Unele dintre noi au superstiţii, altele râd cu poftă atunci când văd pe cineva evitând să treacă pe sub o scară sau plângându-se că e marţi 13 şi cu siguranţă ceva neplăcut trebuie să se întâmple. De unde vin aceste superstiţii?
Convingerile noastre de acest gen nu ţin de gradul de cultură sau de personalitate, ci mai degrabă de ceea ce ni s-a transmis încă de mici din familie, din vremea când copiam şi absorbeam cu aviditate orice vedeam la părinţii, bunicii sau persoanele de care ne lăsam cel mai mult influenţate. În perioada de formare, în care intrăm pentru prima oară în contact cu lumea, nu avem repere orientative, şi ne lăsăm uşor modelate de cei în care avem încredere sau care ne sunt foarte apropiaţi.
Cu cât acumulăm mai multe convingeri, tipare şi credinţe de acest gen, cu atât odată ajunse la maturitate ne vom putea exprima pe noi înşine cele adevărate mai greu.1. Luna plină
Există anumite convingeri legate de luna plină, de exemplu, care ne pot afecta atâta timp cât nu avem suficientă încredere în noi înşine şi în propriile forţe – ceea ce corespunde unui refuz de a ne maturiza şi de a avea curajul să fim tot ceea ce putem fi, să ne folosim întregul potenţial. Fiecare are dreptul să se lase influenţată sau nu de ele, dar atunci când ele devin adevărate piedici care ne fac să refuzăm să acţionăm sau să luăm anumite decizii benefice pentru noi, atunci efectul lor nu mai este o joacă inocentă fără urmări, ci poate mai degrabă un semn de imaturitate şi de lipsă de încredere în sine.
2. Pisica neagră
Ne este mai uşor să dăm vina pe pisica neagră care ne taie calea, lucru care s-a perpetuat din bătrâni ca fiind un semn care aduce ghinion. Este ca şi cum te-ai lăsa în mâinile unui destin pe care îl consideri implacabil şi ale unor forţe exterioare cu care este imposibil să te confrunţi. Când de fapt noi suntem singurele care ne construim vieţile pas cu pas, cu fiecare alegere pe care o facem. Nimic din exteriorul nostru nu ne poate influenţa decât dacă ne lăsăm influenţate, iar asta se întâmplă atunci când nu suntem în contact cu profunzimile noastre, cu propriul suflet.
3. Sarea care se varsă pe masă
Dăm vina pe sarea care se varsă pe masă şi despre care se zice că ar aduce o ceartă, decât să recunoaştem că doar noi suntem responsabile pentru ceea ce se întâmplă în viaţa noastră.
Aceste superstiţii şi „vini“ pe care le găsim mereu în jur se înfig uşor şi adânc în minţile noastre atunci când nu ştim cu adevărat ce suntem, cum suntem şi ce suntem capabile să facem. Dar liberul arbitru este liberul arbitru, în final doar tu poţi hotărî dacă vrei să trăieşti liberă sau încorsetată, fericită şi realizată sau dominată de frici şi nesiguranţă.
Comentarii (2)
eu sincer tot nu am inteles care e faza cu "luna plina" :)) ce se crede? restul deja sunt banalitati pe langa toateee celelalte superstitii :)) mai ales in cadrul studentilor:))
http://fashionville.eva.ro/orasul-lui-papusa_dulce
Posteaza comentariu