Erorile de alimentatie
O alimentatie incorecta pe timp indelungat afecteaza intotdeauna pielea. Una dintre primele consecinte ale alimentatiei incorecte este deshidratarea pielii insotita de alterarea filmului hidrolipidic, care face ca pielea sa fie uscata, lipsita de tonus si mai putin elastica. Deshidratarea se manifesta la nivelul epidermului, dar mai ales al dermului, care isi pierde elasticitatea si unde se formeaza depresiuni ce vor favoriza formarea viitoarelor riduri.
- Lipsa fructelor si a legumelor - un aport scazut de vitamine, mai ales a acelora care au un rol important in protectia impotriva radicalilor liberi (vitaminele A, C, E si betacarotenul) si de minerale (seleniu, zinc si cupru) provoaca imbatranirea;
- Consumul excesiv de proteine animale - un aport excesiv de proteine animale, acre nu este compensat de o cantitate adecvata de fructe si legume, afecteaza pielea, din cauza aciditatii tesuturilor. Este nociv excesul de grasimi, mai ales animale, dar si absenta lor, care face pielea sa fie aspra si predispusa la imbatranirea prematura;
- Aportul scazut de fibre - determina incetinirea procesului de eliminare a reziduurilor intestinale, fapt ce conduce la meteorism (acumulare de gaz in intestin, care se traduce prin cresterea in volum a abdomenului) si la depozitarea toxinelor in reteaua conjunctiva;
- Abuzul de alcool - duce la deteriorarea pielii, prin vasodilatatia cutanata pana la predispozitia la imbatranirea prematura a pielii.
Problemele intestinale
In primele segmente ale tubului digestiv, in special in intestinul subtire, au loc descompunerea si absorbtia alimentelor. Dupa aceea, reziduurile alimentare sunt impinse spre colon pentru a fi eliminate.
Transformarile nocive ale reziduurilor intestinale sunt determinate de o serie de bacterii care se gasesc in mod normal in colon, insa in cantitati foarte mici si sunt putin active. Aceste bacterii se inmultesc si devin active in momentul in care printre reziduurile rezultate in urma digestie apar elemente nedigerate si cand reziduurile raman in colon mai mult decat ar trebui.
In aceste cazuri au loc transformari nocive: putrefactia alimentelor proteice (carne, peste) si fermentarea alimentelor pe baza de amidon (paine, paste fainoase).
Patrunderea continua in circulatie a toxinelor intestinale este una dintre principalele cauze ale imbatranirii pielii, care devine opaca si ale carei componente fundamentale se deterioreaza.
Tutunul
Pielea fumatorilor inraiti este uscata, lipsita de energie, de elasticitate si predispusa la riduri. Imbatranirea prematura este legata nu doar de nicotina, dar si de efectele negative, directe sau indirecte, provocate de alte componente ale tutunului (hidrocarburile, gudronul, aldehidele, cetonele, fenolii, acidul cianhidric, oxidul de azot), toate aceste elemente fiind nocive pentu intregul organism.
Nicotina, responsabila de dependenta de tutun, provoaca constrictie la nivelul microcirculatiei cutanate, fapt care face ca pielea sa-si piarda tonusul si vitalitatea.
Caracteristice fumatorilor sunt pungile de sub ochi si obrajii cazuti; ridurile sunt concentrate in jurul gurii si la colturile ochilor, cea mai mare parte fiind determinate de contractia buzelor pentru a aspira fumul si de mijirea ochilor pentru a-i proteja de fum.
Expunerea excesiva la soare
Efectele pozitive ale razelor soarelui asupra organismului sunt numeroase si incontestabile: activeaza energiile psiho-fizice, activeaza procesele biochimice celulare, stimuleaza hipofiza si glandele suprarenale, iar la nivel cutanat favorizeaza sinteza vitaminei D si producerea de melanina si regleaza secretia sebacee.
Expunerea la radiatiile solare poate provoca insa si eriteme, imbatranirea prematura a pielii si, in unele cazuri, tumori. Responsabile de toate acestea sunt razele ultraviolete (UVC, UVB, UVA), care au efecte diferite in functie de lungimea lor de unda.
Expunerea directa la soare face ca la nivelul pielii sa ajunga toate cele trei tipuri de radiatii; in centrele de infrumusetare se utilizeaza numai raze UVA, care reduc riscurile eritemelor, arsurilor si inflamatiilor corneei si ale conjunctivitei, desi nu sunt complet lipsite de efecte nocive.
Manifestarile imbatranirii provocate de expunerea la razele UVA sunt de doua tipuri:
- imediate si temporare, apar ca urmare a deshidratarii si dispar daca aplicam imediat pe piele produse hidratante;
- tardive si constau in ingrosarea pielii in anumite zone, scaderea elasticitatii si pierderea fermitatii pielii.
Bronzarea artificiala
Adesea, pentru a stabili modul si durata expunerii, nu e nevoie sa ne adresam unui specialist, dar numai o examinare fotobiologica atenta poate furniza informatii absolut sigure.
Fototipul 1 - are pielea foarte alba, ochii de culoare deschisa, parul blond; pielea se arde usor din cauza cantitatii mici de melanina si nu se bronzeaza;
Fototipul 2 - are pielea deschisa la culoare, parul roscat-inchis; piela se arde usor si se bronzeaza putin;
Fototipul 3 - are o piele nu foarte deschisa si par castaniu; se arde si se bronzeaza moderat;
Fototipul 4 - are pielea smeada, par si ochi inchisi la culoare; pielea se bronzeaza destul de rapid si se arde rar;
Fototipul 5 - are parul negru si pielea inchisa la culoare; cantitatea mare de melanina protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor solare; pielea se bronzeaza usor;
Fototipul 6 - corespunde reprezentantilor rasei negre, care nu au nevoie de protectie solara.
Pentru a intelege mai bine diferentele dintre diferitele fototipuri, mentionam ca fototipul 1 poate rezista la soare fara protectie 10 minute, fototipul 2 - 20 de minute, fototipul 3 - 30 de minute, iar fototipul 4 - 40 de minute.
Utilizarea inadecvata a produselor cosmetice
Nu trebuie sa uitam, ca orice produs care este aplicat si ramane mult timp pe piele o impiedica sa respire, deoarece astupa porii. Utilizarea inteligenta si moderata a produselor destinate pielii permite ca aceasta sa se mentina tanara si sanatoasa.
Clima rece
Frigul provoaca scaderea hidratarii stratului cornos, cauzata de diminuarea factorului natural de hidratare (FNH), care o regleaza, si scaderea secretiei sebacee si a transpiratiei, cu efecte negative asupra filmului hidrolipidic. In plus, clima rece provoaca vasoconstrictie, reducand astfel irigarea, oxigenarea si hranirea pielii.
Si hainele din fibre naturale - in, bumbac, lana - daca sunt impregnate cu coloranti, balsam de rufe sau detergenti care nu au fost eliminati prin clatire, au o actiune negativa asupra pielii.
Substantele nocive din mediul inconjurator
O cantitate deloc neglijabila de elemente toxice este absorbita de epiderm, provocand daune locale si generale; in plus, stratul de substante depozitate pe piele astupa porii, impiedicand respiratia pielii, care isi pierde vitalitatea. La toate acestea se adauga lipsa luminii, tipica anotimpurilor reci, frigul, slaba ionizare negativa a aerului.
La fel de periculoasa este si cantitatea de ioni pozitivi prezenti in mediile incarcate cu sarcini electrostatice produse de televizoare, calculatoare, telefoane mobile si aparate electrocasnice.
Pielea este afectata de toti acesti factori; starea ei proasta se manifesta prin colorit stins, cenusiu, lipsa tonusului si imbatranirea prematura.
Alterarile echilibrului psiho-fizic
Intrucat pielea reflecta starea metabolica si psiho-functionala a organismului, pentru ca ea sa fie sanatoasa trebuie sa avem grija de echilibrul dintre corpul si psihicul nostru. Nerespectarea ritmurilor biologice, in special a alternantei somn-veghe, dar si stresul indelungat si atitudinile mentale negative afecteaza pielea.
Daca timpul dedicat somnului este redus, pielea are un aspect mai putin proaspat, iar daca aceasta situatie se prelungeste in timp, apar pungi sub ochi si pleoapele isi pierd fermitatea. Pentru piele este nociv si somnul indus de medicamente, care incetineste procesul de regenerare celulara. Si mai nocive sunt interventiile pentru prelungirea artificiala a starii de veghe: abuzul de cafea, ceai, bauturi pe baza de cola si amfetamine.
Influenta stresului
Prin intermediul sistemului neurovegetativ simpatic, stresul stimuleaza glandele suprarenale. Rezultatul este secretia de adrenalina (un hormon care are functia de mediator chimic al transmisiei nervoase a sistemului simpatic), avand drept consecinta activarea sistemelor de aparare ale organismului. In acest caz, in zonele corpului care trebuie aparate circulatia sangelui si oxigenarea se intensifica, in timp ce in celelalte zone (inclusiv la nivel cutanat) se reduc.
Daca starea de stres continua, capacitatea de regenerare a pielii scade. Ca urmare, pielea este mai expusa actiunii negative a radicalilor liberi, care provoaza imbatranirea ei prematura.
Informatiile au fost preluate din cartea "Secretele unui ten mereu tanar. Ghid practic de ingrijire a pielii", de Bruno Massa, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
Comentarii (7)
Pe www.X6.ro poti gasii o varietate de resurse fun de la Jocuri la Dating
Va rog sa ne scrieti mai mult despre riduri si tratament pt. disparitia lor
dupa opinia mea,este un articol care merita citit,contine informatii ce trebuie stiute de orice femeie
Ne alimentam si ne ingrijim in functie de buget.Locuiesc in mediul urban si poluarea este cum stim cu totii la ea acasa.Informatiile sunt bine venite,dar.....ramane asa.
incerc sa ma hranesc bine dar la mine este vorba de un stres continuu ....ce a ce nu pot scapa de el ex sotul
Daca suflerul ramane de copil,va garantez ca si ridurile sunt placute,iti fac o noua figura chiar mai dragalasa si poate mai accesibila.
De piele trebuie de avut mare grija,cit suntem tinere si frumoase parca aratam bine...insa rezultatele se vad ceva mai tiziu...si nu-s deloc imbucuratoare.Frumusetea costa bani,multi bani...dar nu suntem noi vinovete ca suntem femei...asa ca sa profitam gratis si sa acumulam frumusete cel putin asa: zimbiti,bucurativa de viata,iubiti-va pe voi,iubiti pe cei din jur, da-l dracu de stres,mai putin ginditi,rasvatativa si nu uitati ca frumusetea vine din mintea voastra si nu numai din ceea ce mincati!Ginditi pozitiv si o sa aratati bine. Trebuie sa va programati corect gindurile si restul enumerate mai sus in masura posibilitatilor
Posteaza comentariu