Avantajele si dezavantajele telenovelelor

Te provoc cu o intrebare: te uiti la telenovele si citesti carti siropoase? Raspunsul tau se poate inscrie in una dintre urmatoarele trei categorii...

Te provoc cu o intrebare: te uiti la telenovele si citesti carti siropoase? Raspunsul tau se poate inscrie in una dintre urmatoarele trei categorii:

1. Urmaresti astfel de productii
, citesti genul respectiv de romane si recunosti acest fapt cu seninatate.

2. Faci parte din categoria Jerry Seinfeld, adica esti un spectator pasionat, dar nu recunosti, pentru ca esti, oarecum, rusinata de pasiunea ta. (Te-am inculs in categoria Seinfeld, pentru ca, intr-unul din episoadele serialului, Jerry, desi urmarea cu interes "Melrose Place", nu ar fi recunoscut acest "detaliu", in ruptul capului. Ulterior, toti cei patru: Jerry, Elaine, George si Kramer, recunosc, pe rand, ca sunt fani declarati ai serialului, in fapt o soap-opera, o "telenovela").

3.

Nu te uiti la astfel de productii, nu citesti carti de gen.

Exista motivatii, explicatii, cauze si efecte pentru fiecare categorie in parte. Fiecare tabara are, din punctul ei de vedere, dreptate. Si totusi, privit din pozitii neutre, fiecare categorie greseste.

Cateva cuvinte despre soap-opera (telenovele). Au aparut inainte de nasterea televiziunii, in 1930, in SUA, erau difuzate la radio, iar denumirea de soap-opera provine de la producatorii (sponsorii) acestui gen de productii, care erau marile firme de sapun si detergenti.

Peste 85% din spectatori sunt femei, iar scenariul acestor productii are un anume tipic: se bazeaza pe drame sentimentale, relatii interpersonale, conflicte intre parinti si copii, intre soti, rasturnari de situatie, dar, de regula, in plan sentimental.
Genul a fost dezvoltat in SUA, preluat de Columbia, Venezuela si Brazilia, in America de Sud (unde drama este mult mai intensa si accentul a fost pus pe conflictul dintre bogati si saraci), dar s-a extins si in Europa.

Aspecte pozitive


Reprezinta o evadare. Poti gasi in desfasurarea evenimentelor din film raspunsuri la unele dintre intrebarile tale, iar felul in care sunt abordate relatiile dintre soti, dintre parinti si copii sunt, in general, dezvoltate si solutionate intr-un mod ideal (barbatii tin cont de opiniile femeilor, femeile sunt mereu personaje puternice, frumoase, autoritare, foarte elegante si, nu in ultimul rand, stabile financiar, sau tind catre aceste pozitii, iar, la final, ajung acolo unde isi doresc - social si profesional).


Dincolo de conflictele care intretin firul epic, lipsesc aproape total agresiunea fizica si violentele - exceptie productiile sud-americane, unde conflictul dintre bogati si saraci poate escalada.

Caracteristicile pozitive se respecta si in cazul romanelor de gen (mai nou, numite romane glossy), in plus aducand avantajul exercitiului (antrenamentului) lecturii, este, drept, usoara.

Aspecte negative


Telenovelele dau dependenta si, implicit, provoaca pierdere de vreme, creeaza o lume paralela, care, uneori, pierde contactul cu realitatea, avand un aer de poveste pentru oameni mari.

In general, scenariile sunt superficiale, modeste, din punct de vedere intelectual, si limitate.
De aici si ironiile la adresa celor care urmaresc aceste foiletoane, din partea celor care nu se uita la ele. Ironii emit si cei care se uita, dar nu recunosc! Culmea este ca ei sunt si cei mai buni critici!