Vrei un bronz sanatos? Protejeaza-ti pielea cand stai la soare!

Iubesti soarele si iti place sa stai la plaja? In anumite conditii de expunere, razele solare pot avea efecte benefice, insa expunerea prelungita poate deveni cauza unor probleme grave de sanatate, inclusiv a cancerului de piele.
Daca te expui la soare, trebuie neaparat sa folosesti produse de protectie solara. Acestea actioneaza fie prin reflectarea razelor solare, fie prin formarea unei bariere fizice la nivelul pielii ce vor absorbi radiatiile. Cel mai bine ar fi ca, inainte de a incepe sa te expui la soare, sa consulti un medic dermatolog care te va ajuta sa alegi crema cu factorul de protectie potrivit pielii tale.


Ce reprezinta cifra factorului de protectie?

"SPF-ul care este mentionat pe eticheta simbolizeaza nivelul filtrului solar si se refera la timpul maxim pe care il poti petrece la soare fara sa te arzi", ne spune dr. Alice David, Senior Pharma Brand Manager Sensiblu. "Cu cat valoarea SPF-ului este mai mare, cu atat creste timpul permis de expunere la soare. De exemplu, daca tenului deschis ii sunt de ajuns 10 minute de expunere pentru a se arde, aplicandu-i o lotiune cu SPF 15 vei mari timpul de stat la plaja in siguranta pana la 150 minute", completeaza specialistul.
 
Nu exista fotoprotectie absoluta, iar fotoprotectia inalta inseamna un bronz mai lent. Expunerea la soare fara filtru de protectie duce la o imbatranire celulara precoce si la accentuarea ridurilor. Persoanele care au foarte multe alunite prezinta un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de piele, de aceea este recomandat sa evite expunerea prelungita la soare.


Cremele cu factor de protectie mare - cele mai indicate

Daca pana acum cel mai mare factor de protectie era 60, astazi au aparut pe piata si creme cu factorul de protectie 100. Totusi, nu exista niciun produs care sa protejeze pielea 100% de radiatiile solare.

"Crema cu SPF 15 blocheaza 94% din radiatiile ultraviolete de tip B, una cu SPF 30 - 97%, iar una cu 45 blocheaza 98% din radiatiile de tip B. Cremele ideale pentru protectie impotriva radiatiilor solare ar trebui sa contina substantele care blocheaza fizic radiatiile solare precum oxidul de zinc si titaniu, sa ofere protectie atat impotriva UVA cat si UVB, sa aiba un factor de protectie cat mai mare si sa fie rezistente la actiunea apei", ne informeaza specialistul.

Produsele de protectie solara descresc riscul de cancer de piele, dar trebuie sa folosim si alte masuri de precautie, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare si a expunerii intre orele 11.00 - 15.00 cand radiatiile sunt foarte puternice.

De asemenea, copiii si persoanele cu tenul deschis sau cu ochii deschisi la culoare trebuie in mod obligatoriu sa opteze pentru un factor de protectie mai ridicat. Cei cu pielea uscata au nevoie de o crema hidratanta. "Nu putem, deci, sa folosim toti aceeasi crema. Sau cel putin nu fara a ne asuma anumite riscuri. E recomandat ca o crema de protectie sa protejeze impotriva UVA si UVB si sa aiba un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 15", adauga Alice David, Senior Pharma Brand Manager Sensiblu.


Recomandari pentru folosirea cremelor de protectie

  • Potrivit specialistului, trebuie sa acoperi cu crema toate partile corpului, inclusiv urechile, spatele, umerii si partea din spate a genunchilor si a picioarelor;
  • Crema se aplica doar pe pielea uscata;
  • Produsele de protectie solara trebuie reaplicate in mod regulat, la fiecare doua ore. Daca inoti sau daca faci sport si transpiri trebuie sa reaplici chiar mai frecvent;
  • Crema se aplica cu 15-30 minute inainte de a te expune la soare. Studiile care testeaza SPF-ul produsului iau in considerare folosirea a 2 mg/cm patrat de piele expusa la soare. Deci, aplica o cantitate generoasa de crema antisolara;
  • Daca ai tenul foarte deschis, foloseste o lotiune cu SPF 30 sau chiar mai mare, iar in cazul in care iti place foarte mult sa stai in apa, alege o lotiune rezistenta la apa;
  • Protejeaza-ti pielea si in zilele innorate! 80% din razele UV penetreaza norii si afecteaza pielea;
  • Foloseste creme diferite pentru partile diferite ale corpului, intrucat piele este mai sensibila in unele locuri. De exemplu, crema de fata cu protectie solara este mai delicata cu pielea din jurul ochilor, nasului si buzelor, este mai light fata de cea de corp, care este mai consistenta;
  • Cele mai expuse zone la arsura solara sunt umerii, decolteul, nasul, buzele si marginea superioara a urechilor. Prin urmare, in aceste zone este bine sa folosesti o crema cu factor de protectie mai mare sau un produs pentru zone sensibile.

Anumite medicamente pot creste sensibilitatea la radiatiile solare: anticonceptionalele, retinoizii (pentru tratarea acneei), tetraciclinele, antidepresivele etc. De aceea, in cazul in care urmezi astfel de tratamente trebuie sa folosesti creme protectoare sau sa eviti expunerea la soare.


Alimente care te ajuta sa mentii bronzul

Potrivit specialistului, pentru a prelungi bronzul, pielea trebuie hranita cu anumite substante nutritive si vitamine. De exemplu, vitamina A te ajuta sa te bronzezi fara a te inrosi. De aceea, este indicat sa consumi alimente precum: unt proaspat, lapte, oua, morcovi, spanac etc.

Lipsa vitaminei B2 din organism determina o pigmentare defectuoasa. Prezenta normala a vitaminei B2 intretine o buna circulatie si ajuta la o pigmentare perfecta. De aceea, trebuie sa consumi legume verzi, lapte, rosii, carne, branza alba, iaurt.

Vitamina PP te ajuta sa ai o piele fina si sa obtii un bronz placut, evitand unele consecinte neplacute ale actiunii soarelui asupra pielii. Se gaseste in special in peste, ficat, carne. In general, fructele si legumele de culoare galbena, portocalie, rosie si verde sunt ideale in combaterea zapuselii si de mare ajutor pentru un bronz perfect datorita vitaminei A care protejeaza organismul pe timpul expunerii solare si ajuta la mentinerea unui bronz de invidiat.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dinu daniela pe 18 Mai 2010, 10:01
    bronzare organica la domiciliu

    TE INTERESEAZA BRONZARE ORGANICA DHA LA DOMICILIU...? . Pe scurt, este "ultimul strigat" in materie.Vedetele de la Hollywood utilizeaza acasta metoda de bronzare inca de multi ani. Cum este posibil? Cu ajutorul aparatului de bronzare ,a solutiei cu o concentratie de 12% de DHA. In 10 minute esti bronzata,ca si cum ai fi stat 1 saptamana la soare..... TEL PROGRAMARI 0761833443 ID danutza_dinu

    0
    0

  • djaguar pe 28 Iun 2009, 16:08
    protectie

    aceste avertismente ar trebui afisate la toate strandurile, inclusiv la munte, si la mare...zambezi

    0
    0

  • deea pe 28 Iun 2009, 00:20
    expunerea la soare

    mi-e imi place foarte mult sa stau la soare si sa ma dau cu apa pe mine.si in general imi palce sa ma duc la balta cu oa prietena pt k mi-e rusine sa ma duc la strand nu am mai fost la strand de cand aveam 10 ani.si imi place sa ma bronzez sa ma fac rosie.pe maini,spate si pe picioare.si imi place sa stau inte orele 11-16 k atunci ma prinde mai bine.e ceva rau cea ce fac.la rebedere.va multumesc

    0
    0

  • Mihaela pe 27 Iun 2009, 12:10
    protectia solara

    Este foarte folositor materialul acesta deoarece ne da mai multe informatii despre tipul de crema ce ar trebui folosit, despre ce ar trebui sa mancam ca sa avem un bronz cat mai frumos si uniform. Nota 10 din partea mea.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod