Cum îţi dai seama că se apropie depresia?

Statisticile arată că unul din patru europeni a trecut în viaţa lui cel puţin o dată prin depresie. Este important să cunoşti primele semnale pe care ţi le dă organismul şi să previi apariţia unei tulburări anxios-depresive care, netratată, conduce la depresie.

Statisticile arată că unul din patru europeni a trecut în viaţa lui cel puţin o dată prin depresie. Este important să cunoşti primele semnale pe care ţi le dă organismul şi să previi apariţia unei tulburări anxios-depresive care, netratată, conduce la depresie.

90% din cei care au tulburări anxios-depresive pe care nu le recunosc şi pe care nu le tratează fac depresii. Cele mai recente cercetări au scos în evidenţă predispoziţia accentuată pe care o au femeile când vine vorba despre stările depresive.

Ca să previi depresia trebuie să cunoşti simptomele unei tulburări anxios-depresive şi să acţionezi din timp.

 

Numărul cazurilor cu tulburări anxios-depresive a crescut cu 25%


În ultimul an, pe fondul creşterii stresului social şi profesional, a ameninţărilor economice, numărul celor care suferă de tulburări anxios-depresive şi depresii a crescut cu 25%, susţin specialiştii de la Fundaţia Ana Aslan International.

 

Semnele tulburării anxios-depresive


Tulburarea anxios-depresivă se manifestă prin:

  • tulburare de natură sexuală - lipsa apetitului sexual
  • tulburări de somn - adormi greu, iar dacă te trezeşti, nu mai poţi adormi
  • tulburare de natură alimentară - fie nu mai mănânci nimic şi negi această nevoie (anorexie), fie mănânci tot timpul, mâncarea devenind un refugiu (bulimie)
  • dezinteres faţă de problemele personale
  • percepţia că aprecierea celorlalţi este mai importantă decât imaginea ta în faţa propriilor ochi.

 

Tulburările anxios-depresive, uşor de confundat cu probleme de inimă


Specialiştii avertizează că manifestările clinice ale tulburării anxios-depresive sunt similare problemelor cardiologice şi, de foarte multe ori, sunt puse pe seama acestora. Dacă ai constatat unul dintre simptomele prezentate mai jos, iar în urma examenului cardiologic nu ies la iveală probleme cu inima, atunci este recomandat să te programezi la un consult psihoterapeutic.

La baza simptomelor poate să fie tocmai o tulburare anxios-depresivă.

De reţinut! Mergi la psihoterapeut dacă ai senzaţia de sufocare la nivelul gâtului, in conditiile absenţei unei disfuncţii tiroidiene sau simţi căldură în urechi şi în abdomenul inferior, iar medicul cardiolog te-a asigurat că nu ai probleme cu inima.


Orice tulburare anxios-depresivă netratată la timp, netratată corect şi pe o perioadă corectă de timp (degeaba tratezi o lună) se agravează şi se transformă într-o boală de fond mai târziu.