Frumuseţe. Afecţiuni ale pielii provocate de sporturile de iarnă. Cum să le eviţi

Persoanele care stau mult în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoză din cauza frigului. Iar ridurile şi petele pigmentare sunt accentuate de ultraviolete

Atenție la efectele nocive ale ultravioletelor! Iată cum sună avertismentul dermatologilor pentru împătimiții sporturilor de iarnă. În sezonul rece, timpul îndelungat petrecut pe pârtii, la derdeluș sau pur și simplu la o plimbare la altitudine poate lăsa semne la nivelul pielii.

Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca și ultravioletele de vară. Chiar și într-o zi noroasă la altitudine există riscul modificării culorii pielii.

Este bine cunoscut că bronzul de munte este intens și rezistent. Persoanele cu modificări de culoare ale pielii cum ar fi melasma suferă o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarnă”, explică dermatologul Mihaela Leventer modificările cutanate care apar în ciuda faptului că soarele pare inofensiv.

În aceste condiții, se impune folosirea cremelor de protecție, banale în sezonul cald, uitate cu desăvârșire în sezonul rece.
Petele, arsurile și chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejează corect.

Persoanele care stau mult în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoză, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare. Schiorii profesioniști și alți sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul feței.
Se întâlnește frecvent şi cancerul de buză dacă zona este traumatizată, pe lângă lumină, de dentiție defectă sau de nicotina din țigări”
, avertizează dr. Maria Dumitrescu  de la “Dr Leventer Centre”, clinică specializată în tratarea carcinomului.