In cursul acestor atacuri sunt prezente simptome, cum ar fi scurtarea respiratiei, palpitatii, durere sau disconfort precordial, senzatii de sufocare sau de strangulare si frica de "a nu innebuni" sau de a pierde controlul.
Simptomele anxietatii devin in sine sursa de anxietate. "Daca inima imi bate asa, precis o sa fac infarct"; "Probabil ca este ceva in neregula cu inima mea – altfel de ce ar bate in halul asta?" "Ameteala asta vine din creier – cu siguranta am o tumora"; "Nu pot sa merg bine, poate am o scleroza multipla sau alta boala ingrozitoare". Gandurile ni se invirt in cerc si curand incepem sa ne temem ca o sa innebunim.
Atacul de panica nu este o tulburare codificabila. Atacurile de panica survin in contextul a diverse tulburari anxioase: panica, fobie specifica sau fobie sociala. In tara noastra, atacul de panica este net subestimat. Persoanele afectate sunt prea ades diagnosticate cu "spasmofilie".
Medicii si pacientii sunt, fara indoiala, complici atunci cand utilizeaza un termen gresit si in mod fals securizant. Explicarea crizelor printr-o criza de calciu a organismului este, cu siguranta, traita ca mai putin amenintatoare decat recunoasterea prezentei unei anxietati si, prin urmare, a unei probleme psihologice.
Exista, fara indoiala, o serie de factori predispozanti pentru aparitia acestei tulburari de panica: o personalitate anume sau chiar aspecte ereditare. Totusi, stresul este adesea unul din factorii declansatori ai bolii. Astfel, la numerosi pacienti, crizele de panica reapar pe parcursul perioadelor dificile de stres si, dimpotriva, se estompeaza atunci cand existenta le e mai calma. Uneori nu stim ca este vorba de anxietate. Daca avem impresia ca suntem bolnavi fizic, va trece destul timp pana sa descoperim anxietatea. Anxietatea este adeseori tratata ca fiind "irationala" sau "copilareasca".
Dintre psihoterapii, terapiile cognitiv – comportamentale au avut o eficacitate dovedita. Dintre tehnicile folosite de aceste terapii, mai importante sunt cele de relaxare care ajuta pacientul sa-si controleze singur reactiile anxioase excesive si sedintele de restructurare cognitiva, in care terapeutul il ajuta pe pacient sa isi reconsidere gandurile anxioase.
Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin
Articole utile:
Oare am avut un atac de panica?
Ce tratament sfatuiti in cazul atacurilor de panica?
In timpul atacurilor de panica mi se poate intampla ceva?
Atacul de panica se poate trata si prin hipnoza