O modalitate prin care ajungem sa avem incredere in cineva este prin a ne implica din ce in ce mai mult, treptat, in relatie. Facem acest lucru prin autorevelare - ii povestim despre noi insine, ganduri, temeri, sperante si visuri, despre trecutul si viitorul nostru. Autorevelarea reprezinta una dintre cele mai puternice metode de formare a unei legaturi apropiate. Autorevelarea inseamna a impartasi gandurile noastre unei alte persoane. Atunci cand va revelati altcuiva, in acelasi timp va autodescoperiti. Cu cat stiti mai multe despre propria persoana, cu atat mai mult va puteti intelege pe dvs. insiva si ceea ce va doriti, si cu atat mai implinita poate fi relatia.
Sinceritatea inlatura indoiala si citirea gandurilor. Autorevelarea transmite ca nu va mai ascundeti si ca aveti incredere in cealalta persoana. Aveti incredere si in dvs. insiva ca puteti sa va destainuiti. Va permite de asemenea amandurora sa recunoasteti unde sunteti de acord si unde diferiti, unde sunteti compatibili si unde va aflati in conflict.
Autodezvaluirea se afla intotdeauna sub controlul dvs., puteti spune cat de mult sau putin doriti. Nu afirmam ca trebuie sa ii povestiti partenerului totul despre dvs. Ar fi nechibzuit. Toti avem ganduri pe care nu le impartasim altora, actiuni pe care dorim sa le uitam. Nu propunem nici un fel de sedinta de dezgolire psihologica a sufletului. Este mai degraba ca si invitarea unui prieten la o masa bogata si indestulatoare - utilizati multe ingrdiente diferite, dar nu trebuie sa folositi tot continutul frigiderului.
Toti avem secretele noastre, lucruri pe care le-am facut si de care ne simtim rusinati, sentimente pe care nu ne place sa le avem, lucruri care nu se potrivesc cu identitatea noastra, asa cum o percepem. Pe unele dintre acestea i le puteti spune partenerului dvs. de-a lungul timpului. Pe unele nu le veti spune. Atunci cand va dezvaluiti partenerului dvs., iar acesta va asculta fara sa va judece, are loc ceva minunat. Sunteti acceptat. Iar apoi puteti sa va acceptati mai mult; deveniti mai autentic si astfel puteti apoi sa oferiti mai mult.
Oamenii se indragostesc pe Internet fara sa se fi vazut niciodata, si unii chiar raman impreuna dupa ce se intalnesc. Oamenii isi scriu tot felul de ganduri si secrete, pentru a le trimite partenerilor lor de pe Internet. Computerul le accepta pe toate; nu i se taie respiratia si nici nu se strica din cauza destainurilor dvs. Unul dintre motivele pentru care oamenii se indragostesc de cineva pe care nu l-au inatlnit niciodata este ca sinceritatea, deschiderea si intimitatea pe care sunt dispusi sa i le incredinteze computerului lor pot genera afectiune fata de o persoana nevazuta, necunoscuta, din cealalta parte a lumii.
Autorevelarea explica partial cum ajung prietenii iubiti. Indivizii care nu sunt initial atrasi unul de celalalt la nivel fizic se pot apropia, pe masura ce conversatiile dintre ei le dezvaluie de-a lungul unei perioade de timp adevaratele eu-ri. In cazul unei prietenii, rareori exista o nevoie perceputa de a impresiona, de a poza sau de a fabrica o impresie despre sine care ar atrage un membru al sexului opus.
Preluare din cartea "NLP si relatiile de cuplu" de Robin Prior si Joseph O'Connor, aparuta la Editura Curtea Veche.