Multe dintre aceste preconceptii sunt vechi de cand lumea si pamantul, incepand sa nu mai fie deloc credibile. De vreme ce ratiunea nu-si are locul cand vine vorba despre miturile legate de frumusete, acestea continua sa se inmulteasca cu fiecare generatie in parte. Expertii sustin ca miturile urmatoare sunt pure fictiuni. Ca de obicei, insa, parerile sunt impartite si contradictorii; iti vom oferi argumente si contraargumente de care vei putea tine cont.
Mit: Sapunul nu este benefic pentru piele
Realitate: Formulele mai vechi adaugau in compozitia lui grasimi animale si uleiuri vegetale. Sapunurile de azi sunt special concepute pentru a avea o actiune blanda asupra pielii si cateva dintre ele contin agenti de hidratare si umectanti care nu permit pielii sa se usuce. O piele curata este mai sanatoasa decat o piele murdara.
Contraargument: In plus in cazul unui ten cu probleme, este chiar indicat un sapun antibacterian care va ajuta la eliminarea germenilor care duc la aparitia cosurilor.
Mit: Antiperspirantele pot cauza cancer
Realitate: Aceasta teorie o poti gasi pe numeroase site-uri de pe internet, insa deocamdata nu exista dovezi clare care sa faca legatura intre antiperspirante si cancerul mamar.
Contraargument: Acestea pot cauza cel mult o iritatie la nivelul pielii sau o inflamare usoara a ganglionilor, daca aplicarea antiperspirantului este foarte apasata de fiecare data.
Mit: Indepartarea parului de pe picioare cu ajutorul lamei determina o indesare a lui
Realitate: Daca stam sa reflectam doar la faptul ca pe copii mici ii radem in cap pentru regenerarea parului sau ca persoanele cu probleme capilare recurg la aceasta metoda, este destul de evident ca folosirea repetata a lamei pentru indepartarea parului pe picioare duce la pigmentarea acestuia, la ingrosarea firului si in final in loc de un fir vor iesi 2 sau 3 fire in acelasi loc. In cazul unei persoane brunete sau cu o pilozitatea mai mare nu este indicata nici macar crema depilatoare. In concluzie, cea mai indicata metoda ramane ceara traditionala pentru epilat.
Contraargument: In mod normal acest lucru este determinat genetic, asadar in cazul in care prin "mostenirea" ta genetica nu esti predispusa la o pilozitate excesiva, indiferent de cat de des te razi cu lama, nu te vei confrunta cu aceasta problema.
Mit: Consumul ridicat de apa iti face pielea mai frumoasa
Realitate: De vreme ce un anumit consum de apa este indicat pentru sanatatea organismului nostru, prea multa apa nu va face decat sa te plimbe la toaleta. 6 pahare de apa/ zi sunt suficiente pentru hidratare.
Contraargument: Daca bei 10 asta nu inseamna ca tenul tau va fi mai stralucitor, insa daca bei doar 2 pahare/ zi, atunci pielea va fi deshidratata si in concluzie va parea imbatranita!
Mit: Varfurile despicate ale parului pot fi "reparate"
Realitate: Singura modalitate de a scapa de ele este aceea de a le tunde si de a preveni pe viitor degradarea parului, acordandu-i ingrijirea necesara.
Mit: Pielea uscata cauzeaza riduri
Realitate: Ridurile sunt provocate de imbatranire. Dupa 35 ani, cand se recoamnda folosirea zilnica a unei creme antirid pentru preventie, in plus deshidratarea duce la un aspect neplacut al pielii, dar nici deshidratarea nu produce riduri!
Contraargument: Cele mai multe riduri sunt cauzate de soare.
Mit: Acneea poate fi indepartata prin spalare
Realitate: Printr-o frecare dura a suprafetei afectate nu vei reusi decat sa maresti secretia de sebum, agravand in acelasi timp acneea. Soarele poate usca temporar cosurile, insa situatia poate reveni mai grava dupa cateva zile de la expunerea solara.
Contraargument: Acneea, in functie de forma si gravitatea sa este tratata in timp, de catre specialisti, si acestia in mod special interzic consumul de ciocolata si grasimi, care duc la producerea suplimentara de sebuum.
Mit: Trebuie sa ramai la aceeasi marca de produse de ingrijire a pielii
Realitate: Cam la 2- 3 ani este indicat sa schimbi gama de produse folosite, doar daca nu esti o persoana alergica la anumite substante folosite in prepararea cosmeticelor. Oricum, avansand in varsta trebuie sa-ti schimbi gama de produse in functie de cerintele corpului si tenului tau.
Contraargument: Cu siguranta acest mit a fost fabricat de catre producatorii de cosmetice care urmaresc fidelizarea publicului.
Mit: Nu trebuie sa folosesti crema cu factor de protectie intr-o zi ploioasa
Realitate: Nu este neaparat necesara folosirea ueni creme cu factor de protectie, mai ales daca este o zi ploioasa, nu este o adevarata tragedie. De regula, majoritatea ultimelor creme de fata aparute pe piata contin factori de protectie solara, insa nu uita ca vara indiferent de gradele de afara trebuie neaparat sa optezi pentru creme cu factor de protectie pentru prevenirea aparitiei ridurilor.
Mit: Ingredientele naturale nu sunt alergice
Realitate: Nu are importanta daca ingredientul este natural sau artificial, daca esti alergic la el, vei observa numaidecat reactia.
Contraargument: In functie de organism, anumite persoane sunt alergice. Nu tot ceea ce contine ingrediente naturale este si potrivit pentru pielea ta. Este indicat, daca ai mai avut reactii alergice, sa incerci produsul mai intai pe partea exterioara a mainii tale, iar daca in 3 ore nu se vede nici o schimbare, il poti folosi in siguranta si pe fata.
Mit: Ciocolata cauzeaza acnee
Realitate: Ingredientele ciocolatei sunt responsabile de aparitia posibilelor migrene, arsuri, insomnii, schimbari subite de spirit, anxietate, acnee, etc.
Contraargument: Nu s-a dovedit ca ar fi factor cauzator de acnee. Dar daca organismul tau reactioneaza negativ in contactul cu aceste ingrediente, inceteaza sa mai consumi ciocolata. Numai tu esti in masura sa decizi cat de mult si in ce interval de timp poti consuma ciocolata.
Articol realizat in colaborare cu Elisabeta Ratiu, Director Centrul de Slabire si Remodelare Corporala BettyBlue.