Inamicii zilnici ai pielii - cum sa luptam impotriva lor?

A imbatrani in mod firesc e una, dar a arata mai in varsta cu cel putin zece ani numai pentru ca nu respecti cateva reguli elementare este cu totul altceva. Daca nu sunt radiatiile ultraviolete emanate de soare si de monitorul computerului, sunt poluarea din oras, fumul de tigara, bauturile alcoolice si - nu in ultimul rand - stresul. Chiar daca nu constientizezi acest lucru, pielea ta se lupta in fiecare zi cu acesti inamici, iar efectele vor deveni tot mai vizibile o data cu trecerea timpului...

Problema este cu atat mai serioasa cu cat nu ai cum sa te feresti de actiunea nociva a acestor factori perturbatori. Asadar, ce-ti ramane de facut? Primul pas il constituie educatia. Nu te ingrijora, nu vei avea de facut teme pentru acasa si nici nu vei sustine un examen la sfarsitul "cursurilor". Dar, daca nu acorzi atentia cuvenita acestei probleme, vei regreta peste mai putin timp decat ai crede.



Putine lucruri sunt mai nocive pentru epiderma si, in general, pentru sanatatea ta decat nicotina si gudronul pe care le inhalezi de fiecare data cand "savurezi" o tigara. Da, stiu, ai mai auzit acest lucru de nenumarate ori. Dar poate ca o cifra ar fi mai edificatoare... Este un fapt dovedit: fumatul creste riscul aparitiei premature a ridurilor cu pana la 82 la suta. Fumatoarele vor observa primele cute fine in jurul gurii si in regiunea ochilor.

Bine, vei spune - eu nu fumez. Felicitari! Dar partenerul tau? Prietenii? Colegii de serviciu? In medie, cam cat timp petreci zilnic in mediu poluat cu fum de tigara? Chiar si in eventualitatea fericita in care esti nefumatoare, fumul inhalat in mod pasiv este cel putin la fel de daunator precum cel pe care-l inspiri daca ai fuma tu insati.

Nu, in nici un caz aceasta nu este o invitatie sa-ti aprinzi tigara! Este important sa fii constienta de aceasta realitate si sa eviti, pe cat posibil, sa stai in astfel de medii.

Cum te-ai putea efectiv proteja? Incearca sa incluzi, in alimentatia zilnica, produse bogate in vitaminele A, E si C (recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, prin care sunt contracarate efectele radicalilor liberi). Machiajul reprezinta de asemenea o bariera de protectie utila, actionand ca un scut situat intre piele si fumul de tigara. Pentru ingrijirea zilnica a pielii, se recomanda produse care contin antioxidanti.



Dintre toti factorii de agresiune care ataca pielea, acesta este, probabil, cel mai greu de evitat. Poluarea este pretutindeni in jurul nostru. Nici macar persoanele care traiesc in mediul rural nu sunt complet ferite de urmarile ei. Daca locuiesti in oras, nu trebuie decat sa te uiti cum arata mainile tale la sfarsitul zilei - si vei avea o idee concreta referitor la acest lucru. Practic, intreaga suprafata a pielii este acoperita cu un strat de toxine.

Solutii? In primul rand, nu uita sa te demachiezi in fiecare seara si sa aplici apoi un strat de crema hidratanta. Stiu ca se mai intampla ca, fortata de imprejurari, sa te mai culci fara a indeparta fardul - insa cu cat mai rar, cu atat mai bine.

La suprafata pielii se gasesc miliarde de pori care au multiple functii: contribuie la mentinerea temperaturii corpului, nivelul de hidratare a pielii si eliminarea toxinelor - dar, in afara de acestea, nu uita ca ei constituie si o "poarta de acces" catre profunzimile pielii tale. Iar daca epiderma este acoperita cu un strat de impuritati, isi vor putea ei indeplini functiile in mod optim? Bineinteles, nu.


Din nou, machiajul si produsele zilnice de ingrijire a pielii au un rol important in protectia pielii. Elementele nutritive si antioxidante din compozitia lor ajuta pielea sa suporte mai bine actiunea inevitabila a poluarii atmosferice. In anotimpul rece, foloseste lotiuni si creme cu un grad mai ridicat de protectie, iar vara, unele cu o textura usoara, care nu "incarca" si nu sufoca porii. Si, indiferent de perioada anului, nu uita sa te hidratezi, band cel putin doi litri de apa zilnic.



Poate mai usor de evitat decat poluarea, dar, cu siguranta, mult mai dificil de tinut sub control. Si, daca tu simti ca mai ai putin si vei exploda ca urmare a suprasolicitarii nervoase, nici pielea ta nu este prea fericita si iti trimite si cateva semnale de avertisment. Care sunt acestea? Uscarea si deshidratarea epidermei, aparitia acneei si hipersecretia de sebum sunt cateva dintre indiciile exterioare ale stresului.

Daca vrei sa te convingi, uita-te la chipul cuiva despre care stii ca nu a avut o viata tocmai usoara... si va fi un exemplu concludent pentru ceea ce inseamna efectul cumulat, in timp, al stresului asupra epidermei. Ai ghicit - ma refer la numeroasele riduri!

Singura solutie este sa incerci sa te relaxezi si sa nu dramatizezi inutil. Usor de zis, dar greu de facut. Dar, dupa o zi tensionata, in afara de un masaj reconfortant, aplica-ti, timp de zece minute, o masca revigoranta, care va hidrata si hrani pielea in profunzime. In cazul in care stresul si-a lasat amprenta prin aparitia acneei si a excesului de sebum, foloseste o masca purificatoare. Daca stii despre tine ca obisnuiesti sa te incrunti, orienteaza-te spre produse de ingrijire care ajuta musculatura faciala sa se destinda mai repede.




Studiile realizate in strainatate au demonstrat ca, in procent de 95 la suta, imbatranirea pielii este cauzata de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete. Probabil stiai acest lucru. Dar stiai si ca 90 la suta din aceste radiatii nu provin de la soare, ci din viata de zi cu zi? De exemplu, sursele de lumina fluorescente - cum ar fi monitorul computerului - pot contine un procent de radiatii de pana la 70 la suta. Prin urmare, este indicat sa aplici zilnic un produs de fotoprotectie - chiar si cu SPF minim (15).

Exista doua tipuri de raze daunatoare: UVA si UVB. Razele UVA sunt mai lungi, patrund in tesuturile mai profunde ale epidermei si cauzeaza imbatranirea prematura a pielii. UVB sunt mai scurte, afecteaza straturile superficiale ale pielii si reprezinta principala cauza a arsurilor solare. In timp, ambele tipuri de raze pot conduce la aparitia cancerului de piele.

Nu te gandi ca esti inca prea tanara pentru a-ti lua astfel de masuri de protectie... Coco Chanel spunea ca, la varsta de 40 de ani, ai tenul pe care il meriti. Altfel spus, asa cum ai stiut sa ai grija de el in anii tineretii, tot astfel iti va raspunde si el.



Problema abuzului de bauturi alcoolice nu consta numai in penibilul la care poti ajunge fara sa-ti dai seama... starea generala a sanatatii tale va fi afectata, si la fel epiderma. Deshidratarea si odihna insuficienta (in mod evident, nu te vei putea odihni bine daca tocmai ai consumat cine stie ce spirtoase...) sunt principalele urmari nefericite ale unui asemenea comportament. Ca sa nu mai spun ca sansele ca, dupa o astfel de seara, sa te demachiezi si sa-ti aplici crema nutritiva sunt aproape nule!

Cu totii suntem tentati sa consideram ca am citit suficient de mult pe tema consecintelor excesului de alcool, dar uneori mai cadem in extrema aceasta.
Nu inseamna ca iti recomand un regim de viata spartan, fara o bere cu amicii sau un pahar de vin rosu seara (care poate fi chiar benefic, in cantitati reduse), insa fii prudenta.

De exemplu, sa presupunem ca la sfarsitul saptamanii ai programata o petrecere si este de asteptat ca vei servi si bauturi alcoolice. Pregatirea prealabila nu inseamna numai alegerea toaletei si a accesoriilor - ci si a epidermei, care trebuie sa fie hidratata optim. Cum ai putea face acest lucru? In seara din ajunul petrecerii, aplica o masca hidratanta, iar dupa petrecere, una cu rol purificator, pentru ca pielea sa poata elimina mai eficient toxinele.

A doua zi, este recomandabil sa nu folosesti prea mult fard. Indiferent cate masuri de precautie ti-ai lua, exista riscul ca pielea sa nu fie suficient hidratata - si, in cazul acesta, ultimul lucru de care ai nevoie este un strat gros de fond de ten si pudra.

Bineinteles ca este imposibil de evitat actiunea daunatoare a acestor factori... Dar, cel putin, ai la dispozitie o serie de remedii pentru a minimaliza efectele negative ale acestora. Este important sa retii ca fiecare neglijenta isi va cere plata, dupa un oarecare interval de timp. Si atunci va fi extrem de greu, daca nu imposibil, sa recuperezi ceea ce ai pierdut din neglijenta...