Am punctat 6 cunostinte care sunt usor de invatat. O data ce vei sti avantajele si dezavantajele acestora, ele iti pot schimba felul in care privesti viata, iti vor schimba atitudinea generala si felul in care te vei simti in fiecare zi.
1. Ofera si primeste complimente
Atunci cand faci un compliment din toata inima, persoana care il primeste se va simti apreciata si unica. Atunci cand accepti cu amabilitate un compliment, ii vei fi recunoscatoare celui care ti l-a facut si unei anumite parti pozitive din tine.
Invata sa faci complimente cu sinceritate. Concentreaza-te asupra unei anumite calitati sau asupra acelui lucru pe care il admiri la persoana respectiva. Uita de complimentele gratuite. Nu spune: "ah, nu-i nimic" sau "ai innebunit?". Daca cineva iti spune ca arati bine, raspunde-i cu: "Multumesc, ma simt foarte bine" sau "Multumesc, tinuta asta este preferata mea" in loc de "Pe bune? Credeam ca pantalonii astia ma fac grasa". Fa cate un compliment in fiecare zi in urmatoarea luna.
Nu uita: "Cuvintele tale vor crea lucrul despre care vorbesti. Invata sa vorbesti pozitiv" - Sanaya Roman.
2. Vorbeste despre tine
Oamenii - si in special barbatii din viata noastra nu sunt buni cititori ai gandurilor. In timp ce tu speri ca ceilalti sa stie in mod automat ceea ce gandesti, daca nu le vei spune ce este in mintea ta cu adevarat, s-ar putea ca acestia sa ramana pe dinafara in aceasta privinta.
Invata sa anulezi prejudecatile in ceea ce te priveste. Daca, de exemplu, trebuie sa mergi de trei ori pe saptamana la sala de fitness pentru a te simti bine, nu-ti reprosa ca esti o mama rea doar pentru ca in acest timp nu mai poti fi alaturi de familie. In schimb, incearca sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriile nevoi. Explica-le celor din familie ca gimnastica este importanta pentru tine si prezinta-le un plan la care te-ai gandit pentru a-ti organiza timpul.
Uita de sentimentele tinute in secret. Oricat ar parea de inspaimantator, trebuie sa dai prioritate propriilor dorinte si necesitati. Este singura modalitate de a obtine ceea ce iti doresti. Poti incerca facand ceva foarte simplu. Te intalnesti cu o prietena in fiecare sambata intr-o anumita locatie doar pentru ca ii este ei usor sa ajunga, insa tie iti este peste mana? Data viitoare, alege tu locul de intalnire si spune-i sa va vedeti acolo.
Nu uita: "Dorinta, intrebare, incredere, primire" - Stella Terrill Mann
3. Cere ajutor
Ca femei credem ca putem si ca ar trebui sa facem totul. Si adevarul este ca de cele mai multe ori si reusim. Dar cu ce pret? Cand suntem suprasolicitate, suferim din cauza problemelor de sanatate, a lipsei de timp pentru odihna si a gandurilor confuze si invalmasite.
Invata sa-ti cunosti limitele. Trebuie sa te odihnesti atunci cand simti nevoia sa te intinzi cateva minute. Fara nici un fel de abtinere, trebuie sa-ti anunti familia ca dupa un anumit numar de ore de munca, vei avea nevoie de ajutor pentru a termina tot ceea ce este de facut pe langa casa.
Uita de legendele despre perfectiune. De cele mai multe ori se intampla ca teama si rusinea sa fie atasate ideii de a cere ajutor. Astfel ca este foarte important sa le spui celor din jur tot ce se intampla in viata ta si in sufletul tau si sa nu pretinda ca totul este perfect atunci cand nu este asa. Fa-i pe ceilalti sa stie atunci cand te afli in situatie de criza. Probabil se vor bucura sa-ti dea o mana de ajutor. Fa acest lucru cautand o anumita activitate care iti epuizeaza intreaga energie si cere ajutorul cuiva din familie sau cauta pe altcineva care sa faca acel lucru in locul tau.
Nu uita: "Doua capete sunt mai bune decat unul singur" - John Heywood
4. Te poti contrazice cu un prieten fara sa-i pierzi prietenia
Ca si mariajul, relatia de prietenie are nevoie in permanenta de comunicare pentru a o pastra in forma; insa spre deosebire de mariaj (slava domnului), pare ca nu este nevoie de o munca zilnica in acest sens. Ti-ai dat seama vreodata ca, in timp ce o simpla neintelegere poate distruge o casnicie, acelasi lucru nu se poate spune si despre o prietenie?
Invata sa te concentrezi asupra problemei si nu asupra persoanei. Daca prietena ta a facut o remarca pe negandite care te-a ranit profund, ar fi mai bine sa spui ceva de genul "Stiu ca in general esti o persoana rationala si din acest motiv pun pret pe prietenia noastra atat de mult, dar remarca pe care ai facut-o data trecuta m-a jignit profund", in loc de "cum poti fi atat de insensibila?".
Uita de injurii si de transformarea unei neintelegeri intr-un adevarat conflict. Sfatul oricarui psihoterapeut pentru o astfel de situatie este: opreste-te, respira adanc si analizeaza lucrurile in mare. Daca esti furioasa, epuizata sau in culmea disperarii, amana discutia pentru alta data. Acest lucru nu inseamna ca dai inapoi, inseamna doar ca preferi sa discuti despre astfel de lucruri cu mintea limpede.
Poti face acest lucru data viitoare cand vei intampina o neintelegere cu prietena ta; depaseste-ti limitele si inceteaza sa-ti mai aperi punctul de vedere si incearca sa asculti cu atentie ceea ce iti spune prietena ta. Este de preferat sa gasiti acel punct asupra caruia sa va puneti de acord si apoi sa-ti explici punctul de vedere cu mai mult calm. Daca te simti plina de nervi si de emotii puternice, spune-i acesteia ca esti obosita si veti continua discutia data viitoare. Acest lucru te va ajuta sa-ti pui sentimentele in ordine fara sa continui sa argumentezi o parere care nu te va duce nicaieri.
Nu uita: "Adevarata prietenie nu este niciodata linistita" - Marie de Rabutin-Chantal.
5. Simte-te bine singura
Pentru o femeie, a fi singura inseamna a nu fi iubita, a nu fi dorita si a fi inutila, dar toate aceste invataturi pe care le-am primit din copilarie nu numai ca sunt anacronice, dar nici nu sunt corecte. Adevarul este ca numai atunci cand esti singura iti poti asculta vocea interioara. Poate fi numita vocea inteleapta, iar atunci cand esti prea ocupata sau distrata pentru a o putea asculta, te poti deconecta de la tine insati.
Invata sa apreciezi solitudinea. Fa o plimbare de una singura si gandeste-te in liniste la propria persoana. Pentru mai multa inspiratie, poti asculta muzica de relaxare sau poti citi cateva eseuri.
Nu te lamenta ca trebuie sa ai tot timpul ceva de facut. Uneori este inspaimantator sa ramai de una singura: de cele mai multe ori, acea voce interioara are multe sa-ti spuna. Daca vei aprecia acea voce, te vei aprecia pe tine insati. In fiecare zi, fa-ti timp si pentru tine; in fiecare saptamana, fa o plimbare de una singura, chiar daca este vorba doar de o cafea in oras si putin citit. Fa acest lucru practicand o activitate care "iti calmeaza mintea", cum ar fi yoga sau gradinaritul.
Nu uita: "Cu cat vei deveni mai tacuta, cu atat vei auzi mai mult" - Baba Ram Dass.
6. Asuma-ti riscul
Riscul poate fi antrenant, provocator, iti da forta si, bineinteles, iti schimba viata. Majoritatea dintre noi inca mai preferam sa ramanem in zona noastra de confort - cel mai mare dusman al dezvoltarii noastre. Asumarea unui risc nu inseamna nechibzuinta si cu siguranta nici punerea in pericol a propriei persoane sau a celorlalti. Pur si simplu inseamna iesirea din cercul familiar si intrarea in necunoscut in scopul de a cunoaste mai mult.
Invata acel lucru de care toata lumea se teme cand incearca ceva nou. Nu poti lasa ca teama sa te traga inapoi. De cele mai multe ori, teama apare din cauza gandului ca vei parea nebuna, insa nu uita ca daca vrei sa faci un lucru bun trebuie mai intai sa-l gresesti. Daca dintotdeauna ti-ai dorit sa scrii, insa te gandesti ca niciodata nu vei scrie ca Hemingway, nici nu vei incerca vreodata. Lasa deoparte prejudecatile si actioneaza.
Uita de fraza "nu pot". Intreaba-te ce motiv ai sa crezi ca nu poti face un anumit lucru. Crezi ca esti prea timida, prea in varsta sau nu ai suficienta educatie, sau iti este teama ca vei primi un pumn in fata? Constientizeaza ca acestea nu sunt decat scuze si nicidecum obstacole reale. Trebuie sa sari peste limitele tale obisnuite si sa-ti asumi riscul pentru ceea ce va urma.
Incearca acest lucru alcatuind o lista cu 20 de lucruri pe care ti-ar placea sa le faci, insa ti-a fost teama sa nu esuezi. Apoi fa unul dintre ele fara sa ai pretentia de a te descurca bine de la inceput.
Nu uita: "Nu este din cauza faptului ca lucrurile sunt dificile si de aceea nu le dorim; este pentru ca nu ne dorim lucruri dificile" - Lucius Annaeus Seneca.
Comentarii (2)
esti femeie!esti puternica!esti minunata!felicitari!superb articol
minunat articol
Posteaza comentariu