Cum poti fi cu adevarat fericita?

La intrebarea "Ce inseamna pentru tine fericirea?", raspunsurile pot fi extrem de diferite de la o persoana la alta. Dar indiferent de ce anume iti doresti, care sunt scopurile
La intrebarea "Ce inseamna pentru tine fericirea?", raspunsurile pot fi extrem de diferite de la o persoana la alta. Dar indiferent de ce anume iti doresti, care sunt scopurile si idealurile tale, exista cativa pasi care te ajuta sa constientizezi cum poti obtine cu adevarat fericirea.

Iti prezentam cativa dintre acesti pasi prezentati de psihologul Robert Holden, specialist oprah.com si autorul bestseller-ului "Happiness NOW!".

"Stiu cine sunt si imi place asa cum sunt"


Inainte de a te raporta la ceilalti, inainte de a te identifica prin ceea ce faci, prin scoala la care ai invatat, facultatea pe care ai absolvit-o, orasul din care provii, felul in care arati sau orice alt fel de "eticheta" sociala, esti tu, asa cum te stii pe tine. A fi fericit se raporteaza direct la adevarata ta natura. Iar cu cat te cunosti mai bine, cu cat stii mai bine ce iubesti, ce te inspira, ce idealuri ai, cu atat vei fi mai fericita.

Se intampla uneori sa fii "luata de val" si sa ajungi sa te identifici cu dorintele altora sau cu idealuri induse.
Este normal sa se intample asta pentru ca in fiecare zi ti se repeta de sute de ori diverse mesaje pe care ajungi sa le consideri "ale tale".


Vrei sa fii mai slaba (sau mai plinuta), vrei sa ai o altfel de masina, vrei sa iti faci vacanta intr-un anumit loc pentru ca toata lumea a fost acolo... Raportarea la cei din jur este absolut naturala, dar trebuie sa se opreasca intr-un punct in care nu iti afecteaza starea de bine.

Inainte ca astfel de idealuri sa puna stapanire asupra ta, gandeste-te serios daca reprezinta cu adevarat ceea ce iti doresti.

Relatiile cu cei din jur


Relatiile interumane sunt cheia fericirii. Cercetarile sociale au descoperit faptul ca relatiile satisfacatoare cu cei din jur reprezinta singurul factor extern care iti poate creste nivelul de fericire de la "fericit" la "foarte fericit".

Din pacate, suntem atat de preocupati sa gasim fericirea incat uitam sa oferim timpul, energia si atentia relatiilor pe care le avem cu cei din jur.
Aminteste-ti in fiecare zi ca fericirea se afla in stransa conexiune cu prieteniile pe care le pastrezi si dragostea pe care le-o oferi celor apropiati, fie ca sunt copii, partenerul de viata sau rude.


Fa ceea ce iti place


"Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac oamenii este aceea ca nu incearca sa isi castige existenta facand ceea ce le place cel mai mult", spunea Malcolm Forbes, publisherul celebrei reviste Forbes. In Statele Unite, numai 50% dintre angajati sunt multumiti de locul lor de munca.

Desi este imposibil sa ai un job perfect, solutia pentru a fi multumita de ceea ce faci este sa iti concentrezi munca asupra rezultatelor. Incearca sa incepi prin a identifica ce inseamna pentru tine succesul real, care sunt valorile reale, cum poti fi mai creativa si cum te poti bucura mai mult de ceea ce faci.

Odata ce vei avea rezultate, poti descoperi cu surprindere ca ceea ce faci poate fi altfel decat credeai si chiar iti poate aduce multumire.

Tu alegi!


Se spune ca atitudinea face totul. Pe o scara de la zero la zece, te-ai hotarat cat de fericita vei fi astazi? Daca stai si te gandesti bine, vei gasi undeva intr-un loc din mintea ta ca ai luat deja o decizie cu privire la cat de fericita vei fi astazi, saptamana aceasta sau anul acesta.

Alegerile pe care nu le constientizezi direct sunt extrem de puternice si iti pot influenta foarte mult viata.
Daca ai o atitudine negativista, este ca si cum cineva ti-ar sopti tot timpul in ureche: "Astazi vei avea o zi proasta!". Inevitabil, vei avea o zi proasta.


Intr-un studiu, psihologul Robert Holden i-a rugat pe studentii sai sa raspunda prin "Da" sau "Nu" la intrebarea "Ai putea fi mai fericit decat esti chiar daca nu s-ar schimba nimic in jurul tau?".

100% dintre cei intervievati au raspuns "Da", aducand argumente precum "Da, pentru ca as alege sa ma accept mai mult asa cum sunt", "Da, pentru ca as alege sa vad lucrurile altfel", "Da, pentru ca as alege sa ma bucur mai mult de ceea ce am" etc. Concluzia psihologului a fost aceea ca fericirea depinde in mare masura de alegere. Alegi sau nu sa fii fericit.

Citeste restul sfaturilor oferite de psihologul Robert Holden saptamana viitoare, in articolul "Cum poti fi cu adevarat fericita? (II)"

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod