecare zi, muntele se va transforma în mai multe dealuri mici, pe care ai mai mult curaj să le urci. Într-un an, poţi avea cartea gata!
Află unde şi cum îţi iroseşti timpul
Acum că ştii ce îţi doreşti să realizezi în 2014, trebuie să te asiguri că obiectivele tale au un timp realist dedicat îndeplinirii lor. Multe lucruri din viaţă ajung să nu mai fie făcute, din cauza timpului irosit în direcţii inutile.
Priveşte planul tău pentru anul 2014 ca pe un proiect personal, pentru care trebuie să îţi faci timp, nu doar sa il gasesti!