In mod cert, copiii de azi sint mai pretentiosi decat cei de odinioara, iar parintii, coplesiti de grijile cotidiene, au mai putin timp pentru copiii lor decat oricand. E Comunicarea Nonviolenta cheia unei relatii de calitate intre parinte si copil?
Categoric. De felul in care comunici cu copilul tau si te comporti fata de el depinde atit viata lui ulterioara (ce fel de om va fi si cum se va raporta la cei din jur), cat si relatia pe care o veti avea pe termen lung. Modul de educare a copiilor practicat pe scara larga in societatea noastra e plin de concepte eronate si de capcane.
O data ce te postezi pe locul de parinte, consideri ca e de datoria ta sa-l obligi pe copil sa se comporte intr-un anumit fel. Insa, practica ne invata ca e un obiectiv imposibil: de cate ori obligi copilul sa se poarte intr-un anume fel, el are tendinta de a se opune, fiindca ii ameninti autonomia, dreptul de a alege ce vrea sa faca. Un alt concept eronat e pedeapsa. Vezi limitele oricarui tip de pedeapsa daca-ti pui o intrebare: care vreau sa fie motivele pentru care copilul face ce doresc eu?
Rasplata e la fel de nepotrivita ca si pedeapsa, caci in ambele cazuri iti folosesti puterea asupra copilului, controlandu-i mediul. Nici permisivitatea absoluta nu e o solutie. Comunicarea Nonviolenta demonstreaza ca exista o alternativa viabila la cele de mai sus. Ea presupune constientizarea diferentei subtile dintre obiectivul de a-l determina pe copil sa reactioneze cum vrei tu si cel de a cladi o legatura de calitate, necesara pentru ca nevoile tuturor sa fie implinite. A incerca sa creezi un mediu in care ambele parti sa considere ca nevoile fiecaruia conteaza si ca sint interdependente, duce la rezolvarea rapida a conflictelor ce pareau irezolvabile.
Cum putem crea acest mediu?
Asta presupune o abatere de la judecarea copiilor in termenii corect-incorect sau bine-rau, catre un limbaj bazat pe nevoile noastre. Trebuie sa ii arati copilului ca ce face el nu e in armonie cu nevoile tale, dar intr-un fel care sa nu-i stimuleze vinovatia sau rusinea. Trecerea de la un limbaj evaluativ catre unul bazat pe nevoi nu e deloc simpla pentru noi, care am fost educati in spiritul aplicarii de judecati morale. Ea iti cere capacitatea de a fi alaturi de copil si de a-l asculta cind isi exprima nemultumirea. Copilul are nevoie de o conexiune empatica, o intelegere plina de respect care sa-l faca sa simta ca esti alaturi de el si ca auzi cu adevarat ce simte si ce-i trebuie.
Recomand tuturor parintilor lucrarile lui Marshall Rosenberg - "Comunicarea Nonviolenta, un limbaj al vietii" si "Adevarata educatie pentru o viata implinita" - din care vor deprinde un alt mod de a-si educa copiii, propus de un doctor in psihologie care e si el parinte si intelege pe deplin problemele parintilor. Comunicarea Nonviolenta e un proces puternic care inspira legaturi interumane si actiuni pline de compasiune. Ea ofera instrumente practice ce pot fi aplicate cu succes garantat in familie. Ne invata limbajul onestitatii si al empatiei care sporeste bunavointa si ne ajuta sa evitam un mod de a vorbi care da nastere la resentimente si la scaderea respectului de sine.
Cei interesati pot, de asemenea, sa participe la seminarul organizat de elena francisc publishing pe care Eva Rambala, trainer specializat CNV, il va sustine pe 26 si 27 noiembrie la Bucuresti.
Poti afla mai multe despre comunicarea non-violenta. Click aici sau trimite un e-mail la Robert Ion, PR Manager EFP, rion@efpublishing.ro.
Comunicarea Nonviolenta in relatia parinte/copil
A fi parinte e in aceeasi masura o bucurie imensa, dar si o sarcina extrem de grea, intr-o lume care evolueaza intr-un ritm ametitor. E Comunicarea Nonviolenta cheia unei relatii de calitate intre parinte si copil? Monica Reu, redactor-sef la editura elena francisc publishing ne va vorbi importanta Comunicarii Nonviolente in relatia parinte/copil.