Afirmarea de sine este un comportament care permite exprimarea nevoilor individului, dorintele sale, asteptarile sale, respectandu-l in acelasi timp pe celalalt. Ea indeplineste trei functii esentiale:
- sa exprime emotiile individului;- sa amelioreze relatiile interpersonale ale individului in toate domeniile vietii;
- sa obtina mai usor ceea ce corespunde asteptarilor si dorintelor individului.
Afirmarea de sine este, in parte, legata de alte doua categorii: increderea in sine si stima de sine.
- Afirmarea de sine se refera la competentele relationale ale fiecaruia ("Sunt capabil sa ma simt bine impreuna cu ceilalalti?").
- Increderea in sine se refera la competentele personale ("Sunt capabil sa muncesc in mod corect sau sa-mi conduc corect masina?").
- Stima de sine se refera la viziunea globala in legatura cu propria persoana ("Ce cred eu despre valoarea mea personala?").
Primele doua se refera mai degraba la comportamente, iar stima de sine mai degraba la personalitate.
Afirmarea de sine este un comportament ce se poate invata utilizand indeosebi tehnici de comunicare.
1. Entuziasmul: cand iti place intr-adevar ceea ce faci, si transmiti entuziasmul tau celor cu care vorbesti, sansele tale de succes cresc inzecit.
2. Nu vorbi doar despre tine: ca sa intretii conversatia trebuie sa-i spui interlocutorului tau ceva despre tine si sa-i raspunzi la intrebari. Fiecare om considera cel mai interesant subiect ca fiind propria persoana. Cere-i celuilalt sa-ti povesteasca despre copiii lui sau despre placerea de a schia (daca stii ca acesta este unul dintre sporturile sale preferate) si vei vedea cum incepe sa te priveasca ca pe o adevarata prietena.
3. Fii curioasa: cei mai buni maestri in arta conversatiei manifesta curiozitate despre orice. De aceea sunt buni ascultatori si tot de aceea au cunostinte vaste - invata intodeauna ceva nou.
4. Fii empatica: oamenii cu care ne place sa discutam sunt cei care se dovedesc empatici fata de noi - care demonstreaza limpede ca inteleg ce simtim si ce spunem. Cand spui cuiva ca ti-ai schimbat serviciul, ti-ar placea sa auzi spunandu-ti-se: "Asta este intr-adevar o veste buna! Ma bucur pentru tine" si nu doar "A, da?...".
Cresterea increderii in sine si exersarea afirmarii de sine pot fi obtinute si in urma unei terapii individuale sau de grup. Atunci cand timiditatea te impiedica sa obtii ceea ce doresti in viata profesionala sau sociala si apar comportamentele de evitare, ar trebui sa consideri acest fapt ca pe un bun motiv de a solita ajutorul unui terapeut, care iti va spune care este cea mai potrivita terapie pentru cazul tau.
Posteaza comentariu