Mintea face permanent o selectie a ceea ce asimileaza. Este un proces mai mult sau mai putin constient. Poate fi vorba de ceva ce asimilam spontan, fie ca e bun sau rau, ori de o triere constienta a ceea ce alegem sa integram in psihicul nostru.
Am rau de masina de cand imi pot aduce aminte. Si totusi, atunci cand am invatat sa conduc, nu mi-a fost niciodata rau la volan. Insa, in continuare, daca nu conduc eu, am rau de masina. Nu poate fi decat o problema de autosugestie. Sa-mi fi fost rau cand eram copil si mi-a intrat atunci in minte ca imi va fi rau de fiecare data? Foarte posibil.
Acesta este doar un exemplu. Sunt oameni care nu se pot aseza cu spatele la sensul de mers intr-un autobuz, intr-un tren, ori alte probleme mai mici sau mai mari.
Autosugestia inseamna, practic, plasarea unui gand in subconstientul tau. Ca e bun sau rau, aceasta este o problema aparte. Cand gandesti: "Pot sa fac asta", "Arat bine", "Voi avea succes", "Va iesi bine", vei si crede aceste lucruri, ti le vei insera in psihic, vei actiona in consecinta si... vei atrage succesul pe care ti-l doresti, ca un magnet.
Pe de alta parte, toata lumea are si ganduri negative. De obicei, sunt pareri "imprumutate" de la altii. Daca o persoana cu un fel de autoritate (sef, parinte, prieten) iti spune ceva negativ (nu te poti descurca, nu faci bine etc.) exista sanse mari sa-l crezi si sa preiei ideea pe termen lung. Astfel, nu respectiva persoana, ci chiar tu iti introduci in subconstient ideea negativa, care va aduce dupa sine alte idei negative, esecuri, atitudini de om infrant. Incearca sa nu reactionezi cu furie, ci alege entuziasmul si bunavointa. Chiar poti contrazice gandurile negative, politicos si respectuos, refuzand astfel din start ideea ca ai fi putut face un lucru din rea vointa. Daca ai gresit cu ceva, recunoaste, dar nu-ti baga in minte ca tu in sine esti un esec. Toata lumea greseste. Trebuie sa inveti din asta, iar autosugestia te poate ajuta.
Procesul acesta trebuie folosit pentru a adauga idei pozitive in subconstient. Trebuie sa iti spui singura lucruri bune ("Pot face asta") si sa ti le repeti pana ce le crezi (ceea ce poate dura mai mult sau mai putin, dupa cat de profund esti influentata de ideea contrara). La urma urmei, esti ceea ce crezi. Prin urmare, poti coordona si edita ceea ce crezi!
Nu uita ca autosugestia este un proces permanent. Este un mod de hipnoza constienta sau, daca preferi, un fel de educatie. Oricat de neobisnuit ti s-ar parea, incearca. Triaza-ti gandurile. Elimina-le pe cele care nu-ti fac bine si intareste-ti convingerea ca esti o invingatoare. Gandirea impotriva propriei persoane, consecventa, nu va face decat sa te distruga. Autosugestia se practica, deoarece nu functioneaza pe termen lung decat prin perseverenta.