Să îți alegi perna care să te ajute să te odihnești bine noaptea este la fel ca atunci când îți cauți un iubit pe cinste. Trebuie să se potrivească perfect cu tine, la exterior și la interior, să îți ofere suportul pe care îl cauți și să rămână alături de tine cât mai mult timp. În plus, la fel ca bărbații speciali din viața ta, perna cu care îți imparți patul trebuie să te încălzească plăcut, dar nu cumva să te sufoce.
O pernă neadaptată nevoilor tale te poate împiedica să te odihneşti corespunzător pe timpul nopţii, iar un somn prost conduce întotdeauna la o zi catastrofală. Aşadar, nu orice pernă se mulează pe anatomia ta sau pe stilul în care dormi. O alegere greşită a acestui accesoriu important îţi va aduce, în timp, apariţia durerilor de gât şi o stare accentuată de oboseală şi irascibilitate dimineaţa.
Perna ideală şi pozitia ta de somn
O pernă bună, cea care îţi merită investiţia, menţine capul şi coloana vertebrală perfect aliniate. În afară de acest criteriu important, forma şi fermitatea ei trebuie să se adapteze stilului tău de somn.
Dacă dormi pe burtă, ai nevoie de o pernă de densitate medie, cu ridicare moderată a capului. În cazul în care poziţia ta preferată de somn este pe o parte, atunci cumpară o pernă fermă, cu grad înalt de ridicare (astfel încât să umple spaţiul dintre ureche şi umăr). Dacă obişnuieşti să dormi pe spate, perna ta "pereche" este una de densitate mică, cu grad de ridicare redus.
Tipuri de perne
Principalele tipuri de perne au următoarele umpluturi şi se adaptează bugetului şi nevoilor fiecăruia.
Spuma cu memorie este un tip nou de umplutură, care oferă un suport excelent părţii superioare a corpului, însă are o densitate mai dură. Perna din latex este ideală pentru cei care suferă de alergii, deoarece nu atrage acarienii şi alţi alergeni.
Pernele cu poliester sunt uşor de curăţat la maşina de spălat şi foarte ieftine. Dezavantajul lor este acela că favorizează apariţia transpiraţiei în timpul somnului şi se uzează foarte repede. Puful de gâscă este cea mai populară umplutură, deoarece rezistă mai mult în timp, are o textură pufoasă, nu absoarbe umezeala în interior şi nu se supraîncălzeşte. În schimb, este un tip de pernă mai costisitor şi se curăţă greu.
Multe perne sunt fabricate din fibre sintetice sau spumă, soluţii moderne de umplutură, care sunt uşor de spălat şi benefice persoanelor care suferă de alergii. Mai există şi modele de perne cu forme ortopedice menite să îndeplinească diverse nevoi fiziologice ale utilizatorilor, precum cele care uşurează durerile de gât şi îl detensionează.
Pernele ortopedice sunt mai scumpe decât cele obişnuite, întrucât oferă şi un efect terapeutic celor care suferă de diverse tipuri de disconfort. Pe piaţă mai există şi perne speciale pentru inhibarea sforăitului, care corectează postura de somn şi favorizează eliberarea căilor respiratorii.
Un alt aspect pe care este bine să îl ai în vedere este rezistenţa pernei pe care o cumperi. Pernele ieftine, cu umplutură de poliester, pot fi utilizate în forma lor optimă maximum 12 luni, pe când o pernă umplută cu puf de gâscă rezistă perfect până la 5 ani de utilizare.
Perna şi confortul tău
Dincolo de toate criteriile de mai sus, găseşte acea pernă care să te ajute să te simţi confortabil. Doar pentru că mătuşa ta foloseşte perne din păr de cămilă cu două cocoaşe din Africa de Est, nu înseamnă că ele sunt ideale şi pentru tine. Starea ta de bine în fiecare dimineaţă este garanţia că ai făcut alegerea corectă.