Daca mai punem la socoteala si fumatul sau stilul de viata modern, sedentar, nu este de mirare ca toxinele raman blocate in organism si determina aparitia unor probleme de sanatate.
Iar cand sanatatea are de suferit, nici la capitolul frumusete nu ne putem lauda. Un nivel ridicat de toxine in organism poate cauza aparitia acneei, cearcanelor, pungilor sub ochi sau celulitei.
"In prezent, toxinele din mediu sunt la un nivel foarte ridicat, ceea ce face ca detoxifierea organismului sa fie un proces extrem de necesar", declara medicul Linda Page, autoarea cartii "Detoxification".
Daca ai simptome precum oboseala inexplicabila, scaune rare, pielea iritata, alergii, infectii minore frecvente, pungi sub ochi, abdomen balonat sau usoara confuzie mentala, este necesar sa iei in considerare urmarea unui regim detoxifiant. De asemenea, chiar daca nu prezinti nici unul dintre aceste simptome, este recomandat sa apelezi la un regim de detoxifiere cel putin o data pe an.
Cum incepi?
In primul rand, trebuie sa limitezi consumul de toxine. Elimina alcoolul, tutunul, cofeina, zaharurile rafinate sau grasimile saturate. Toate acestea se transforma in toxine in organism.
Un alt factor important in ceea ce priveste prezenta toxinelor in corp este stresul. Acesta determina eliminarea hormonilor stresului in organism, care in cantitati mai mari se transforma in toxine si incetinesc actiunea de purificare a ficatului. Meditatia si yoga te pot ajuta sa tii sub control situatiile stresante din viata ta, corectand modul in care le percepi.
Ce alegi?
Exista numeroase programe de detoxifiere, dar orice ai alege, este indicat sa il adaptezi nevoilor tale. De obicei, o dieta de detoxifiere dureaza in jur de sapte zile, pentru ca organismul are nevoie de ceva timp pentru a elimina complet rezidurile. Chiar si posturile religioase reprezinta o forma de detoxifiere, fiind folosite de mii de ani.
Reguli esentiale
Iti prezentam mai jos cateva dintre regulile de baza ale unui regim de detoxifiere, dar si cateva trucuri care te ajuta sa elimini toxinele din organism si sa te bucuri de o sanatate, dar si de o frumusete de invidiat.
- consuma alimente bogate in fibre, precum orez brun, fructe si legume. De asemenea, sfecla rosie, ridichiile, varza, broccoli si algele marine sunt alimente excelente in regimurile de detoxifiere.
- protejeaza-ti ficatul cu ajutorul ceaiurilor sau suplimentelor naturale pe baza de plante, precum papadie, anghinare, sunatoare, flori de albastrele.
- consuma alimente bogate in vitamina C, care ajuta la producerea de glutation, o substanta de la nivelul ficatului care contribuie la eliminarea toxinelor.
- bea cel putin doi litri de apa zilnic.
- respira adanc, pentru a permite oxigenarea corecta a tuturor organelor.
- practica hidroterapia, o tehnica ce presupune dus cu apa fierbinte timp de cinci minute, urmat de un dus cu apa mai rece timp de 30 de secunde. Repeta aceasta actiune de trei ori, apoi baga-te in pat timp de 30 de minute.
- pentru accelerarea circulatiei la nivelul pielii, apeleaza la periajul uscat, pe toata suprafata corpului. Gasesti perii speciale in magazinele cu produse naturiste sau de infrumusetare.
- unul dintre cei mai importanti factori in eliminarea toxinelor este activitatea fizica. O ora pe zi de mers pe bicicleta, alergat, sarit coarda sau orice alt tip de exercitii si activitati fizice te ajuta sa iti detoxifici organismul.