În cadul unei analize publicate de Environmental Health Insights, cercetătorii au descoperit că unul din șapte produse cosmetice pe bază de talc poate conține și o cantitate redusă de azbest.
Cercetătorii de la Environmental Working Group, o organizație nonprofit din Statele Unite, au analizat 21 de produse cosmetice pe bază de talc, printre care și fard de pleoape, pudră de față și de corp sau kit-uri de machiaj pentru copii.
Aceștia au descoperit că trei din cele 21 de probe - două farduri de pleoape și o trusă de machiaj de jucărie pentru copii - conțineau azbest, un mineral cu efecte nocive asupra sănătății.
Descoperirea este în concordanță cu una similară făcută de specialiștii din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA).
„Cred că oamenii ar trebui să fie îngrijorați.
Unul din șapte produse nu este un număr mic. Eu, de exemplu, folosesc mai mult de șapte produse cosmetice și de îngrijire. Le-am analizat cu atenție după ce am făcut acest test”, a declarat pentru Insider specialista Nneka Leib, vicepreședintele Environmental Working Group și unul dintre autorii studiului.Cosmeticele de tip pudră pot fi o cale de pătrundere a azbestului în plămâni, pentru că pudra se dispersează cu ușurință în aer în timpul aplicării.
Unul dintre produsele în care s-a găsit azbest era o trusă de machiaj pentru copii. Aceste produse sunt comercializate de obicei ca fiind inofensive și sigure pentru ca cei mici să se joace de-a machiajul.
Azbestul este asociat cu numeroase probleme de sănătate
Cercetările efectuate de-a lungul timpului au asociat expunerea la azbest cu inflamarea și îngroșarea țesutului pulmonar, care provoacă dificultăți de respirație și insuficiență pulmonară, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.
Acest mineral a mai fost asociat cu un risc mai mare de apariție a diferitelor tipuri de cancer, printre care cancerul de plămâni și mezoteliomul, o formă rară de cancer care poate afecta plămânii, inima și alte organe.
Azbestul este folosit de peste 3000 de ani, însă a început să fie utilizat pe scară largă în secolul XIX. La începutul anilor 1900, cercetătorii au început să observe o incidență foarte mare a deceselor la vârste relativ tinere, precum și un număr neobișnuit de mare al bolilor de plămâni în localitățile miniere în care se exploata azbestul.
Începând cu anii '80, tot mai multe țări au început să interzică folosirea azbestului. În Uniunea Europeană, inclusiv în România, folosirea azbestului este interzisă. În ciuda acestui lucru, în țara noastră există în continuare numeroase locuințe vechi și anexe acoperite cu plăci ondulate de azbest.Talcul poate conține urme de azbest
Contaminarea cu azbest este o problemă în cazul produselor cosmetice pe bază de talc. Talcul este obținut prin minerit, însă rocile din care este derivat talcul conțin adesea și azbest. Din această cauză există riscul ca cele două minerale să se amestece în procesul de producție, rezultatul fiind o contaminare periculoasă.
Specialiștii din cadrul Environmental Working Group solicită un sistem de testare pentru ca produsele pe bază de talc care conțin urme de azbest să nu ajungă pe piață.
Companiile care folosesc talc nu sunt obligate să testeze contaminarea cu azbest și nici să avertizeze o posibilă contaminare prin mesaje plasate pe ambalajul produselor.
„Nimeni nu poate ști dacă un produs pe bază de talc conține sau nu azbest până când compania respectivă nu face teste de rutină.
Și nicio companie nu va folosi de bună voie mesajul 'Poate conține urme de azbest' pe produsele sale”, spune Leiba.
Posteaza comentariu