Alcoolul - de la ocazie la necesitate

Putini sunt cei din jurul nostru care nu consuma alcool in nicio situatie, deloc. Intre ei si cei care au probleme cu abuzul sau dependenta de alcool, sunt cei care se joaca din cand in cand cu limitele, care sunt consumatori, dar fara a simti alcoolul ca o problema a vietii lor. Care sunt minusurile consumului de alcool si cum le putem diminua, accepta sau minimiza efectul, astfel incat alcoolul sa nu ajunga o problema in viata noastra?
Minusuri

1. Bautul social

Este cea mai intalnita sursa de pornire a dependentei. Ne intalnim cu prietenii, bem o bere, mergem in vizita la ei, ne servesc cu un vin, mergem la rudele de la tara, nu putem refuza o tuica de casa, "perfect naturala", care nu doar ca nu face rau, dar te salveaza de toate bolile, asa cum ti se poveste.

Acceptand lucrurile ca atare si nevrand sa refuzi pe cei din jur, pentru ca ei sa nu se simta prost, risti ca fara sa iti dai seama sa incepi sa cauti un pahar in plus. In astfel de situatii, mai ales daca presiunea este foarte mare (nu se accepta un refuz) e important sa inveti sa spui NU intr-un mod care sa nu lase loc de interpretari.
Acest lucru te va ajuta ca un pahar sa nu fie urmat de altul, chiar daca ai socializat si consumat suficient alcool cat sa te dezinhibi si sa te simti bine.


2. Un pahar inainte de culcare e relaxant

Cu cat jobul este mai solicitant si nu prea ai timp sa te intalnesti cu prietenii, cu atat cele cateva clipe la ceas de seara, inainte de culcare, ti le doresti unele in care sa nu mai fie stresul cu care te lupti la birou, ultimele probleme care iti stau in minte, sau discutia conflictuala cu un coleg.

Si uite asa apare ritualul de seara, inaintea celui de spalat pe dinti si pus pijamaua: o bere sau un pahar de vin in mana stanga, telecomanda in mana dreapta, si telefonul mobil in preajma, pentru mici retusuri de comunicare ramase nerezolvate in timpul zilei.


Aceste elemente te pun ca intr-o zona de protectie si fata de probleme, dar si fata de familie, atunci cand e cazul. In aceasta schema, tot cantitatea este periculoasa, pentru ca, contrar aparentelor, alcoolul nu este un relaxant, ci un excitant nervos. Si el ne poate mai degraba agita, mari gradul de iritabilitate, micsora disponiblitatea de comunicare, decat sa ne ajute. In plus, somnul poate deveni agitat, cu cosmaruri sau vise care sa scoata la suprafata multe tensiuni emotionale si sa ne impiedice sa ne odihnim cu adevarat.


3. Bautura ma face sa uit

Acest mit sta la baza abuzului de alcool, mai ales dupa vesti proaste.
Vestea si mai proasta e ca in afara de o durere de cap, nu prea obtii nimic in plus de la asta. Asa ca mai bine iti consumi energia gasind alte modalitati, mai constructive, de a accepta sau a schimba situatia.


4. Bautura ne face sa comunicam mai usor

Bautura ne dezinhiba, e adevarat, dar nu intotdeauna asa cum ne-am astepta. Mizand pe a spune mai usor ce ai de spus astfel, risti sa iti comunici mai degraba problemele si frustrarile, intr-un mod care sa nu fie tocmai bun pentru cei din jurul tau. Asa ca mai bine cauta sa fii un om sincer in mod constant, fara a avea nevoie de alcool ca sa spui ceea ce simti.


5. Daca nu bei la petreceri nu te poti simti bine

Daca nu bei la petreceri, ii jignesti pe cei din jur sau pari fraier.
Oamenii de putine ori ii monitorizeaza pe cei din jur in termeni de numar de pahare consumate. Si daca ai bea doar ca sa nu pari neadecvat, e mult mai simplu sa stai cu un pahar prin preajma toata noaptea. Si chiar daca nu il termini nici pe acela, tot te vei putea simti foarte bine. Important e sa iti dai tu voie.