Calcaiele aspre si crapate constituie o problema frecvent intalnita. Pentru multe persoane, aceasta reprezinta o problema pur cosmetica, insa prin neglijarea ei se poate ajunge la lucruri mult mai grave. Prin adancirea fisurilor, pielea incepe sa sangereze si disconfortul se transforma in durere.
Simptomele calcaielor crapate
- pielea calcaielor devine galbuie sau se inchide din ce in ce mai mult la culoare;
- ingrosarea pielii pe marginile calcaielor;
- durere in timp ce pasesti;
- pete rosiatice si cu aspect solzos pe calcaie;
- senzatie de mancarime;
- sangerari;
- piele aspra si descuamata.
De ce se aspresc si se crapa calcaiele?
- glande sudoripare inactive;
- daca ai pielea uscata;
- statul in picioare prelungit;
- obezitatea;
- pantofii decupati la spate;
- platfus;
- psoriazis;
- eczema;
- tulburari ale glandei tiroide;
- diabet;
- folosirea excesiva a apei fierbinte;
- temperaturile ridicate din timpul verii;
- deficienta de vitamine, minerale si zinc.
Remedii naturiste pentru calcaie aspre si crapate
1. Dupa o baie calda si o curatare adecvata a calcaielor cu ajutorul pietrei ponce, aplica orice ulei vegetal hidrogenat (margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit) si maseaza calcaiele. Acopera picioarele cu sosete groase si lasa sa actioneze pana dimineata.
2. Aplica pulpa unei banane coapte pe zona afectata si lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi indeparteaza cu apa calduta.
3. Tine picioarele in zeama de lamaie timp de 20 minute. Urmeaza acest tratament saptamanal, pana vei observa schimbarile asteptate.
4. Un regim zilnic de curatare si hidratare este cel mai bun tratament pentru a preveni uscarea si craparea calcaielor. La sfarsitul zilei, tine picioarele in apa calda cu sapun si o cana de otet, timp de 15 minute. Clateste cu apa si tamponeaza-le cu un prosop pana se usuca. Apoi amesteca o lingurita de vaselina cu zeama unei lamai si maseaza calcaiele cu aceasta compozitie pana este absorbita. Efectueaza zilnic acest tratament pana vei observa rezultate vizibile.
5. Aplica regulat o mixtura din glicerina si apa de trandafiri pentru calcaie catifelate.
6. Masca cu capsune pentru exfolierea calcaielor: amesteca 6-8 capsune cu 2 linguri ulei de masline (sau migdale) si 1 lingurita sare de mare. Maseaza cu putere calcaiele cu ajutorul acestei paste si lasa sa actioneze 10-15 minute. Apoi indeparteaza alternand apa calduta cu apa rece.
7. Scrub cu portocale si ulei: are efecte revigorante. Ai nevoie de: 2 portocale, 1 cana ulei vegetal si 1 cana sare de mare. Se amesteca uleiul cu sarea de mare si se taie portocalele felii rotunde. Scufunda felia de portocala in amestecul de ulei si sare de mare si maseaza-ti cu putere calcaiele timp de 10 minute. Indeparteaza apoi cu apa calduta. Efecte: curatarea profunda, revigorarea si catifelarea calcaielor. De asemenea, poti obtine acest efect masandu-ti calcaiele cu lamaie.
Dieta pentru calcaie uscate si crapate
Uscarea si craparea calcaielor este cauzata adesea de o deficienta de vitamine, minerale, zinc si acizi grasi omega-3. De aceea este foarte important sa maresti consumul de calciu, fier, zinc si acizi grasi omega-3. Iata o lista cu alimentele care te pot ajuta in tratarea din interior a acestei probleme.
- vitamine (in special vitamina E) gasesti in: uleiurile vegetale, legumele verzi, cereale, germeni de grau, produse din cereale integrale si alune/nuci;
- calciu gasesti in: lapte, branza, iaurt, lapte din soia, apa minerala, inghetata, peste slab, sucuri, cereale, broccoli;
- fier gasesti in: carne de pasare si peste, cereale, oua, legume si fasole boabe;
- zinc gasesti in: stridii, pasare, crab, fasole oloaga, iaurt, orez brun, spaghete;
- acizi grasi omega-3 gasesti in: peste de apa rece, seminte de in si ulei din seminte de in.
Articol util:
Mirosul neplacut al picioarelor