Aproape 75% dintre afectiunile provocate de soare apar in timpul desfasurarii unor activitati zilnice obisnuite- plimbarea, mersul cu masina sau bicicleta. Celulele speciale ale pielii raspandesc un pigment inchis la culoare - melanina - care asigura bronzul si protejeaza celulele din interior de tendintele distructive ale soarelui.
Aloe Vera - aceasta planta este recunoscuta din timpuri vechi pentru proprietatile sale de a proteja pielea de efectele nocive ale soarelui. Este indicata utilizarea ei dupa fiecare expunere solara.
Coenzima Q10 - patrunde in straturile viable ale pielii si contracareaza cu precizie radiatiile solare asupra pielii.
Ceaiul verde - consumat ca bautura sau supliment pentru dieta, aceste ceai cel mai bun protector impotriva razelor solare. Protejeaza celulele de efectele imediate si calmeaza inflamatiile. Studiile recent efectuate demonstreaza ca efectele oxidante ale unei substante din ceaiul verde sunt de 20 de ori mai puternice decat cele ale vitaminei E. Barbatii, femeile si copii trebuie sa se foloseasca de acest scut protector pentru a contracara efectele nocive ale razelor solare.
Calendula (galbenelele) - cu toate ca nu a fost studiata stiintific, aceasta planta a fost folosita si de catre doctori in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, inclusiv pentru arsurile solare. De asemenea, este folosita ca un remediu homeopat in doze corespunzatoare unei astfel de terapii.
Potrivit dermatologilor, uleiul de susan reduce impactul razelor solare cu pana la 30%, in timp ce uleiul de masline, de cocos si aloe vera blocheaza aproximativ 20% dintre aceste raze. Iar o noua crema solara compusa din aminoacizi din algele marine este testata in prezent in Australia pentru a-i verifica eficacitatea.