De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii care au analizat efectele sapunurilor antibacteriene asupra sanatatii. Allison Aiello de la Universitatea din Michigan a declarat pentru WebMD ca "nu este nicio diferenta intre grupurile care au folosit astfel de sapunuri si cele care au folosit sapunuri obisnuite. Intr-un singur studiu, oamenii care s-au spalat cu sapun antibacterian au avut mai putine bacterii pe maini si asta pentru ca s-au spalat timp de 30 de secunde de 18 ori pe zi, timp de 5 zile".
Ingredientele din sapunurile antibacteriene pot reduce eficacitatea antibioticelor!
Cercetarile arata ca triclosanul, cel mai intalnit agent antibacterian, poate reduce eficacitatea antibioticelor (cum ar fi, amoxacilina). Daca sapunurile care contin aceasta substanta sunt folosite frecvent, bacteriile devin rezistente la sapunul antibacterian. Mai mult decat atat, triclosanul poate patrunde in organism prin piele si ajunge in microcapilarele sangvine, de aici raspandindu-se si in alte organe.
Solutia: ingredientele naturale
Pentru a te proteja de efectele negative ale substantelor toxice, specialistii recomanda inlocuirea acestora cu unele mai putin agresive, de preferat naturale. Iata cateva solutii:
Spala-te pe maini foarte bine si cat mai frecvent!
Nu felul sapunului previne raspandirea bacteriilor, ci modul in care te speli pe maini. Ar trebui sa te speli cu apa calda timp de 20 de secunde, fara a uita de spatiile dintre degete, incheieturile si unghiile. la final, sterge-te cu prosoape de unica folosinta.
Foloseste produse bio!
Cumpara doar produse ecologice pentru igiena mainilor si pentru curatenie. Citeste etichetele si ai grija sa nu contina: triclosan, triclocarbon, clor, amoniac sau eteri de glicol. Nu ai nevoie de aceste ingrediente pentru a obtine suprafete curate. Opteaza pentru sapunuri cu ingrediente naturale: ulei de masline, miere, galbenele, ulei de morcovi etc.
Renunta la produsele toxice pentru igiena baii si a bucatariei!
Pentru acestea poti folosi, de exemplu borax. Este foarte eficient impotriva mucegaiului, mai ales daca il combini cu putin otet. Peroxidul de hidrogen reduce, de asemenea, microorganismele de pe suprafetele dure.
Cum obtii un dezinfectant natural?
Pentru a obtine un produs natural si totdata un bun dezinfectant ai nevoie de:
- 1 lingurita de borax;
- 2 linguri de otet alb;
- 2 cani de apa fierbinte;
- 1/4 lingurita de ulei esential de lavanda;
- 3 picaturi de ulei esential de arbore de ceai.
Amesteca toate aceste ingrediente si agita pana cand se dizolva toate. Pune solutia obtinuta intr-un recipient de spray. Poti folosi acest amestec pentru orice suprafata, mai putin pentru sticla.
Comentarii (3)
Foarte util articolul. E o idee buna sa mai renuntam la chimicalele folosite in mod curent.
de unde pot cumpara borax?
NICI O CREMA NU AJURA PE ROMANI SA SI SCHIMBE MENTALITATEA.. SA AIBA BUN SIMT,RESPONSABILITATE, SA FIE UMANI... A, STITI CINE SUNT CEI MAI UMANI? ROMII ACEIA PE CARE VOI II NUMITI TIGANI, DA SUNT MULT MAI OMENOSI(CU TOATA IRONIA LOR) MULT MAI DARNICI
Posteaza comentariu