Nimic nu ne defineste mai mult decat deplina si neingradita exprimare a emotiilor noastre. Acestea scot la iveala informatii intime si personale despre noi. Ni s-a intamplat fara indoiala ca in anumite momente sa intampinam dificultati in dezvaluirea libera a acestora.
Pana la urma, temerile noastre sunt legate de consecintele exprimarii acestor emotii - cum vor reactiona ceilalti? Multi barbati resimt o presiune si mai mare din acest punct de vedere considerand ca vor parea mai putin masculini daca isi vor exprima trairile. Acestia se vor simti prinsi in capcana emotionala a traditionalei "imagini macho". Astfel de "imagini" par sa dicteze ca anumite emotii sunt strict "feminine", cum ar fi teama, anxietatea sau tristetea - iar acestea nu vor fi aratate decat in proportii extrem de limitate.
Daca vom da frau liber emotiilor noastre, acest lucru ne va face sa ne simtim expusi si vulnerabili - asa ca de ce ar trebui sa o facem? Exista doi stimuli principali pentru care trebuie sa facem acest lucru: primul este efectul asupra noastra, iar al doilea este efectul asupra vietii noastre private.
Eliberarea de bagajul emotional va actiona ca o supapa de siguranta asupra noastra - descarcarea tensiunilor interne seamana foarte mult cu suieratul ceainicului. Ne vom descarca intreaga presiune acumulata din pastrarea acestora in interior. Emotiile tinute ascunse intr-o relatie pot conduce la neintelegeri legate de ceea ce simtim cu adevarat fata de partenerul(a) nostru(a). Lipsa emotiilor vizibile poate fi interpretata ca o lipsa a sentimentelor.
O astfel de situatie cu siguranta va impiedica o relatie sa evolueze fericit. Ce trebuie facut? Pentru acele persoane care se afla in dificultate cu exprimarea emotiilor, iata cateva sfaturi care le-ar putea ajuta:
Dificultatea ta de a-ti exprima emotiile s-ar putea sa nu te afecteze tot timpul. La o analiza mai aprofundata, s-ar putea sa descoperi ca aceasta dificultate apare doar in anumite situatii sau imprejurari, sau atunci cand esti in preajma anumitor persoane. Daca acesta este si cazul tau, atunci aceasta este zona asupra careia trebuie sa te concentrezi. Clarificand acest domeniu te poate ajuta sa faci pasul urmator.
Probabil ca nu te-ai lovit de astfel de probleme dintotdeauna si este foarte posibil ca aceste dificultati sa fi aparut din cauza unui anumit incident din trecutul tau. Experientele negative pot duce la dezvoltarea temerilor si fricilor inexplicabile legate de viitorul tau. Temerile din trecut se vor repeta daca vom actiona din nou in acelasi fel.
Acest gen de "frica" este cea care ne trage inapoi si ne impiedica sa ne exprimam liberi. De exemplu, un barbat care a fost ridiculizat de un prieten pentru faptul ca a plans, cu siguranta nu va mai fi capabil sa planga vreodata in fata acelui prieten - de teama sa nu fie primit cu acelasi gen de reactie. In sine, acest lucru este absolut de inteles, insa nu este tocmai raspunsul potrivit. Dificultatea consta in faptul ca sistemul nostru de aparare merge si mai departe decat este necesar si se generalizeaza. Astfel incat, acelasi barbat s-ar putea sa simta ca nu mai poate sa-si arate nici o emotie reala in fata nici unui prieten de sex masculin - sau poate nimanui niciodata. Daca vei reusi sa identifici un astfel de incident cheie in trecutul tau, atunci actiunile tale vor fi constientizate si modificate cu mai multa usurinta.
Scopul tau de a face unele schimbari trebuie sa fie realiste. Toti suntem diferiti unii de ceilalti, insa unele persoane sunt in mod firesc mult mai demonstrative decat celelalte. Nu exista nici o cale buna sau rea in aceasta privinta. Nu ai nici un motiv sa incerci sa fii genul "Mediteranean" cand firea ta este mai mult "Scandinava". Incearca ceva cu care sa te simti confortabil. Nu uita ca nu intotdeauna este bine sa tii sub control propriile emotii, asa ca incearca sa-ti gasesti singur(a) limitele confortabile pentru tine.
Nu te astepta ca schimbarea sa se produca peste noapte. Schimbarea unui comportament bine inradacinat s-ar putea sa-ti ia ceva timp; actioneaza din aproape in aproape si nu te impacienta. Incearca sa te simti cat mai in siguranta cu putinta atunci cand vei incepe sa-ti exprimi emotiile. De exemplu, nu demara acest proces incercand sa-ti dezvalui sentimentele la serviciu - alege un loc in care sa te simti in siguranta si oameni in care poti avea incredere.
Scapa de temerile legate de lucrurile rele care ti s-ar putea intampla daca iti exprimi emotiile - gandeste-te daca acestea sunt reale: fie ca acestea se pot intampla cu adevarat sau ca este posibil sa apara si alte efecte negative.
Atunci cand te simti pregatit(a), verifica-ti schimbarea comportamentului tau si vezi ce se intampla in realitate. Analizeaza cat mai obiectiv ce se intampla si mergi mai departe. Cu timpul, mergi si mai in profunzime si testeaza-ti disponibilitatile din ce in ce mai mult. Acest lucru iti va reduce temerile si te va ajuta sa progresezi.
Fii cat se poate de realist(a) si accepta faptul ca in anumite situatii nu poti fi intotdeauna atat de liber(a) cu emotiile tale precum ti-ar placea; insa micile schimbari pe care le vei face te vor ajuta sa te apropii cat mai mult de scupul fixat. De asemenea, nu trebuie sa crezi ca neexprimarea sentimentelor inseamna ca nu le ai. Exista multe alte modalitati de a comunica ceea ce simti celor din jurul tau. De exemplu, ceea ce faci, ceea ce spui sau ceea ce exprima corpul tau - toate acestea sunt mijloace potrivite pentru a dezvalui ceea ce simti fara sa fii nevoit(a) sa o faci verbal. Daca simti ca ai unele bariere intr-o anumita zona, atunci bazeaza-te pe celelalte.