Acceptarea greselilor si repararea lor ar trebui sa devina lucruri constante in viata. Corectand la timp o greseala, rezolvand o problema la momentul oportun, imbunatatesti comunicarea cu tine insuti si relatiile cu persoanele care te inconjoara.
Aprecierea de sine poate fi de multe ori inselatoare. De cele mai multe ori, chiar daca e vorba de evaluarea de sine, oamenii evita onestitatea. Acest lucru se poate intampla fie pentru ca esti o fire distrata, fie pentru ca este cu mult mai usor sa te pacalesti si sa nu accepti un adevar suparator.
Oamenii nu au cum sa se aprecieze in mod strict obiectiv, acest lucru putand fi de multe ori dureros, mai ales in cazurile ce au la baza rationamente sau premise eronate. Cu cat vei incerca sa te estimezi cat mai sincer, cu atat te vei simti mai putin confortabil in pielea ta. Astfel se mareste riscul de a ramane blocat in acest punct si de a nu obtine nici un beneficiu in urma evaluarii personale.
Iata o lista care iti ofera o gama de lucruri de care trebuie sa tii cont in momentul evaluarii de sine:
- Chiar daca nu vrei sa recunosti, anturajul iti influenteaza comportamentul, asa ca fii atent alaturi de cine alegi sa-ti petreci timpul!
- Tine cont de calitatea timpului pe care il petreci in compania altora.
- Alimentatia si consumul bauturilor alcoolice isi lasa amprenta asupra ta. Un program dezordonat al orelor de masa si alcoolul consumat in exces pot duce la aparitia tulburarilor de comportament.
- Acorda o foarte mare atentie performantelor in ansamblu si actiunilor pe care le intreprinzi pentru a-ti atinge scopurile.
Pentru a evita tendintele de a te simti neputincios si lipsit de speranta aplica strategiile urmatoare:
- Focalizeaza-te pe corectitudine. Nu te invata sa te resemnezi in fata esecurilor. Incearca sa inveti cat mai multe lucruri din ele. Accepta-ti problemele pentru a le corecta si pentru a le elimina. Nu evita confruntarea cu ele, pentru ca vei ajunge sa te simti coplesit si sa nu le mai poti face fata.
- In aprecierea de sine incearca sa identifici care sunt cele mai bune drumuri de urmat in viata si mentine-te constant pe ele. In momentul in care te lovesti de obstacole, nu sari din prima pe o alta cale. Alternanta drumurilor este buna, dar aplicata prea des duce la inconstanta.
- Vorbeste temperat cu tine insuti. Adopta un ton echilibrat. Daca iti aplici autocritica fa-o intr-un mod constructiv, menit sa te motiveze.
- Recunoaste diferentele intre ce esti si ce vrei sa fii. Focalizeaza-te in primul rand pe lucrurile pe care le ai de indeplinit, nu pe ceea ce esti. O analizare excesiva a propriilor sentimente si actiuni te poate contamina de un subiectivism exacerbat.
- Fii foarte atent la maniera in care etichetezi oamenii. Etichetele folosite sunt simboluri potrivite numai pentru anumite perioade de timp. Ele nu comporta conotatii definitorii pentru intreaga viata.
- Unul dintre cele mai decurajatoare lucruri pe care le poti face este sa te consideri constant o persoana incapabila si sa nu te implici serios in aprecierea de sine. In loc sa te lasi inghitit de una dintre aceste doua variante, opteaza pentru o a treia dimensiune: critica-ti constructiv performantele, in timp ce inveti sa te accepti asa cum esti.
- Recunoaste ca pana si actiunile pe care le-ai catalogat drept esecuri au partile lor bune.
Invata sa distingi si aspectele pozitive. Nu te grabi sa clasifici totul sub auspiciile negativului.
Comentarii (13)
super bun acest articol
e important ce gandesti despre tine si apoi despre cei din jurul tau .nu astepta ca cei din jurul tau iti inteleag defectele daca tu nu le recunosti pentru ca ajungi sa te debusolezi si mai tare
...este un pas inainte, si asta e excat ce face,scurt si la obiect, acest articol, foarte multe persoane in, urma unor esecuri in viata, cad in depresie si uita sa mai mearga inainte, de multe ori e mai comod sa spui "nu se poate" decat sa faci efectiv ceva, se intampla chiar sa sti ce ar fi mai bine de facut dar pur si simplu sa nu faci nimic...
Mi se pare foarte important sa invatam din greseli. Niciodata nu e prea tarziu sa renunti la orgoliu si la incapatanare pentru a recunoaste in primul rand fata de tine unde si cu ce anume ai gresit. Nu-ti ingadui sa aluneci pe panta depresiei care iti intuneca mintea, prinzandu-te in mrejele neputintei. Departeaza-te de apetisantele fete morgana si invata sa te simti bine in pielea ta. Nimic nu e mai rau ca pierderea increderii in sine.
cateodata sunt usor de recunoscut diferentele intre ceea ce esti si ceea ce vrei sa fii insa, mai greu mi se pare sa mi le acceptam. Toata lumea stie ca aproape orice problema trebuie sa fie acceptata/recunoscuta pentru a fi solutionata. Dar, mie, cel putin, imi vine greu sa acceptam anumite laturi negative. De ce intr-o discutie contradictorie eu ar trebui sa cedez prima si nu cel de langa mine??!!Ma scutesc de mai multi nervi, ar spune unii. Nu e chiar asa. Am incercat si nu-mi da tot timpul rezultate. De cele mai multe ori mi se amplifica nervii. Voi cum procedati?
cum iti poti da seama ca e momentul oportun pentru a indrepta o greseala? toata lumea sustine ca niciodata nu-i prea tarziu. cu toate astea sunt atatea conjuncturi in care un "imi pare rau" smuls din adancul sufletului precum ti-ai rupe o bucata de carne fara mila nu-si mai are locul...vine prea tarziu? vine prea repede? pana la urma nu se rezolva nimic prin "de ce-uri"
cred ca toata viata ar trebui sa avem nazuinta de a indrepta greselile, de a ne schimba, de a ne lupta cu partile intunecate ale propriei fiinte. fiecare esec, fiecare lovitura ne intareste,si ridicandu-ne pornim la drum un pic mai maturi,mai puternici, mai intelepti poate. in incercari ne dam seama cu adevarat cine suntem, si nu cine vrem sa fim.
danuta no offence dar nu sunt in totalitate de acord cu tine. teoretic, intradevar, fiecare greseala, lovitura, esec ar trebui sa ne determine sa reanalizam situatiile, faptele si chiar pe noi insine. insa exista si lovituri succesive care te ametesc in asemenea masura incat cu greu mai gasesti puterea sa te ridici. iar in astfel de circumstante daca mai trebuie sa si lupti (cu mori de vant) de unul singur este cu atat mai dificil.
nu sunt impotriva unui sprijin, un ajutor venit la momentul oportun. sunt de acord ca uneori ai nevoie de o mana care sa te ridice. doar prietenul adevarat la nevoie se cunoaste, doar suntem fiinte sociale, si de obicei cand te vezi cu prietenii discuti in primul rand aspectele negative si problemele cu care te confrunti, ceri un sfat, si dupa ce te-ai descarcat, cu un zambet pe buze si o speranta in suflet, pornesti mai departe.
Va multumesc pt. sfaturi,anturajul meu era cat pe ce sa ma determine spre un drum foarte rau dar am avut curaj sa spun "nu" si am facut bine! Eu nu am o parere pozitiva despre mine de la un timp pt. ka am inceput sa ma autocritic sa devin obsedata de defectele mele,trec printr-o perioada dificila,adolescenta!
Invatati sa va respectati propria persoana pentru ca doar asa veti fi respectati de oamenii din jurul dumneavoastra. Invatati sa va iubiti propria persoana pentru ca doar asa veti putea da dragoste neconditionata celor din jurul dumneavoastra!
in mod general in viata daca nu te iubesti si nu te accepti tu insuti ce mai vrei de la ceilalti. tu esti barometrul tau nu altii!!!
esre un articol reusit .as vrea sa spun si eu cateva vorbe "NU VA POT SPUNE CHEIA SUCESULUI DAR VA POT SPUNE CHEIA ESECULUI "INCERCATI SA MULTUMITI PE TOATA LUMEA"ORICAT DE GREU NE ESTE ASTA ESTE ADEVARUL TB SA-L ACCEPTAM MULTI PUPICI LA TOATA LUMEA
Posteaza comentariu