Cum scapam de frica de a vorbi in public?

Frica de a vorbi in public ocupa locul I in topul fobiilor, intrecand chiar si teama de moarte, arata unele studii. Putini sunt cei care nu au trait senzatia de teama data de vorbitul in public. Cum se manifesta, care sunt cauzele si cum putem scapa de frica de a vorbi in public ne spune Stefania D.Nita, psihoterapeut.

Cum se manifesta?

Frica de a vorbi in public se poate manifesta atat la nivel vegetativ - psihosomatic (manifestari fiziologice) cat si la nivel emotional-mental. La nivel vegetativ – psihosomatic pot aparea manifestari fiziologice cum ar fi:

  • transpiratie abundenta (transpira fata, palmele, fruntea);
  • stari de scurtare a respiratiei (senzatia de sufocare, nod in gat); detresa abdominala (stari sau / si senzatii de greata, de voma iminenta, uneori chiar concretizata);
  • dezvoltarea tulburarii de colon iritabil (alternanta scaun diareic cu constipatie si balonare);
  • pierderea in greutate ori acumularea de kilograme suplimentare;
  • pierderea poftei de mancare;
  • amplificarea disconfortului gastrointestinal.

Aceste manifestari pot aparea cu cateva zile, uneori cu cateva saptamani inainte de a sustine discursul public, de aceea de multe ori este greu de facut corelatia intre frica de a vorbi in public si simptomele vegetative pe care aceasta le poate declansa.


Tensiune, irascibilitate, insomnie...

Sub aspect psihologic, starile de stres si anxietate de a vorbi in fata unui public se pot manifesta sub aspectul unei tensiuni si irascibilitati crescute, insomnie, scaderea atentiei si capacitatii de concentrare (ca manifestari premergatoare momentului respectiv).


In situatia respectiva, pe parcursul discursului efectiv, manifestarile pot cunoaste doua variante: una in care simtim ca pocnim de emotie, pana cu cateva minute inainte de a incepe sa vorbim dupa care ne linistim si sustinem discursul fara nici un fel de perturbare sau, a doua, in care blocajul emotional poate sa determine imposibilitatea de a ne continua discursul. Voce tremura, tonalitatea vocii scade, ideile ni se invalmasesc pana cand nu mai stim nimic din ceea ce aveam de spus, iar in cele din urma presiunea interioara este atat de mare incat ne oprim fara a putea finaliza ceea ce am inceput. Aceste doua aspecte insa, sunt extremele situatiilor posibile. Dar intre acestea ramane constant consumul psihic pus in joc mai ales pentru persoanele fie excesiv de timide, fie excesiv de perfectioniste care, din dorinta de a iesi perfect, se autoblocheaza inconstient.


Ce provoaca aceasta anxietate?

Timiditatea, lipsa informarii si pregatirii anterioare prezentarii, pe care o avem de sustinut, nevoia de a demonstra celorlalti cat de buni suntem, tendinta spre perfectiune, teama de esec, teama de a fi intrerupti si intrebati un posibil lucru pe care nu il stim si implicit greutatea de a recunoaste si de a ne asuma ca sunt si lucruri pe care nu le stim sunt tot atatea cauze care pot conduce la manifestarea fricii de a vorbi in public.


Cum putem depasi frica de a tine un discurs?

Este important sa intelegem care este semnificatia interioara pe care o acordam prezentarii respective, ce inseamna pentru noi si ce investim afectiv in discursul pe care il avem de sustinut.
Pe de alta parte, este necesar sa vedem daca simtim nevoia sa facem acest lucru (daca este alegerea noastra si de ce) sau daca este o reactie pe care o avem la o impunere care vine dintr-un "trebuie" exterior noua (obligatia de a prezenta lucrari publice, de exemplu).

Trucurile de moment (incetinirea respiratiei, inspir-expir profund si rar, numaratul mental pana la 10 crescator si apoi descrescator, a ajunge cu doar cu 10 minute inainte de prezentare sau cu o ora inainte pentru familiarizarea cu spatiul si mediul) dau rezultate uneori, doar in situatia respectiva. Cu proxima ocazie, senzatiile de rau si disconfortul psihologic vor reveni.

Recomandarea este, pe de o parte de intelegere a cauzelor care conduc la aceste manifestari si la aceasta frica, iar pe de alta parte exercitiul...
conform zicalei "repetitia este mama invaturii" sau "pofta vine mancand" adica, sa nu evitam ocaziile de acest gen pentru ca doar exersand si acomodandu-ne cu ele vom putea si sa intelegem ce ne provoca disconfortul si in acelasi timp si obisnui cu vorbitul in public.