- agresivitate - nevoia de caldura, intimitate;
- furie - nevoia de putere, stima de sine;
- anxietate - nevoia de a avea un scop, un sens;
- plictiseala - dorinta de implicare, de gasire a valorii reale;
- deprimare - dorinta de a vibra emotional, frica si furie reprimate;
- invidie - dorinta de schimbare, de a depasi pierderea;
- frica - curaj si entuziasm reprimate;
- durere - dorinta de schimbare, de a depasi pierderea;
- vinovatie - nevoia de a da la o parte o imagine de sine falsa;
- ura - nevoia de a integra umbra;
- speranta - dorinta de a scapa de disperare;
- singuratate - nevoia de intimitate, de legatura;
- iubire - dorinta de cunoastere de sine, transcendere;
- mandrie - nevoia de a te simti umil, nu umilit;
- respingere - dorinta de a accepta viata, de a te elibera.
Descoperirea emotiei opuse ne face mai puternici si mai profunzi. Emotiile asa-zis negative, nu sunt intr-adevar negative, ele au o parte pozitiva ascunsa, care este aurul secret al alchimistului.
A invata sa traiesti echilibrul dintre forta emotiei si opusul ei inseamna a inceta sa fii unilateral. Ne deschide calea spre compasiune si empatie - nu numai fata de ceilalti, dar si fata de partile noastre ranite.
Perspective emotionale
Ne putem privi credintele emotionale in trei feluri:
- dintr-o perspectiva existentiala - fiind preocupati de ce inseamna sa fii om, confruntandu-ne cu anxietati si incertitudini fundamentale;
- din perspectiva istoriei personale - asociindu-le cu mediul familial, traumele si experienta noastra de viata;
- dintr-o perspectiva arhetipala, derivand din istoria colectiva a rasei umane, conectata la mitologie si imaginatie.
De exemplu, un barbat isi poate descrie starea emotionala ca pe o stare de deprimare si plictiseala. Ar putea sa-si spuna: "Viata n-are nici o valoare. E lipsita de sens si plictisotoare. Tot ceea ce merita facut a fost facut deja si eu n-am nici o sansa."
Daca privim starea acestui om dintr-o perspectiva existentiala, am putea spune ca se confrunta cu o criza existentiala de sens. Trebuie sa-si dea seama ca toate sensurile sunt create de sine. Pentru a-si gasi calea prin aceasta suferinta, trebuie sa-si creeze un sens propriu.
Daca o privim din perspectiva istoriei personale de viata, putem descoperi ca si-a mostenit scopurile de la parinti si nu le-a transformat inca in scopuri proprii. Nu e de mirare ca nu vrea sa le urmeze!
Din perspectiva arhetipala, am putea vedea ca acest barbat nu a parasit niciodata casa parinteasca, desi in viata sa actuala poate fi separat fizic de familia sa de origine. Poate avea nevoie de o versiune simbolica a calatoriei eroului pentru a descoperi sensul vietii.
Numai prin disconfort emotional poate fi convins sa se ridice din fotoliu si sa se apuce de treaba. Daca porneste in cautarea propriului sau drum, e foarte probabil sa gaseasca un loc foarte interesant si plin de semnificatii.
Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro