Depinde din ce punct de vedere. Multi spun ca este hotaratoare. Chiar asa sa fie?
Poate ca nu este tocmai usor sa fii vesela, sociabila, impecabil aranjata si bine dispusa in fiecare zi. Destul de improbabil sa le reusesti pe toate simultan, intotdeauna. Posibil ca persoanele care te cunosc sa aiba o impresie buna despre tine, iar altora, in functie de omul respectiv, dar si de starea ta din acea zi, sa le lasi o impresie mai putin favorabila.
Site-ul Best-interview-strategies.com contine un articol despre prima impresie, pe care autoarea il incepe cu descrierea unui coleg de la noul loc de munca, ce ii facuse o impresie nu tocmai buna la inceput. Ofera toate detaliile care ii transmisesera, in acea prima zi, faptul ca barbatul era cam ciudat. Apoi marturiseste, brusc, faptul ca, sase ani mai tarziu, s-a casatorit cu el.
Acesta este un caz in care prima impresie s-a dovedit a fi gresita. Ea s-a modificat in functie de interactiunile urmatoare cu barbatul in cauza, pe care autoarea l-a cunoscut mai bine si l-a apreciat, chiar suficient de mult incat sa isi imparta viata cu el. Din pacate, nu este mereu asa, daca se intampla sa lasam o prima impresie proasta. Pentru ca nu intotdeauna mai avem ocazia sa o "reparam".
Si, daca prima impresie nu este mereu cea corecta, de ce ii oferim atata importanta? Psihologul Jeni Chiriac ne raspunde: "Lumea este in continua miscare, cu o viteza din ce in ce mai mare. Pentru a lua decizii rapide, este necesar sa ne bazam pe unele date, si cum se intampla sa nu le avem mereu la dispozitie, ne bazam pe prima impresie. Pur si simplu, nu avem timp sa lansam 7.000 de ipoteze si sa le verificam pe toate."
Este necesara o prima impresie buna?
Exista cazuri in care este, intr-adevar, foarte necesara si chiar vitala. Vorbesc despre cele in care, intr-un fel sau altul, trebuie sa te autopromovezi. Variantele sunt numeroase: vrei sa obtii un anumit job, sa faci o impresie buna unui potential colaborator, sa obtii o intalnire cu un barbat care te intereseaza, sa impresionezi clientii si asa mai departe.
Jeni Chiriac explica: "Atunci cand vrei sa promovezi o imagine a ta, faci orice este nevoie pentru ca prima impresie sa fie conform celei dorite. Daca vrei sa pari o cuceritoare, te comporti ca o cuceritoare. Daca vrei sa pari sociabila, actionezi in consecinta."
Un exemplu clasic este cel al interviurilor de angajare. Se spune ca intervievatorul isi face o impresie si decide daca te va angaja in primele 10 secunde ale interviului. Teoretic, ar trebui sa conteze nu doar prima impresie, ci si urmatoarele. Insa, adesea, prima impresie este hotaratoare. Poate nu neaparat cea din primele 10 secunde. Dar, per ansamblu, intregul interviu este o prima impresie (in afara de cazul rar in care se intampla sa cunosti persoana in cauza).
Comentarii (2)
Intotdeauna am incercat sa nu ma influentata de prima impresie. Problema mea a fost ca in multe cazuri am revenit la prima impresie dupa ani de zile.
teoretic asa e : conteaza prima impresie.dar practic nu e asa.de foarte multe ori m-am inselat cu privire la o pers bazandu-ma pe prima impresie.eu personal nu cred in acest lucru.persoana respectiva o cunosti pe parcursul vietii sau acum depinde de situatie(colaborarii, prieteniei, etc).eu, la prima vedere cu prietenul meu nu am avut o impresie deloc buna despre el si acum suntem impreuna de 4 ani.concluzie: de cele mai multe ori te poti insela cu privire la prima impresie.pup
Posteaza comentariu