Depresia atinge toate registrele vietii noastre, vorbim aici de viata afectiva, cea activa si chiar instinctuala. Faptul ca uneori oamenii se confrunta cu momente de tristete sau de descurajare, ii determina sa-si catalogheze simptomatologia ca fiind de natura depresiva. Dar marea lectie pe care o dau cei ce sufera de depresie consta in faptul ca starea lor are o cu totul alta natura. Inainte de a fi deprimati, toti pacientii vor resimti tristetea ce poseda un anumit caracter dureros, descris de catre acestia ca fiind o durere fizica, incomprehensibila si invadatoare, aspect pe care nu il vom intilni niciodata in tristetea comuna.
Aceasta tristete patologica este deseori acompaniata de plansul fara motiv si de un sentiment acerb al disperarii persoanei in cauza. Persoanele deprimate devin sensibile la evenimentele externe, chiar daca acestea nu le vizeaza direct si le resimt ca pe corespondenti afectivi, in sensul unei viziuni sumbre asupra lumii intregi care practic devine ecoul tristetii lor. Tristetea patologica devine depresie datorita schimbarii unei organizari interioare, ce este acompaniata de natura procesului psihic in sine.
In depresie, procesul psihoterapeutic reparator cere timp, dar nu trecerea timpului este cea care vindeca, ci revizuirea ideilor si gandurilor pacientului, fapt care se poate realiza alaturi si impreuna cu suportul oferit de psihoterapeut. Astfel, incertitudinea, ezitarea si descurajarea unui pacient depresiv sunt compensate de calauzirea pe care terapeutul o utilizeaza generand un sentiment de securitate.
Frecvent, in ultimii ani intalnim o forma de depresie mascata ce se manifesta in primul rand pe plan somatic, datorita fenomenului de conversiune inteles ca proces mental inconstient, in care conflicte si impulsuri reprimate se exprima ca simptome somatice si care au ca scop asigurarea protectiei impotriva anxietatii. Procesul depresiv este "ascuns" de o serie de tulburari vegetative sau functionale. Manifestarile sunt diverse si sunt configurate pe mai multe paliere, fie acestea fizice sau mentale: oboseala, astenie, dureri cronice, migrene repetate, senzatia de vertij, durerile musculare in regiunea lombara, presiunea toracica sau abdominala.
Existenta acestor echivalente somatice ale depresiei necesita constientizare din partea pacientului si interventie psihoterapeutica de specialitate in scopul regasirii unei stari de bine, sau altfel spus unei "demascari" si tratari a depresiei.
Psihoterapeut Barbara Craciun, Clinica Aquamarin