Sa ducem viata pe care o dorim, inseamna sa ne bazam pe noi insine, sa ne preocupe mai mult ceea ce ne place noua, decat celor din jur, sa ne mobilizam fortele si sa le folosim in avantajul nostru, nu al altora. Sigur ca acest comportament va atrage atacuri din partea celor ce ne inconjoara, dar este necesar sa stim sa contracaram aceste atacuri, sa ne afirmam propria personalitate. Acest lucru inseamna, in acelasi timp, si sa ne asumam intreaga resonsabilitate pentru faptele noastre si consecintele lor, si sa nu mai dam vina pe altii atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne-am dori.
J. ne recomanda sa urmam 5 pasi pentru a ne folosi toate posibilitatile in scopul indeplinirii dorintelor noastre: Kirschner ("Arta de a fi egoist")
1. Acorda oricarei dorinte o sansa de a se dezvolta, mobilizeaza-ti toate fortele disponibile pentru a-ti realiza dorinta si a obtine satisfactie si fericire. Daca-ti reprimi dorintele pentru ca nu corespund normelor impuse de altii, renunti la sansa de a te simti implinit, te resemnezi ca "asa este viata" si ajungi in final sa te autocompatimesti. Fiecare dorinta neimplinita iti reduce increderea in tine si capacitatea de a te impune si, chiar daca vei obtine acceptarea celorlalti, vei ajunge in timp sa fii dependent de ei.
2. Ia decizia de a elimina toate indoielile, toate temerile si argumentele inhibitorii. In acest fel, imaginatia pozitiva se poate desfasura liber si duce la gasirea unor posibilitati de solutionare.
3. Da curs liber fanteziei, fii deschis in fata experientelor noi si infrange rezistentele care pana acum te-au impiedicat sa-ti indeplinesti dorintele.
4. Decide care este cea mai buna dintre toate posibilitatile gasite, adica cea care-ti aduce cele mai multe avantaje.
5. Actioneaza: ai o idee clara despre cum trebuie sa procedezi, energia ta este canalizata pe solutia gasita, fantezia te-a ajutat sa ai o reprezentare concreta despre cum arata implinirea dorintei tale, asa ca asuma-ti riscul!
Chiar daca vei suferi un esec, nu e cazul sa te descurajezi: compara planul initial cu ceea ce ai realizat, vezi unde ai gresit si data urmatoare, foloseste experienta dobandita acum. Este esential sa recunosti ce doresti, de ce esti in stare, sa aduci dorinta si capacitatea in acord cu realitatea si sa decizi la ce trebuie sa renunti, pentru a-ti indeplini dorinta. Cei din jur te pot considera egoist, dar daca esti fericit, daca dorintele tale sunt satisfacute, ce conteaza parerea lor?
de Steliana Rizeanu, psihoterapeut, Clinica Aquamarin
© Copyright:
Ce inseamna sa fii egoist
Fiecare om are dreptul sa isi constientizeze propriile lui dorinte, adevaratele lui necesitati si bucurii si sa si le indeplineasca zi de zi.
Dar ce facem cand cei din jur ne acuza ca suntem egoisti daca nu le facem pe plac? Alegem sa ramanem toata viata dependenti de altii si neputinciosi in a ne rezolva singuri problemele, sau invatam cum sa fim egoisti pentru a ne trai viata dupa criterii stabilite de noi insine si a ne asuma responsabilitatatea pentru ceea ce facem?
Comentarii (2)
este tot ce am nevoie in viata
Interesant articolul. Am cautat zilele acestea pe net si am dat peste niste cursuri care cred eu ca sunt bune in viata. Cursuri legate de dezvoltare personala pe www.clcenter.ro. Eu m-am inscris la cel de creativitate ca am inteles ca vine un mare trainer in acest domeniu Istvan Csibi si m-a facut curioasa. Eu din cate am auzit sunt chiar foarte interesante. Vi le recomand :). Faceti o treaba buna. Imi place foarte mult situl gasesti lucruri de care nici nu stiam pana acum:), foarte folositoare. Numai bine.
Posteaza comentariu