Ce solutii avem ca sa diminuam vergeturile? In orice caz nu untul de cacao care s-a dovedit a fi total ineficient in preventia si atenuarea lor, potrivit unui studiu aparut in cotidianul american New York Times.
Cel mai amplu studiu dedicat acestui subiect a fost publicat in urma cu un an de o echipa de medici dermatologi si obstetricieni. Acestia sustin cu dovezi ca aplicarea cu regularitate a lotiunilor pe baza de unt de cacao nu atenueaza vergeturile.
Despre untul de cacao se spune ca ar avea multiple intrebuintari, printre care se numara si calitatea de a combate aparitia vergeturilor, in special in cazul femeilor insarcinate sau a persoanelor supraponderale. Insa, in urma unui studiu realizat pe 175 de gravide la prima lor sarcina si care au folosit atat lotiuni cu unt de cacao, cat si unele placebo s-a demonstrat contrariul. Dupa cateva luni de aplicare, cercetatorii nu au constatat nicio diferenta in dezvoltarea sau gradul de severitate al vergeturilor aparute pe abdomen, sani si coapse.
In schimb, vitamina E este eficienta
Ca alternativa la untul de cacao, specialistii recomanda vitamina E care si-a dovedit eficienta in urma unui studiu efectuat cu cativa ani in urma. Astfel, femeile insarcinate care au aplicat o crema pe baza de alfa-tocoferol, o forma a vitaminei E au dezvoltat mai putine vergeturi decat cele care au utilizat o crema cu efect placebo.
"In general, din ritualul de intretinere al fiecarei femei este bine sa faca parte tratamentele cu vitamina E, care fac pielea mai fina si mai elastica. De asemenea, daca vrei sa apelezi la alte metode de atenuare a lor, peeling-urile corporale saptamanale si folosirea unor tratamente profesionale antivergeturi pot da rezultate bune", ne sfatuieste Elisabeta Ratiu, directorul Centrului de Slabire si Remodelare Corporala BettyBlue.
Trateaza-le la inceput si dispar in proportie de 90%!
Vergeturile se prezinta sub forma unor cicatrici fine, care cu timpul se adancesc, au o culoare mai deschisa decat nuanta pielii si dobandesc forma unor valuri inegale. Ce se intampla de fapt? Prin intinderea pielii, fibrele conjunctive se rup si apar aceste linii pe tegument. Initial aceste cicatrici fine sunt rozalii sau rosiatice si apoi se estompeaza, devenind cu citeva tonuri mai deschise decat culoarea naturala a pielii.
"Dupa aparitie, daca sunt tratate in primul stadiu cand sunt de culoare rosiatica, vergeturile dispar in proportie de pana la 90%. Exista cazuri in care anumite persoane, prin efectuarea unui tratament antivergeturi de 10-15 sedinte combinate cu impachetari pe baza de parafina au scapat in procent de peste 90% de vergeturi. Daca vergeturile au o vechime mai mare de 2 -3 ani, printr-un tratament intensiv se obtine o atenuare a lor de aproximativ 40-50%", explica specialistul Elisabeta Ratiu.