"Fericirea este ca un fluturas: cu cat incerci mai mult sa o prinzi, cu atat mai departe va fugi de tine; dar, daca iti vei concentra atentia asupra altor lucruri, va veni pe nesimtite si se va aseza pe umarul tau". Nu se cunoaste cu exactitate cine a facut aceasta afirmatie, care i-a fost atribuita, pana la urma, scriitorului Henry David Thoreau.
Multi oameni s-ar putea identifica in aceste cuvinte; aceasta pentru ca, poate, le este mai comod sa creada ca fericirea este doar o iluzie si ca nu trebuie sa faca nimic pentru a fi fericiti. Nu este mai simplu sa astepti sa-ti pice din cer?
Ca intotdeauna, realitatea are mai multe fatete. Astfel, pe de o parte, este foarte adevarat ca optiunea de a fi fericiti se afla in noi insine si sta in puterea noastra sa o scoatem la suprafata si sa o fructificam. Privind lucrurile din alt unghi insa, psihologii americani au ajuns la o concluzie cel putin surprinzatoare: "talentul" de a fi fericit nu este un simplu mit sau o figura de stil.
"A incerca sa fii mai fericit decat esti in mod curent este ca si cum ai incerca sa fii mai inalt", afirma un profesor de psihologie, autor al unui studiu complex despre fericire.
Incercand sa privim insa partea plina a paharului, exista mai multe lucruri pe care le putem face pentru a fi fericiti; sau cel putin, pentru a ne simti cat mai bine in propria piele. Gandeste-te putin la tine. Nu cumva te lasi prea usor enervata de toti si de toate? Un prim pas pe care trebuie sa-l faci are in vedere deprinderea de a gandi pozitiv si reducerea trairilor negative cum ar fi pesimismul, resentimentele si furia.
Iata un mod constructiv de a vedea lucrurile: fericirea inseamna sa alegi constient acele atitudini si modele de comportament de natura sa anihileze sentimentele negative. Astfel, ori de cate ori te simti coplesita, incearca sa te detasezi putin si sa abordezi lucrurile dintr-o perspectiva analitica. Inconjoara-te de persoane optimiste, care iti pot transmite aceasta stare si care, in acelasi timp, sunt capabile sa te motiveze si sa te ajute sa depasesti momentele inerente de anxietate.
Intelepciunea de a ierta
Invata sa ierti si... sa te ierti. Cu cat acumulezi mai multe resentimente, cu atat mai multe piedici iti vei pune singura in ceea ce priveste descoperirea starii de liniste interioara si, bineinteles, a fericirii. Poate ca suna mult prea simplist, te gandesti tu; insa cat de benefic se va dovedi pentru tine, pe termen lung!
Acest lucru este valabil inclusiv din punct de vedere fizic, dat fiind faptul ca resentimentele conduc la acumularea de stres, care poate avea impact direct asupra sanatatii tale.
Impaca-te cu tine insati si cu persoanele pe care esti suparata; in ceea ce-i priveste pe acestia din urma, pentru moment este suficient sa te impaci cu ei in gandurile tale... astfel, iti vei putea gasi linistea.
Un exercitiu de... recunostinta
Suna destul de bizar, de acord. Dar este un act pe cat de simplu, pe atat de important. Iti vine greu sa crezi? Fa un mic test: trece in revista motivele pentru care ar merita sa fii recunoscatoare. Poti sa-ti construiesti propria scala, incepand de la cele mai importante si terminand cu acelea mai putin semnificative... dar care fac, si ele, diferenta. Pentru ca - nu-i asa? - fericirea este construita din lucruri marunte.
Reciteste aceasta lista ori de cate ori simti ca esti coplesita de probleme si "actualizeaz-o" de fiecare data cand ai un motiv. Treptat, aproape fara sa-ti dai seama, energia pozitiva isi pune amprenta asupra ta, determinandu-te sa fii mai optimista si mai increzatoare in tine si in sansele tale.
Contracareaza gandurile negative
Usor de spus, dar mai greu de facut, nu-i asa? Bineinteles ca nu vei reusi acest lucru peste noapte si probabil ca va trebui sa recurgi la cateva procedee specifice: meditatie, tehnici de respiratie, metode de relaxare si, de ce nu, yoga.
In felul acesta, te vei deprinde nu numai sa te relaxezi, ci vei ajunge si sa te cunosti mai bine pe tine insati, avand astfel capacitatea de a identifica acele "ganduri negre" care iti dau cel mai mult de furca.
Prietenia, un dar nepretuit...
Putine "leacuri" pentru nefericire sunt mai eficiente decat constientizarea faptului ca esti inconjurata de prieteni apropiati, care tin la tine si despre care stii ca sunt "acolo" ori de cate ori ai nevoie de ei. Potrivit unui studiu realizat in anul 2006 de un grup de cercetatori australieni, persoanele care au multi prieteni au cu 70% mai multe sanse de a atinge varsta senectutii, in comparatie cu oamenii singuratici si mai putin sociabili.
Implica-te in activitati care iti fac placere si te motiveaza
Daca activitatea profesionala nu-ti aduce satisfactii, nici starile depresive nu se afla prea departe. In cazul in care situatia este de asa natura incat momentan nu-ti poti schimba serviciul, straduieste-te ca in timpul liber sa iti poti cultiva hobby-urile si sa te ocupi de lucrurile care iti fac placere. Si trebuie mentionat faptul ca din aceasta categorie nu face parte privitul la televizor - o activitate pe care multi dintre noi o ridicam, nejustificat, la rang de hobby.