Te-ai săturat de aerul morocănos pe care îl afişezi în fiecare dimineaţă, când trebuie să te trezeşti mult mai devreme decât ţi-ai dori, iar corpul tău refuză să se pună în mişcare? Unii ii trezire cu faţa la cearşaf, însă în realitate starea ta de dispoziţie are prea puţină legătură cu poziţia în care ai deschis ochii în zori.
Ştii că trebuie să dormi opt ore pe noapte, să nu mănânci o cină copioasă imediat înainte de culcare şi că un duş cald poate face minuni pentru un somn liniştit. Le pui pe toate în practică ş, cu toate acestea, dimineţile sunt pentru tine un calvar. Lucrurile se pot schimba radical, dacă alegi să pui în practică o serie de trucuri care să te ajute să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu poftă de viaţă!
1. Găseşte motivaţia să zâmbeşti
Neplăcerea de a renunţa la somn dimineaţa se transformă într-o puternică stare de indispoziţie, când începi să te gândeşti toate lucrurile nesuferite care te aşteaptă peste zi. Toţi avem de îndeplinit sarcini din obligaţie, însă există şi lucruri cotidiene care ne produc plăcere.
Încearcă să te concentrezi strict pe activităţile plăcute care te aşteaptă şi să le pui pe plan secund pe celelalte. Ghidează-te după raţionamentul de tipul "După ce scap de cursuri/serviciu/întâlnirea cu X, o să ma distrez pe cinste în mall cu prietena mea/o să ies cu tipul drăgut de la etajul 2/o să mă plimb cu rolele prin parc".
Gândurile pozitive au un efect tonic asupra creierului şi te ajută să secreti hormonii bucuriei, care să îţi dea poftă de viaţă încă din zori!
2. Stabileşte-ţi un ritm cotidian propriu
Organismul tău are nevoie de rutină pentru a face o distincţie clară între momentele de activitate şi cele de repaus. Acest lucru nu înseamnă ca trebuie să îţi faci un program milităresc de trezire, ci doar să te încadrezi într-un anumit interval orar de odihnă, inclusiv în weekend.
3. Găseşte-ţi propriul ritual de trezire
Un ritual de trezire propriu este un truc isteţ, care te ajută să intri în atmosfera zilei treptat, făcând ceva plăcut (deci fiind binedispusă).
Multe femei fac tranziţia de la somnolenţă la starea de energie prin machiajul de dimineaţă. Altele fac gimnastică, meditaţie sau savurează un suc natural de fructe în tihnă. Este important să dai creierului şi corpului tău un răgaz să se energizeze, menţinându-ţi mintea ocupată cu lucruri plăcute.
4. Adaptează micul dejun anotimpului
Dacă sari peste micul dejun, nu te aştepta să te simţi incredibil. Ai nevoie de o masă corectă dimineaţa, care să furnizeze organismului tău combustibilul necesar pentru a fi în formă. Ceea ce alegi să mănânci după trezire este la fel de important.
În sezonul rece, laptele cald, cerealele cu lapte, ceaiurile fierbinţi şi produsele bogate în proteine sunt opţiuni ideale pentru micul dejun. Vara, te vei simţi excelent savurând o salată proaspată, fructe, sucuri de fructe sau iaurt răcoritor.
5. Apelează la autosugestie
Stresul, furia sau percepţia negativă despre viaţă sunt trăirile care stau întotdeauna la baza proastei tale dispoziţii de dimineaţă. Ce-ar fi să te gândeşti că te aşteaptă o zi excelentă, în care vei rezolva toate problemele şi vei avea parte de surprize plăcute? Autosugestia chiar funcţionează!
6. Foloseşte tehnologia cumpătat
Imediat cum te trezeşti, deschizi laptopul sau îţi verifici mailul pe telefon? Renunţă la acest obicei şi propune-ţi ca, cel puţin o oră, să stai departe de tehnologie. Vei fi mai liniştită şi mai protejată de bombele informaţionale care te agită pe tot parcursul zilei!