Dacă îți dorești un zâmbet perfect și te-ai hotărât să apelezi la o metodă de albire dentară, trebuie să știi că procedeul în sine nu este suficient. Înainte și după albire este bine să respecți niște reguli, dacă vrei să menții strălucirea dinților tăi.
Consultă medicul stomatolog
Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când te-ai decis că vrei să-ți faci o albire a dinților este un consult la medicul stomatolog. În niciun caz nu apela la diverse tratamente care se găsesc pe piață fără să consulți un medic. Doar el îți poate spune dacă ți se potrivește sau nu și, mai ales, dacă îți poți face o astfel de procedură.
Numai după ce problemele de sănătate stomatologică au fost rezolvate, putem vorbi şi despre o albire.
Albire sub supraveghere
Albirea dinților se face sub îndrumarea medicului stomatolog, iar la cea mai mică schimbare acesta trebuie anunțat. Doar așa putem evita sensibilizarea dinților. Medicul îți realizează o gutieră pe care să o porţi în timpul nopţii, astfel încât gelul de albire să îşi facă treaba.
Bea cu paiul
Cât timp îți faci tratamentul de albire (care durează în medie între 4 și 8 zile) este bine să eviți consumul de băuturi acidulate și colorate (cafeaua, ceaiul negru, cola, ciocolată caldă, sucuri colorate). Dacă nu poți să nu le consumi în aceste zile, cel mai bine este să folosești un pai. Acesta te ajută să eviţi contactul direct dintre dinţi şi băutură, prevenind eroziunea sau pătarea smalţului.
Mici secrete
În timpul procedeului de albire, dar și câteva zile după, pot să apară efecte adverse, precum dureri gingivale sau dureri ale dinţilor. De regulă, acestea persistă doar câteva zile.
Efectele unui tratament profesionist de albire a dinţilor pot dura de la 6 luni până la câţiva ani. Albirea profesională nu se face copiilor sub 15 ani, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Acest procedeu nu se recomandă atunci când ai o sensibilitate mare a dinţilor sau dacă ai carii netratate.
Ai mereu grijă de albul dinților tăi
După tratamentul de albire, poți continua îngrijirea dinților tăi cu tratamente naturale. O metodă bună de albire a dinţilor (la care poți apela din când în când) este combinarea bicarbonatului de sodiu cu un praf de sare şi cu jumătate de linguriţă de peroxid de hidrogen. Amestecul poate fi întins pe dinţi cu degetul sau cu periuţa şi, lăsat câteva minute, apoi curăţat cu delicateţe, fără apăsare puternică.
Consumă zilnic fructe
O soluţie naturală şi simplă ale cărei efecte apar însă mai târziu este consumul de fructe cu pulpa tare. Merele şi morcovii au cel mai bun efect: curăţă dinţii, iar acidul conţinut în cantitate moderată poate albi în mod natural dinţii.
Evită anumite alimente
Deşi este considerată o bautură sănătoasă, stomatologii susţin că ceaiul (în special cel negru) poate provoca mai multe pete chiar şi decât cafeaua. Sosurile colorate, precum cel de tomate sunt și ele dăunătoare dinților. Spală-ţi dinţii imediat dupa masă pentru a reduce efectul. Vinul, băuturile carbogazoase, cafeaua, dulciurile intră și ele în categoria celor care îți "răpesc" albul dinților.