Anxietatea

Cei mai multi dintre noi ne simtim nelinistiti si tensionati in fata unor situatii amenintatoare sau stresante. Sentimentele pe care le traim in astfel de situatii sunt reactii normale la stres. Putem vorbi de un nivel normal de anxietate atunci cand aceasta apare in situatii in care majoritatea oamenilor pot face fata cu bine la dificultatile prin care trec.

Se intampla ca unii oameni sa vada situatiile cu care se confrunta ca fiind foarte amenintatoare, in conditiile in care cei mai multi dintre noi le-am considera normale. Aceste persoane isi pot face griji privind aceste situatii chiar si atunci cand sunt foarte putine sanse ca ele sa se produca. Persoanele care au fobii sociale sunt terorizate de ideea ca s-ar putea afla intr-o situatie jenanta in public si de aceea fac eforturi mari pentru a evita situatiile sociale.

Cand persoana traieste un sentiment constant de tensiune si teama, putem spune ca are o tulburare anxioasa generalizata.

Incapacitatea de a se relaxa, oboseala, ametelile, durerile de cap, bataile accelerate ale inimii, si tulburarile de somn sunt cele mai obisnuite simptome fizice. Persoana poate sa isi faca griji continuu privind potentialele probleme si are dificultati de concentrare si de luare a deciziilor. Chiar daca individul ia o decizie, aceasta devine o sursa de griji viitoare.

Printre tulburarile de panica cele mai frecvente se numara atacul de panica. Acesta este un episod de spaima acuta si coplesitoare sau teroare. In timpul atacurilor de panica indivizii simt ca ceva inspaimantator este gata sa se petreaca. Acest sentiment este insotit adesea de simptome ca palpitatii, transpiratie, slabiciune, respiratie sacadata, tremur al muschilor. Atunci cand atacurile de panica devin un lucru frecvent si persoana incepe sa-si faca griji ca va avea atacuri, putem vorbi de o tulburare de panica.


Persoanele cu tulburare de panica pot crede ca au o boala care le ameninta viata. Din cauza acestor temeri ele pot consulta mai multi medici pentru a cauta pe cineva care sa le diagnosticheze durerile. Foarte multe persoane dintre cele diagnosticate cu tulburari de panica dezvolta si agorafobia. Aceste persoane se tem de orice loc in care ar putea fi blocate. Teama cea mai mare este aceea ca ar putea suferi de un atac de panica in locurile aglomerate si agitate, sau se pot teme de locurile inchise din care este greu sa iesi, cum ar fi liftul, metroul, etc.

Persoanele cu agorafobie evita toate locurile de care se tem si, incet, incep sa-si restranga activitatile in mod semnificativ, ramanand in locuri sigure. Uneori, aceste persoane se pot deplasa in acele locuri mai putin sigure pentru ele, dar insotite de o persoana de mare incredere.
Oamenii cu agorafobie incep adesea sa consume alcool sau alte substante pentru a face fata simptomelor lor.

Spre deosebire de tulburarea de panica, fobia este o frica intensa de un stimul sau o situatie pe care majoritatea oamenilor nu le considera deosebit de periculoase. De data asta, persoanele care sufera de fobie isi dau seama ca aceasta frica este irationala, dar simt totusi anxietate care poate fi redusa doar prin evitarea obiectului sau a situatiei care provoaca frica. Multi dintre noi avem cateva frici irationale, si cu toate acestea, o frica nu este diagnosticata drept tulburare fobica decat daca ne afecteaza considerabil viata de zi cu zi.

Exista cazuri in care un numar de fobii care afecteaza multe aspecte ale vietii unei persoane, se pot combina cu un comportament obsesiv si compulsiv.
Persoanele care au simptome de tulburare obsesiv-compulsiva sunt dominate de acte sau ganduri repetitive. Obsesiile sunt intruziuni repetate ale unor ganduri, imagini sau impulsuri nedorite, care provoaca anxietate. Compulsiile sunt impulsuri irezistibile de a realiza anumite acte sau ritualuri pentru a reduce anxietatea. In cazurile in care nivelul anxietatii atinge cote ridicate, este indicat sa va adresati unui psihoterapeut care va poate ajuta sa gestionati aceste trairi.