Ai gasit persoana potrivita?

Toata lumea se confrunta cu urmatoarea intrebare: cum imi dau seama ca am gasit persoana potrivita alaturi de care sa imi pot petrece restul vietii? Haideti sa incercam sa gasim impreuna un raspuns.
Exista doua motive diferite care determina multe persoane sa astepte mai mult pana la savarsirea unui pas decisiv in viata lor - casatoria:

1. Sa primeasca iubire, securitate si siguranta zilei de maine.
2. Sa impartaseasca iubire si sa se maturizeze simultan cu persoana iubita atat in plan emotional, cat si spiritual.

Persoanele care se simt singure si nesigure pe viata lor asteapta pe cineva care sa le umple golul interior cu iubire. Ele isi doresc sa-si gaseasca "jumatatile", care le vor completa, valorificandu-le si apreciindu-le calitatile. Evident, in acest punct, apare problema - nimeni nu este capabil sa faca acest lucru pentru o alta persoana - este un lucru pe care fiecare dintre noi trebuie sa invete sa-l faca pentru el insusi. Un individ interesat sa obtina iubirea cuiva va atrage persoane, care, ca si el, cauta sa primeasca iubirea cuiva. Oricine spera sa primeasca de la celalalt, nerealizand faptul ca el insusi se simte gol si nu are nimic de oferit. Prin urmare, nimeni nu va intalni persoana potrivita cu care sa se casatoreasca, daca va astepta sa primeasca iubire si protectie in loc sa impartaseasca celuilalt din iubirea si cunostintele proprii.

In loc sa te intrebi "Este el/ea persoana potrivita?" de ce sa nu-ti pui urmatoarea intrebare: "Oare eu sunt o persoana potrivita pentru o relatie?".
Sunt genul de om care ofera sau asteapta iubire si protectie intr-o relatie?

Principalul motiv pentru care multe relatii esueaza consta exact in dezamagirea care apare datorita neconcordantei intre asteptarile in plan ideal de la cealalta persoana si ceea ce ti se ofera in plan real. In cazul in care cineva nu stie cum sa se iubeasca si sa se protejeze pe sine, cu siguranta va fi incapabil sa ofere aceste lucruri altcuiva; din moment ce nu poate sa-si indeplineasca aceste nevoi pentru propria persoana cum va fi in stare sa reziste intr-o relatie al carei accent este pus tocmai pe oferirea iubirii si protectiei?

Cand un individ stie sa se iubeasca pe sine, sa se protejeze si este gata sa ofere in plan relational, acesta va discerne imediat cat de "plini" sau "goi" sunt cei din jurul sau. O persoana care stie sa se dezvolte emotional si spiritual, care isi asuma responsabilitati nu va fi niciodata atrasa de o persoana inchisa, care nu are nimic de oferit intr-o relatie, dar cere in schimb foarte multa iubire.


Ca sa descoperi daca esti compatibil cu cineva intr-o relatie ai nevoie de mai mult timp; acest lucru nu se intampla instant. Este un proces care poate dura cateva luni pentru a descoperi daca persoana de langa tine chiar este cine sustine a fi. Cu adevarat, cel mai bine iti dai seama de caracterul celuilalt in momentul in care apare un conflict intre voi. Unii pot fi aparent foarte deschisi si iubitori pana la iscarea momentului de tensiune - pentru ca apoi sa-si arate adevarata fata - sa devina maniosi, neintelegatori, plangareti, dornici fie sa-si impuna punctul de vedere, fie sa se retraga decat sa rezolve problema. Astfel, se ridica o intrebare la fel de importanta: "Cum reactioneaza celalalt intr-o situatie conflictuala si cat timp ii va lua pentru a reusi sa vorbesca deschis despre problema?"

Este vital de stiut pentru o buna functionare a relatiilor cum reactioneaza cel de alaturi intr-un context tensionat. Conflictele apar absolut in toate relatiile; daca ambii parteneri nu sunt dornici sa depaseasca problema, situatia de criza nesolutionata definitiv (rezolvarea temporala a crizei va prelungi agonia si starea de irascibilitate) poate duce la terminarea relatiei.

Daca esti o persoana deschisa, dornica sa aiba o relatie in care sa impartaseasca iubire, te poti orienta dupa trei "ingrediente" pentru a-ti da seama daca ai gasit persoana potrivita:

1. Daca in primele sase luni nu te simti atras fizic de partener/a, sansele de atractie sunt departe de a se indeplini vreodata.
Este adevarat, atractia fizica, uneori, nu se intampla instant, dar, in cazul in care exista, trebuie sa apara intr-un anumit moment, nu foarte indepartat in timp.

2. Este bine ca atat tu, cat si partenerul/a sa fiti empatici si atenti unul cu celalalt - ideal ar fi sa fiti mai degraba "daruitori" (sa oferiti celuilalt sentimentele de care are nevoie) decat "primitori" (sa asteptati sa primiti fara sa oferiti). Daca celalalt este egosit si urmareste in primul rand satisfacerea propriilor nevoi si dorinte, atunci persoana respectiva nu este cu siguranta cel pe care ti-l imaginai in viata ta alaturi de tine. Daca in viata de zi cu zi te intereseaza persoana ta si nu respecti sentimentele si dorintele celuilat, atunci nu esti pregatit sa ai o relatie.

3. In momentul unui conflict, amandoi partenerii trebuie sa fie dornici sa depaseasca problema. Nu este bine ca un conflict sa se reduca la discutii aprinse in care fiecare urmareste sa demonstreze ca dreptatea se afla de partea sa.

Exista si alte ingrediente benefice unei relatii - interesele comune, setul de valori impartasit de fiecare etc.
- dar, fara lucrurile enumerate mai sus, nu vor putea sustine o relatie.