Influenta antioxidantilor asupra frumusetii

Antioxidantii au ajuns sa fie recunoscuti drept substante vindecatoare pentru aproape orice problema, de la cancer si pana la riduri.>

Antioxidantii au ajuns sa fie recunoscuti drept substante vindecatoare pentru aproape orice problema, de la cancer si pana la riduri. Dar care este adevarul si cum anume influenteaza frumusetea antioxidantii din produsele cosmetice?

Folosim de peste un deceniu creme bogate in antioxidanti. De ce au ramas antioxidantii ingredientele preferate pentru prevenirea ridurilor? In primul rand pentru ca s-a descoperit ca produsele pe baza de antioxidanti sunt singurele care sunt cu adevarat eficiente in "prevenirea" imbatranirii pielii.

Prevenirea se traduce aici de fapt prin intarzierea aparitiei semnelor vizibile ale imbatranirii, precum pierderea elasticitatii pielii, pierderea colagenului, depigmentari, riduri fine sau riduri profunde.

Cu produsele pe baza de vitamine (in principal vitaminele A si C), putem corecta semnele imbatranirii, dar cu o paleta mult mai larga de antioxidanti putem contribui la incetinirea mecanismului care cauzeaza imbatranirea celulelor pielii. Asa cum se stie, prevenirea este intotdeauna preferata tratarii, iar acest lucru este valabil si in cazul imbatranirii pielii.

Multe femei sunt sceptice cand vine vorba de cremele cu vitamine si antioxidanti, in special pentru ca sunt de parere ca vitaminele scrise pe eticheta sunt numai o modalitate de a le convinge sa cumpere produsul si ca vitaminele respective nici nu au cum sa patrunda in piele. Adevarul este de cealalta parte. S-a demonstrat ca vitaminele chiar pot penetra straturile profunde ale pielii si, mai ales, au capacitatea de a contribui la intarzierea procesului de imbatranire.

Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt vitaminele A, C, E si antioxidantii din ceaiul verde. Dar, cu timpul, lucrurile s-au mai schimbat si diferite alte tipuri de antioxidanti incep sa fie folositi in industria cosmetica.

Vitamina E va fi intotdeauna considerata un antioxidant eficient, precum si vitamina C, care are rolul de a potenta proprietatile antioxidante ale vitaminei E. Ceaiul verde este, de asemenea, o sursa excelenta de antioxidanti. Dar mai sunt si alte tipuri de antioxidanti care au inceput de curand sa fie folositi. Printre acestia se numara: superoxid dismutaza (SOD), coenzima Q10 (ambele sunt enzime care se gasesc in mod natural in organism) si idebenonul.

Iata care sunt principalele proprietati ale diferitelor tipui de antioxidanti:

Vitamina E - previne deteriorarea celulara provocata de radicalii liberi din mediu (de exemplu, radicalii produsi de expunerea la razele UV)
Superoxid dismutaza - inhiba formarea radicalilor liberi si transforma radicalii liberi foarte reactivi in forme mai putin agresive
Coenzima Q10 - neutralizeaza sau inhiba formarea radicalilor liberi; protejeaza colagenul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi produsi de razele UV
Vitamina C - functioneaza in special in asociere cu vitamina E pentru a neutraliza radicalii liberi
Ceaiul verde - reduce inflamatiile provocate de radicalii produsi de expunerea la raze UV

Principiul "ce e prea mult strica" este valabil si in cazul antioxidantilor. Desi multe persoane tind sa creada ca o cantitate mai mare de antioxidant poate avea efecte benefice in plus fata de o cantitate mai mica, adevarul este ca in concentratii mari, antioxidantul se transforma in pro-oxidant (radical liber).

De aceea, echilibrul dintre concentratia si tipul antioxidantului este extrem de important in protejarea celulelor. Prin urmare, alegere produselor cosmetice pe baza de antioxidanti trebuie facuta cu mare atentie, impreuna cu un medic dermatolog, daca este posibil.