Păpușa Barbie, forme de femeie adevărată. Ce spun specialiştii

Din 2016, cea mai cunoscută păpușă din lume apare în trei alte versiuni: Barbie înaltă, Barbie minionă și Barbie cu „forme“.

Lansarea noilor modele a captat atenția presei internaționale, care a comentat că Barbie – cu o istorie de 57 de ani - începe să devină o femeie “adevărată”, în contextul criticilor aduse, de-a lungul anilor, proporțiilor „imposibile” ale celebrei păpuși.

Oana Stoianovici, coach și specialist în dezvoltare personală și feminitate, crede că presiunea publică în creștere pentru schimbarea viziunii asupra frumuseții feminine determină companiile ca, în cele din urmă, să-și racordeze “filosofia” la tendințe: “Societatea actuală a început să părăsească șabloanele în care a forțat femeia să intre, iar companiile încep să servească nevoia femeii de a fi reprezentată autentic.

Trăim din ce în ce mai mult nevoia de fi recunoscuți și apreciați pentru unicitatea noastră. Frumusețea nu este un standard, ea se naște în ochii celui care o caută, mai degrabă decât o judecă.”

În opinia Oanei Stoianovici, păpușa Barbie este, de fapt, un reper pentru multe fetițe în devenirea lor ca femei, ceea ce poate afecta stima lor de sine. De aceea, este important ca mesajul pe care îl oferim copiilor, în diverse contexte, să pună accent pe valoarea unicității care derivă din diversitate.
“Culoarea, forma și orice expresie derivată din acestea sunt acceptate ca noi standarde de frumos, așa cum sunt femeile în realitate. Ne întoarcem la normal și firesc. O femeie strălucește atunci când are grijă de ea și alocă timp pentru sufletul ei. Devine, astfel, mult mai liniștită și echilibrată, ceea ce se reflectă în relațiile mai armonioase cu cei din jur. Prin noua abordare, Barbie poate contribui la această mare revoluție care înseamnă ca noi, ca femei, să nu ne mai raportăm la standarde, ci să ne acceptăm și să avem o mai mare încredere în noi înșine, așa cum suntem”, explică specialistul.